"Южен поток" пак противопостави Русия и ЕС

ЕС е готов за нови предложения, но за Москва той не съществува
18 мар 2016 20:01, Бойчо Попов
138
"Южен поток" пак противопостави Русия и ЕС
Снимка: Reuters

Проектът "Южен поток" не съществува, Русия не е изготвяла по него никакви нови предложения към Европейския съюз (ЕС), няма доказателства, че Комисията е променила отношението си към проблема. Това обяви днес Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент Владимир Путин, цитиран от Интерфакс.

"Като такъв, проектът "Южен поток" не съществува, следователно той е затворен за нас. Ето защо от това няма да излезе нищо повече. Проектът бе спрян спрямо съответната позиция на Европейската комисия...", заяви Песков пред репортери.

Така той коментира изявлението на ръководителя на делегацията на ЕС в Москва Вигаудас Ушацкас, че ЕС е готов да преразгледа предложенията по проекта, ако има такива. На уточняващ въпрос дали Русия подготвя каквито и да е нови предложения за "Южен поток", Песков заяви: "Не. Няма и никакво решение на Европейската комисия за промяна на позицията по отношение на този проект".

Същевременно прессекретарят на президента отбеляза, че е необходимо да се запознае с изказването на Ушацкас.

По-рано в петък от представителството на ЕС в Москва заявиха, че Брюксел е готов да разгледа предложения за възобновяването на проекта "Южен поток". "Ако има конкретни предложения, ние ще ги обсъдим", заяви пред репортери в петък ръководителят на делегацията на ЕС в Москва Вигаудас Ушацкас.

"Не ние сме спрели изпълнението на "Южен поток", затова не зависи от нас да го подновим", добави той.

При това Ушацкас подчерта, че този проект, ако бъдат реализиран, трябва да отговаря на всички законови изисквания на Европейския съюз.

По-рано през тази седмица и постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов намекна за възможността за възобновяване на проекта „Южен поток". "От обективна гледна точка, от гледна точка на европейското търсене на руски газ, има такава перспектива", каза той пред журналисти в сряда.

Припомняме, че опозицията в българския парламент призова за възобновяване на изграждането на проекта за газопровод „Южен поток", но инициативата не бе подкрепена.

Русия започна строителството на "Южен поток" през декември 2012 година. Проектът предвижда разполагане на тръби по дъното на Черно море до България, за да се създадат алтернативни маршрути за доставки на газ за ЕС. Проектът е на стойност 15,5 милиарда евро. Планът предвиждаше "Южен поток" да доставя в страните от ЕС около 67 милиарда куб. метра газ годишно.

Още икономически и политически новини от ЕС четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още по темата: Южен потокРусияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
17
 
1
 
! Отговори
икономист преди 8 години
Русия е в процес на неизбежен фалит ,който според британския кралски институт по икономика ще завърши до м. май 2017 г. Ще са необходими 270 000 000 000 долара за спасение на страната ! Руските чугунени глави се дърпат за заем от Межд.Валутен фонд и няма спасение при това положение !!Светът ги пържи на бавен огън ......:-)
25
8
 
1
 
! Отговори
добри преди 8 години
ПУТИН СЕ *** ПРЕД ЦЕЛИЯ СВЯТ !!! АКЪЛА НА ЧЕНГЕ - МИЛИЦИОНЕР ДО ТАМ ВОДИ !!!
24
6
 
1
 
! Отговори
анон преди 8 години
Тъй като след две години ЕВРОПА няма да купува руски газ , ПУТИН е разпоредил руснаците да го пият , като безалкохолно към водката !!!!
23
0
 
4
 
! Отговори
Do shopp преди 8 години
Ти ром ли ли си мойто момче? За ромите само руско лекарство!това е решение което ще държи влага поне 5години там,ромите там кат видет жълта тръба ще бягат.Тъй ,че ако ги защитаваш не си прав това е очното лекарство,а вие ромите тук сте свикнали на аванта иначе,щот няма кой да ви пердаши както бай-тошо
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВасилевВ Америка безплатно.............
21
1
 
1
 
! Отговори
Кардам преди 8 години
До 50 shoppОнова бяха ПОЛУ-хора.
20
13
 
0
 
! Отговори
ани преди 8 години
Обама ги предупреждаваше за краха ,но милиционера Путин никога не е вярвал в истината ! И сега гледа ,като мумифициран ! Голям смях .....
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КардамПросто има ръководители и има "тикви"
18
0
 
14
 
! Отговори
Кардам преди 8 години
Значи така - Северен Поток 1 може да не отговаря на европейските изисквания защото обслужва германската индустрия която иска да елиминира конкуренцията в Европа, Северен Поток 2 също искаха да го прокарат и да не отговаря на изискванията защото пак ще обслужва германската индустрия. Южен Поток не може да се осъществи защото "трябва да всички законови изисквания на Европейския съюз" понеже ще обслужва индустриите в източна Европа а те са конкуренция на германските. Двойни стандарти и лицемерие.
17
9
 
1
 
! Отговори
аноним преди 8 години
Българските слуги на Русия ,какво ще правите от тук нататък ??? Русия до една година ще привърши с фалита и рубли за вас няма да има !!! За кого ще лаете тогава ????
16
0
 
5
 
! Отговори
до 46 преди 8 години
Извинете , на колко "дози" сте днес ?.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имаше в кадър една въргалящата се в прахта "бедна" полуумряла от студ ромка от Тулска област, облечена в дълго палто от норки.Това руските роми са огромни роми.Интересни физиономии имат,напомнят ми на един довчерашен наш политик.
14
0
 
15
 
! Отговори
роу-до василев преди 8 години
От 01.042016г. газа в България ще е около 180$/320 лв-предложение на булгаргаз/ това е 3 пъти по малко от това което казваш .Бъди компетентен и обективен/ не лъжи /.Това ,че мразиш Русия не може да оправдае некомпентоста и заблудата ТИ *** /АГЕНТ ЛАЙ..О/
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вервай си!Ама наистина българинът най-много се шашка, ако не дай си Боже,остане на свобода.Ама, пусинка, какво ще правите, ако няма кой да ви диктува какво да правите?Това зло куче без господар най-много да си изяде палетата.
12
5
 
4
 
! Отговори
серги преди 8 години
Какъв Южен Паток бе ???? ЗА РУСИЯ ИЛИ ДОБРО, ИЛИ НИЩО ! ЖАЛКО ...
11
16
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
ОТ КАК ПУТИН ВЛЕЗЕ В СИРИЯ ИДИЛ СТАНАХА ПО СИЛНИ !!! ЩО ТАКА БЕ ??? ИЛИ ГАРВАН ГАРВАНУ ОКО НЕ ВАДИ !!!
10
10
 
1
 
! Отговори
168 преди 8 години
Е С никой не може да унищожи !!!! Това е най - мощният икономически съюз в света и всичко свестно направено в света се дължи на Европа !!!!! Образовайте се , не се излагайте ...... А и Н А Т О е в БРЮКСЕЛ !!!!!!
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не очаквах, че не можете да смятате.Газът за България е един от най-евтините в Европа.По-евтино е в Украйна, Полша, Белорус ,Русия, Словакия, Белгия и Люксембург.Има държави като Франция и други, в които газът е почти два пъти по-скъп от нашия.Идеята за интерконекторите и единната цена на газа в ЕС е да се изравнят цените като за нас това означава повишение на цената на газа, защото сега е от най-ниските.
8
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ни трябва ново руско заробване наречено Южен поток!!!
7
15
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
*** яко ги тресе сифилиса ! Русия е в процес на фалит и няма вече рубли за българските им слуги и изменници !!!!!