ЕС даде на Белгия ултиматум за СЕТА

Брюксел има срок до понеделник вечер да каже вдига ли блокадата
23 окт 2016 21:17,
68
ЕС даде на Белгия ултиматум за СЕТА
Снимка: Reuters, архив

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е поискал от премиера на Белгия Шарл Мишел, да съобщи дали страната му ще подпише търговското споразумение с Канада (СЕТА) до понеделник вечер. 

Още по темата

Белгийският регион Валония отказва да даде разрешение, което не позволява федералните власти да подкрепят СЕТА, въпреки, че останалите провинции - Фландрия и Брюксел, са "за".

Ултиматумът е отправен по време на разговор между двамата днес, съобщи говорител на Шарл Мишел.

ЕС иска да подпише споразумението по време на срещата на върха ЕС-Канада, която е насрочена за четвъртък в Брюксел и за която се очаква да пристигне премиерът на Канада Джъстин Трюдо.

Валонският премиер Пол Маньет заяви пред белгийските медии, че не знае нищо за ултиматум и че не се ръководи от чужди графици. "Издаването на ултиматуми не е съвместимо с упражняване на демократичното право", казал Маньет.

Пол Маньет е отказал да участва днес в нови срещи с Комисията, докато неговият парламент не изучи последните документи.

След среща с шефа на Европейския парламент Мартин Шулц вчера Маньет увери, че е готов да се върне на масата на преговорите и че Валония се нуждае от още малко време, за да изучи новите предложения, направени от Канада в отговор на исканията на регионалните власти в Намюр.

Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и ще разговарят в понеделник с премиерите на Канада и на Белгия, за да решат дали срещата ЕС-Канада идния четвъртък ще се проведе или не. Ако Валония продължава да отказва да подпише, срещата ще бъде отменена.

В понеделник Шарл Мишел ще а свика консултативен съвет между властите на трите белгийски региона и федералното правителство, за да вземат решение за белгийската позиция.

Междувременно, Европейската комисия е изпратила последните обяснителни документи по начина на прилагане на СЕТА в Намюр и те ще бъдат представени на валонските депутати.

В петък Юнкер каза, че е оптимист за СЕТА и че валонците ще са готови "до 2-3 дни".

Преговорите между валонското и канадското правителство и Европейската комисия бяха прекратени от канадската министър на международната търговия Кристия Фриланд, която през сълзи обяви техния провал и вчера се върна в Отава.

Също в петък България и Румъния оттеглиха резервите си към създаване на свободна търговска зона между ЕС и Канада, след като получиха писмени уверения от Отава, че визите за техните граждани ще отпаднат от 1 декември 2017 г. Този ангажимент ще влезе в сила, само ако СЕТА бъде подписано.

Това оставя Белгия единствената европейска членка, която не може да го парафира, с което блокира влизането му в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: канадаЕКСЕТА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По добре спразомение с Канада от колкото Русия. От първите поне има някакъв смисъл. Руснаците не са мръднали икономически от поне 30 години, а ьивилизационно са още в 1917а.
29
0
 
32
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Радвам се , че не всички българи се оставят да бъдат заблудени от чисто популисткото обещание за отпадане на визите.Много ми хареса коментар 30! Наистина Брюкселската Хидра е точно обратното на демокрация! Ултиматуми....след ЦЕЛИ 7 ГОДИНИ тайни преговори!!! Кой , и кога представи съдаржанието на преговорите за прочет на европейските граждани???!!! След като всичко е "цветя, и рози" защо преговорите са тайни, и на затворени врати?ЕС става убиец на демокрацията и плурализма
28
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-вероятно сме подписали без да получим нищо в замяна, защото Канада беше длъжна да махне визите за нас просто, защото сме членове на ЕС. Безвизовото пътуване почти нищо не дава на българите, защото в Канада има много ограничения за чужденци. Намирането на работа на такива посетители ще е почти невъзможно, но освен това и много нископлатено. Ако нямате познат, при който да отседнете по-добре не идвайте.
27
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно както индианците са продавали земята си за разни огледалца и дрънкулки, така и ние с визите! Срам и позор за България! И голяма работа, че канадците не ни желаели безвизово-----------------------------------------Само дето никой не пита тъ па та Кратуна какво точно представлява безвизовия режим дето са обещали - право на екскурзия, на работа, на учене, на постоянно местожителство?!?!?!
26
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Междувременно, Европейската комисия е изпратила последните обяснителни документи по начина на прилагане на СЕТА в Намюр и те ще бъдат представени на валонските депутати.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------Уж всички в ЕС трябва да имат еднакви права, а какво се оказва за тези ще има други споразумения... Както и уж сме граждани на ЕС ама другите са по - граждани и пътуват без визи по други дестинации...
25
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ултиматум"!!!! Тази дума е абсолютно несъвместима с думата "демокрация"!!!!! Платеният евро "елит" децата ще си продаде, но ще предаде Европа. Омерзително!
24
0
 
40
 
! Отговори
русофил преди 7 години
Ясно! Демокрация от типа съгласни или ДА!
23
36
 
4
 
! Отговори
само СЕТА преди 7 години
Щом платените кyчки на Путин го плюят значи е добро за Европа и България, подписвайте по-скоро.
22
2
 
51
 
! Отговори
Оли преди 7 години
Колко българи ходят в Канада, та клекнаха? Това ли е жизненоважното за нас и децата ни. Ще имаме полза казаха - съвсем ще се затрие селското стопанство и бизнесаНашите стоки не са конкурентниМалко ли рупаме вносни безвкусни домати, зеле, чушки и т.н
21
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
браво на Валония !!!едно е да си знаеш интересите, друго е да си политическиа кукла като нашите.....
20
1
 
39
 
! Отговори
Баба Пена преди 7 години
А на мен ми е през рошавата пенда че нямате визи за Канадата!
19
3
 
75
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Точно както индианците са продавали земята си за разни огледалца и дрънкулки, така и ние с визите! Срам и позор за България! И голяма работа, че канадците не ни желаели безвизово: Светът е мноого по-широк, не е само САЩ и Канада!Ама ЕС се оказа една мафия на високо ниво.
18
4
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чест и почитания за ВАЛОНЦИТЕ!!!Резил и презрение за ТИКВАТА.
17
4
 
42
 
! Отговори
Благой преди 7 години
Айде сега бати Бойко да си ходи! Веднага. Не, че не са го натиснали. Но ако бях аз щях да откажа и да си тръгна. По-добре бедни и здрави, отколкото бедни и болни.
16
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Белгиици дръжте се не се продавайте.Шапка ви свалям ще ми станете любимците от ЕС
15
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не вън от властта, а направо в затвора! Герб.е.организирана престъпна група!Българоубийци!
14
1
 
34
 
! Отговори
Каракочев преди 7 години
Значи Европа започна да прилага македонски мурафети: "Или ке ми даваш, или ке те е...."
13
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво! Тиквата можеше да подпише срещу писменото обещание да не ни бият с тояги, да не ни жигосват и да не ни набиват на кол. Егати добрите хора, щели да махнат визите, което трябваше да се случи 2007г.! Пък те малко позабравили едни 10г. Пичове отвсякъде!
12
2
 
43
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
Поредният позор за България в лицето на ГЕРБ и ББорисов да подпишат това срамно споразумение!пп ГЕРБ вън от властта на България!
11
4
 
50
 
! Отговори
евродиктатура преди 7 години
евродиктатура