Европа: Интересите надделяват над ценностите

Дали ЕС предава принципите си или е станал по-практичен?
20 яну 2016 17:52, Елка Василева
33
Европа: Интересите надделяват над ценностите
Снимка: архив, Reuters

Европа се раздира между това да отстоява ценностите си и да защитава интересите си в множеството кризи, които разтърсват Европейския съюз - с бежанците, предизвикателствата за върховенството на закона, отношенията с Русия и Турция и членството на Великобритания, пише Пол Тейлър от Ройтерс.

В повечето случаи политическите и икономическите интереси надделяват над декларираните от ЕС ценности и управленски стандарти, но не е ясно дали резултатите все пак са по-ефективни.

Според критиците, включително правозащитници, Европа е твърде склонна да предава принципите си. Според поддръжниците тя "пораства" и вече действа не толкова наивно.

"Политиката е изкуството на възможното, но това е много различно от разбирането за Европа, лансирано през последния половин век", каза висшият съветник в Германския фонд "Маршал", занимаващ се с трансатлантическите връзки, и бивш високопоставен служител на Европейската комисия Майкъл Лий.

След като миналата година над един милион мигранти заляха Европа, правителствата в ЕС са на различно мнение по въпроса дали блокът трябва превръща в приоритет ангажимента си да предоставя убежище на бежанците или главната цел е засилване на граничния контрол и плащане на други страни, за да държат на разстояние потенциалните кандидати за убежище.

Германският канцлер Ангела Меркел е подложена на остри критики у дома и в Европа за това, че е заела позиция на морално превъзходство, приветствайки стотиците хиляди бежанци.

Упоритото нежелание на повечето страни в ЕС, не само централноевропейски държави, но и партньори от ядрото на съюза като Франция, да приемат квотите за бежанците, за които постигнаха съгласие преди месеци, се дължи на страха от политически враждебна реакция у дома.

Миналата седмица Брюксел се изправи пред поредната дилема от вида "ценности срещу интереси" - Европейската комисия трябваше да реши дали да предприеме дисциплинарни действия заради полските закони, спъващи Конституционния съд и държавните медии.

Когато унгарският министър-председател Виктор Орбан предприе подобни твърди мерки през 2010 г. по отношение на съдебната система, медиите и организациите на гражданското общество, ЕС беше критикуван от мнозина, че не защитава своите ценности - демокрацията и върховенството на закона.

Комисията наистина направи първа стъпка по отношение на Полша, но подчерта, че иска да уреди въпроса в диалог с Варшава и няма вероятност за налагане на наказания като временно отнемане на правото на глас в ЕС или спиране на достъпа до европейските фондове.

Служителите от ЕК не искат да създават впечатление, че поучават демократично избрано полско правителство, след като то пристъпва към изпълнение на предизборните си обещания.

След големите демонстрации във Варшава в защита на либералните ценности мнозина в Брюксел възлагат надежди на силата на полската демокрация, която сама ще се справи с проблема. Други търсят някой друг да поеме водещата роля като Венецианската комисия на Съвета на Европа - общоевропейския контролен орган по конституционните въпроси.

Основания за целесъобразност

Големите страни членки на ЕС Германия и Великобритания си мълчат по въпроса с Полша най-вече по прагматични причини. Берлин иска да запази колкото се може по-добри отношения на сътрудничество с по-националистическото правителство на партията на Ярослав Качински "Право и справедливост".

Лондон има нужда от благосклонността на Полша в момент, когато предоговаря деликатни аспекти на собственото си членство в ЕС. Великобритания вероятно е последната страна, която би критикувала Варшава за гражданските права, като се има предвид силното й желание да ограничи достъпа на мигранти от ЕС, главно поляци, до социалните помощи, за да спре по-нататъшната масова имиграция към острова.

Всъщност желанието на Европа да потърси формула, която да позволи на Великобритания да не дава на идващите на нейния трудов пазар граждани на други страни от ЕС същите помощи като на собствените си граждани, показва готовност за компромис с основните ценности за сметка на целесъобразността - в този случай да се опита да гарантира, че британците ще гласуват за оставане в ЕС на предстоящия референдум.

Европейският парламент, който смята себе си за съвестта на Европа по въпросите на правата на човека, вероятно ще отправи критики срещу Полша по време на специални дебати тази седмица, което само по себе си е вид политическо наказание, но други институции на ЕС подхождат предпазливо.

"При миграционната криза и . . . при сегашното деликатно положение на Европа би било голяма грешка да бъде загубена Полша", каза висш служител от Европейската комисия.

От подобни смесени чувства се ръководеше шизофреничната реакция на ЕС към завземането и анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и действията й за дестабилизиране на Източна Украйна.

Блокът наистина се съгласи под германско водачество да наложи отраслови санкции, тласнали руската икономика към рецесия и ограничили достъпа й до капитали, но когато става дума за енергетиката, има обвинения за прилагане на двойни стандарти.

Регулаторният натиск на ЕС принуди Русия да изостави газопровода "Южен поток", който планираше да построи, за да снабдява южноевропейските страни, като заобикаля Украйна. Но Германия се противопоставя на натиска да се откаже от изграждането на втори тръбопровод "Северен поток" под Балтийско море, доставящ газ направо от Русия, също заобикаляйки Киев.

Италия, България и други, които пропуснаха възможността при "Южен поток", обвиняват Берлин в лицемерие, а Полша и балтийските държави казват, че изграждането на втори "Северен поток" ще обезсили подкрепата на ЕС за Украйна. Германия се опитва да заобиколи доводите за ценностите и изтъква историческата роля на Москва като надежден доставчик.

По отношение на Турция ЕС премълчава критиките си за влошаване на състоянието на гражданските свободи, свободата на медиите и независимостта на съдебната система в страна кандидат в името на съществения си интерес от спиране на бежанския поток към Европа.

Европейската комисия отложи критичен доклад за съобразяването на Турция със стандартите на ЕС за след парламентарните избори през ноември, за да не разстрои президента Реджеп Таип Ердоган.

Служители от ЕС признават, че заглушават критиките срещу Анкара, защото отчаяно се нуждаят от турска помощ за бежанците.

А в Северна Африка заради необходимостта от сътрудничество в борбата с ислямистките бойци ЕС омаловажава проблемите с правата на човека и доброто управление, каквито съществуват в страни като Египет, Мароко и Алжир и които са пречка в отношенията с авторитарните им управници.

"Ние не изоставяме ценностите си, а вероятно сме станали по-прагматични", каза пожелал анонимност служител от ЕС, участващ в управлението на тези отношения.

/БТА/


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
1
 
! Отговори
хуан преди 5 години
Има ли по-голяма ценност от интереса на този свят?
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички говорят за европейски ценности, а никой не знае какви са тези ценности.
21
0
 
9
 
! Отговори
Матю преди 5 години
Зад тези ценности на хуманизма седи дявола който ги е подвел да вярват в лъжа и който ги използва за своите цели които са убийство, кражба и разрушение. Те са построили Европейския Парламент като Вавилонската Кула на Брьогел, като символ на това че са богоборци, че искат да съединят това което Бог е разделил. Те са слуги на дявола. Чудно ли е тогава че се поддържа нравствено деградиращи неща чиито символ е к0нчита1 вурст. Такъв ЕС е обречен, той се разпада заради лъжите върху които е изграден.
20
0
 
8
 
! Отговори
Матю преди 5 години
Ценностите чрез които са подведени от дявола т0лерастите и не0либерлите няма да бъдат. Те искат свят в който нациите са претопени, в който няма дискриминация към уродливостите, свят с нова световна религия на т0лерастията в която антихриста да се появи като месия. Но Всевишния е разделил човечеството неслучайно на нации! Те се опитват да се борят с Божиите закони както пише в Псалом 2, но няма да постигнат мир защото както е казано в Светите Писания за нечестивците мир няма!
19
0
 
5
 
! Отговори
А нали преди 5 години
До МЕРКЕЛ Е ПРАВА!Ама докато стигне дотам евтината работна ръка ще мине като слонско стадо през България и няма да можеш да се наслаждаваш на правилната си прогноза?
18
0
 
7
 
! Отговори
da преди 5 години
С лекота западна Европа съсипа източна Европа, което можа го взе или съсипва.Но явно тези непрекъснати кражби ги повредиха и стигнаха до тук.
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ES забуксува с политиката си за помусюлманчване на Европа. Лъжите лъсват една след друга. До два месеца и ЕС няма да го има. С неграмотни политици и неграмотни аборигени цивилизация няма. ЕС е в края си, както и мигрантите им диви и нецивилизовани... Има ли някой който не е разбрал това?
16
0
 
20
 
! Отговори
превода преди 5 години
,,След като миналата година над един милион мигранти заляха Европа''-да се чете-След като един милион мюсюлмани бяха насочени да залеят Европа....и нека цялата статия да се преведе по същия начин
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези в Брюксел все едно живеят на Марс.Като че ли не виждат каква *** приижда от Африка.Ти го плюеш то си мисли че роса го роси......Или трябва на 100-200 лимонади от европарламента арабелите да изнасилят жените им та да слезат на земята.*** тиквениците са .....
14
5
 
6
 
! Отговори
МЕРКЕЛ Е ПРАВА! преди 5 години
Идва ужасно много ---"ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА"!!!Германия ---няма да е вече ..."МЯСТО ЗА ПЕЧЕЛЕНЕ НА ПАРИ".... За изт. европейците...!!КОНКУРЕНЦИЯТА .....ЩЕ Е ГОЛЯМА.Българите --сами ще се върнат!
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хиляди години отне построяването на европейската цивилизация. Меркел ще съсипе всичко само за една петилетка с тия скакалци, дето ги покани.
12
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може ли авторката на тая статия да ми обясни в какво точно се крие интереса на приемането на 1 млн. бежанци? Къде точно е прагматизма? И на малките деца е ясно, че тези хора няма да решат "демографските проблеми" на Европа. Те не идват да се смесят с нас, не идват да приемат културата ни за своя, не идват да работят. Те идват да ни претопят и да ни завладеят. Та къде точно са интересът и прагматизмът?
11
0
 
12
 
! Отговори
До 9 преди 5 години
Абе, не ти ли омръзна да пишеш глупости? Е, не мирясахте тези соросоидчета, даже патрона ви вече видя разпада на това еуропско недоразумение, вие още глупости плещите. И оставете Русия на мира, на този народ и на малкото им пръсче не можете да стъпите!
10
0
 
7
 
! Отговори
ТОВА СА ГЛУПОСТИ преди 5 години
НЯМА "ЦЕННОСТИ" ---БЕЗ ДА СА ПОДКРЕПЕНИ ОТ "ИНТЕРЕСИ"!"САМО ИНТЕРЕСА ...КЛАТИ ФЕСА"!!!!САМО ЧИНОВНИЧЕСКАТА И ЧАНТАДЖИЙСКА МАФИЯ-----ГОВОРИ ЗА "ЦЕННОСТИ"--без покритие!ТЪКМО ---ЗАЩОТО....... ЗАЩИТАВАТ "СВОИТЕ ИНТЕРЕСИ"...!ИМА САМО ---"СБЛЪСЪК НА ИНТЕРЕСИ"...........НИЩО ПОВЕЧЕ!!!
9
0
 
17
 
! Отговори
Венелин преди 5 години
Европейски ценности е имало по времето на християнска Европа - християнските ценности, но тези ценности не са никакви ценности без самото християнство, което е изхвърлено от Европа в момента. Сега има някакви абсурдни правила, за които на никой не му пука. Единствената ценност са парите. Е-е, какво очакват тогава?
8
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
и както винаги ДОСЕГА ГЕРМАНИЯ И ФРАНЦИЯ СИ ПРИКАРВАТ ИНТЕРЕСИТЕ АА БАИ ТИ *** на топа на устата.ДО К О Г А.......БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ на амбразурата. НЕ на германо-френският съюз
7
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен--8;Крим не е Руски. Ленин го залага за да вземе голям заем от Американска банка.Хрушчов затова го подарява на Украйна за да го спаси от САЩ. Крим е Американски. И земята му е раздадена на Американци имащи отношение към Ленд Лиза.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само като прочетеш за "шизофреничната реакция на ЕС към завземането и анексирането на Крим от Русия" и ти става ясно накъде бият нещата!
5
1
 
22
 
! Отговори
Дяволското Огледало преди 5 години
Няма ценности никаде по света , всичко е един фалшив блясък и смукане на ресурси , пари и човешки души. Живеем в измамно време бялото е черно и черното е бяло .
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мн е прав тоя.Наистина се очаква нещо лошо за Европа.Европа ще се разпадне.Има двойни стандарти и интереси.първо изравнете доходите на всички държави и после ми говорете за евроцености.