"Южен поток" пак противопостави Русия и ЕС

ЕС е готов за нови предложения, но за Москва той не съществува
18 мар 2016 20:01, Бойчо Попов
138
"Южен поток" пак противопостави Русия и ЕС
Снимка: Reuters

Проектът "Южен поток" не съществува, Русия не е изготвяла по него никакви нови предложения към Европейския съюз (ЕС), няма доказателства, че Комисията е променила отношението си към проблема. Това обяви днес Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент Владимир Путин, цитиран от Интерфакс.

"Като такъв, проектът "Южен поток" не съществува, следователно той е затворен за нас. Ето защо от това няма да излезе нищо повече. Проектът бе спрян спрямо съответната позиция на Европейската комисия...", заяви Песков пред репортери.

Така той коментира изявлението на ръководителя на делегацията на ЕС в Москва Вигаудас Ушацкас, че ЕС е готов да преразгледа предложенията по проекта, ако има такива. На уточняващ въпрос дали Русия подготвя каквито и да е нови предложения за "Южен поток", Песков заяви: "Не. Няма и никакво решение на Европейската комисия за промяна на позицията по отношение на този проект".

Същевременно прессекретарят на президента отбеляза, че е необходимо да се запознае с изказването на Ушацкас.

По-рано в петък от представителството на ЕС в Москва заявиха, че Брюксел е готов да разгледа предложения за възобновяването на проекта "Южен поток". "Ако има конкретни предложения, ние ще ги обсъдим", заяви пред репортери в петък ръководителят на делегацията на ЕС в Москва Вигаудас Ушацкас.

"Не ние сме спрели изпълнението на "Южен поток", затова не зависи от нас да го подновим", добави той.

При това Ушацкас подчерта, че този проект, ако бъдат реализиран, трябва да отговаря на всички законови изисквания на Европейския съюз.

По-рано през тази седмица и постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов намекна за възможността за възобновяване на проекта „Южен поток". "От обективна гледна точка, от гледна точка на европейското търсене на руски газ, има такава перспектива", каза той пред журналисти в сряда.

Припомняме, че опозицията в българския парламент призова за възобновяване на изграждането на проекта за газопровод „Южен поток", но инициативата не бе подкрепена.

Русия започна строителството на "Южен поток" през декември 2012 година. Проектът предвижда разполагане на тръби по дъното на Черно море до България, за да се създадат алтернативни маршрути за доставки на газ за ЕС. Проектът е на стойност 15,5 милиарда евро. Планът предвиждаше "Южен поток" да доставя в страните от ЕС около 67 милиарда куб. метра газ годишно.

Още икономически и политически новини от ЕС четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още по темата: Южен потокРусияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
4
 
! Отговори
zaw12929 преди 8 години
Ама Русия не иска да играе на котка и мишка.
45
0
 
1
 
! Отговори
Дуп.етат преди 8 години
Ей депутати, явно и двете страни искат трасето ама чакат другия да промени условията. Ами предложете Вие това. Като напр. поискаме повече пари за транзит и съобразим изграждането както искат ЕД и Рудия. Ще имаме тогава полза.
44
0
 
2
 
! Отговори
АTAKICT преди 8 години
До Анонимен НЯМАШЕ АМЕРИКАНСКИ А СЬЩО ТАКА И ЕВРОПЕЙСКИ --КОЕТО ПОКАЗВА 4Е ВРЬЗКАТА Б---Я С ПУСИЯ Е НЕРАЗДЕЛНА
43
0
 
8
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Не е виновна ЕК, управляващите не го желаят, нали те го спряха, оправдавайки се с ЕК, НИЩО, КАТО ОСТАНЕТЕ БЕЗ ГАЗЗЗЗЗ, ще ви скъсът ***..т.
42
1
 
15
 
! Отговори
тя преди 8 години
Докога ЕС ще управлява България за сметка на българите!?
41
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво излиза с южния поток?Европа се държа като ощипана мома, *** го преигра!
40
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Жалките русофобчета агонизират от безсилие и яд, че Русия става все по-силна..."Ако гледаш само Первый канал, нищо чудно да ти се привиждат подобни неща. Истината е, че само за три години под мъдрото ръководство на бащицата Путин Русия от шеста икономика в света, отиде на 15 място.
39
2
 
19
 
! Отговори
Буда-ла преди 8 години
Ех тия лицемери от ЕС, хем искат, ама и не искат оди ги разбери! Чудя се тая фирма в Амстердам, ко работи като проекта същите тъпунги го спряха. Я глей и сяйт си имат south-stream-transport/. А бе май искат да си цоцкат едни парички от Русия, ама проект да няма. А защо да няма, защото САЩ гепиха кранчето в Украйна, а и от Катар искат своя тръба през Сирия да пуснат та монопола да е в приятелите на ЕС- САЩ. Еееех живот слънце и западни ценности, ама да знаете Башар е терорист...
38
1
 
17
 
! Отговори
5354 преди 8 години
Проектът вече не съществува. Да видим обаче докога ще има "Южен поток България" и още колко ще си получават тлъстите заплати там.Вижте истината за шефските доходи в "Южен поток България" и начините по които ги прикриват.Сканираните оригинални официални документи са качени единствено в "Ядрена престъпност" - блога на Георги Котев.Публикацията е от 02. 09. 2015г. и е озаглавена "Енергепийна калинка 1 в кабинета Борисов 1 - документи":gikotev. blog. bg/drugi/2015/09/02/energepiina-kalinka-1-v-kabineta-borisov-1-dokumenti. 1388433Ще останете шокирани!
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много ме дразни употребата на думата фашизъм,която произлиза от фасция-сноп,корпорация.Русия можеш да я обвиниш в национализъм, тя е самотен играч и фашистката организация в случая е друга.Корпорацията и глобализмът не биха били чак такова зло, ако както беше се изказал Мусолини не се игнорираха интересите на отделната човешка личност и група от хора в името на интересите на корпорацията.
36
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ясно е, че върховната външна министърка работи за трансатлантическото споразумение.А ти как мислиш,това ще се отрази ли добре на конкурентността на слабата европейска икономика?Това,което се случи с БГ икономика,ще се случи с ЕС.Азиатската и БРИКС икономики са достатъчно големи за да имат шанс да оцелеят.
35
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само една ша-ша-ва Украйна е на пътя на газа и ни прави на "лу-ди" целия ЕС.Как си го представяте газопровод през арабския свят да тече без атентати?Газопровод през сероводорода също е безумно,както и през нестабилна Турция. Европа определено има енергиен проблем и вместо да го разрешава в сътрудничество с компании като ГАЗПРОМ,се държи като подивяла комсомолска секретарка.
34
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Даваш ли си сметка за екологичните последствия на това САЩ да доставят петрол с танкери на ЕС?
33
22
 
2
 
! Отговори
Shopp™ преди 8 години
***, лягайте си вече. С рашисткото изнудване се свърши вече, газ ще има от САЩ.Господин Барак Обама се е погрижил вече, танкерите тръгнаха.
32
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Винаги съм искала да знам какви са фантазиите на един българин евроатлантик.Как си се представяте?-защото нали разбирате, че евроатлантиците може да си представят други неща за вас.
31
15
 
1
 
! Отговори
168 преди 8 години
Русосифилистиците ,ако се прехвърлите в руските сайтове ще ви харесат много ушанките !!! Тук, ако не знаете и сте забравили е България и дори децата ви се смеят !!! Само болести си докарвате !!!
30
0
 
5
 
! Отговори
Точка преди 8 години
Точка по въпроса
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Геополитическите зони не се променят толкова лесно.Ако бившите соц.страни в Централна Европа лесно ще си върнат статута на заден двор на Западна Европа, Балканските страни остават на границата на интересите на Турция и Русия.Пред БГ изборът е все така ***, както преди 200 години.В нашия регион интересите на ЕС са все единствено транзитни.
28
2
 
4
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
До Анонимен 75-Това ли са новите опорни точки от кремъл???.Пълни глупости.Пий си хапчетата и си лягай...
27
1
 
9
 
! Отговори
Darma преди 8 години
До ВасилевГермания трябва да замениш обаче с Германистан. Еврота е най-стабилната валута - дааааа...и ще бъде така още няколко месеца сигурно.Немският промишлен комплекс е толкова немски, колкото Daimler е немски. Виж, кои са major stakeholders. Volkswagen ги видяхме какво могат! ***! То в тая държава не останаха немци, за да имаш немски индустриален комплекс. Немци има, ама те са пенсионерите. Останалите са нещо друго, идват главно от Азия.