Белгия разубеждава имигрантите във Facebook

Правителството регистрира за първи път спад в молбите за убежище
28 сеп 2015 17:37,
11
Белгия разубеждава имигрантите във Facebook
Снимка: Reuters

Белгийското правителство започва от днес кампания във Facebook, с която да разубеждава имигрантите да идват в страната. Държавният секретар по миграцията и убежищата Тео Франкен съобщи, че тя ще бъде насочена към иракските граждани и най-вече към младите мъже между 25 и 45 години.

Рекламните банери, поръчани от властите, убеждават потенциалните имигранти, че няма смисъл да идват в страната. Те ще се появят избирателно във Facebook страниците на определени потребители на мрежата. Посланието ще внушава, че те не са желани, а ако все пак решат да дойдат, че трябва да притежават документи, които да им позволят временен престой.

Обект на целенасочената кампания са млади иракски мъже. През август 47% от подалите молби за убежище в Белгия не са сирийски бежанци, а иракчани. Предимно млади мъже, пътуващи сами.

Миналият месец 5600 мъже от Ирак, основно от Багдад, са подали документи за убежище. Властите обаче по правило им отказват, тъй като всички те разказват една и съща история, заради която са напуснали домовете си. Имиграционната служба смята, че тя е измислена. Над 100 иракчани вече се върнаха доброволно, след като стана ясно, че не могат да останат законно в страната.

Първи разубеждаващи обяви пусна унгарският премиер Виктор Орбан. Той публикува в големите арабски вестници платени съобщения за новите правила за влизане в страната, според които незаконното пресичане на границата е криминално престъпление.

Междувременно Франкен съобщи, че за първи път от юли насам е регистриран спад в броя на молбите за получаване на убежище. 38% по-малко хора са кандидатствали през миналата седмица при постоянна възходяща тенденция през последните 8 седмици. Министърът отдава това на твърдата политика срещу иракските кандидати, както и на телената стена на сръбско-унгарската граница.

В неделя в Брюксел между 15 и 20 хил. души от цялата страна протестираха в подкрепа на бежанците. „Добре сте дошли“ и „И аз съм бил бежанец“ пишеше на плакатите. Според организаторите от „Амнести интернешънъл“ и „Лекари на света“ Белгия е достатъчно богата, за да ги приеме, а твърденията, че те са твърде много, са глупости.

В кралството се води разгорещен дебат дали да се затегнат допълнително условията за получаване на социални помощи от чужденци, след като лидерът на най-влиятелната партия във Фландрия, националистът Барт де Вевер обяви, че хората, идващи от Турция са икономически имигранти, а не бежанци, тъй като там не са били преследвани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
6
 
! Отговори
кой преди 8 години
Интересно е колко от протестиращите са кореняци белгийци. Защото, най-вероятно стари емигранти от съответните страни подкрепят новите емигранти от същите страни.
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що ги разубеждават, да ги ориентират към меркел - нали ги искаше?
5
3
 
26
 
! Отговори
Дедовия преди 8 години
Всичко живо виси в facebook. И тази напаст, бедна и изтерзана си цъка в фейсбука от мобилните си телефони. Де ми е картечницата?
4
1
 
3
 
! Отговори
доган преди 8 години
Бя ви казал
3
1
 
5
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Баба Феркел вероятно за тези расисти е говорила на руското еврейче!?
2
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баце да им пусне и той нещо във фейса. Примерно как събираше рекета преди да стане генерал и командир. Ще започнат да заобикалят България през Русия, вярвайте ми.
1
2
 
31
 
! Отговори
евросъпротива преди 8 години
Да разбираме ли, че белгийската полиция се мести във фейса и оттам ще разпръсква тълпите с емотикончета за сълзотворен газ?