Махаме лева, взимаме еврото... Ще спечелим, убеден е Горанов

"Имаме още много път, но влизането в еврозоната би било добре"
2 юни 2017 10:52,
304
Махаме лева, взимаме еврото... Ще спечелим, убеден е Горанов
Снимка: Reuters

От присъединяването към еврозоната България категорично може само да спечели, настоя министърът на финансите Владислав Горанов по време на представянето на Специфичните за България препоръки в рамките на Европейския семестър 2017.

"Голяма част от държавите членки, които се присъединиха, го направиха при един много висок процент на сближаване. На мен ми се иска, осъзнавайки, че само номиналните критерии не са достатъчни, да водим дискусия с политиците в Европа дали засилването и разширяването на еврозоната не трябва да бъде поставено като приоритет на фона на глобалните процеси в света", заяви той.

Още по темата

По думите му ще продължат консултациите за това както с комисията, така и с Европейската централна банка, така и с големите държави.

"От присъединяването към еврозоната България категорично може само да спечели", добави финансовият министър.

Той бе категоричен, че ще поддържат тази теза и ще се стремят да убеждават българските партньори, че имаме още много път, но влизането в еврозоната би било добре.

"В моя сектор мога да се пиша отличник. За част от дисбалансите не е важна само финансовата част. Напълно споделям, че пътят, който извървяхме през последните две години за стабилизиране на банковия сектор, е изминат до голяма степен. Отчитаме балансиран бюджет по европейската методология с огромен излишък по националната такава. Структурният баланс се подобри", коментира Горанов.

На свой ред управителят на БНБ Димитър Радев заяви, че банковият сектор в България е стабилизиран след проблемите от 2014 г.

"Само преди седмица приключи прегледа на финансовия сектор. Той катализира обективната независима външна оценка на банковия сектор. ЕК представи писмено становище, с което изрази пълно съгласие с констатациите в направения преглед на финансовата система", обясни Радев.

По думите му ясно е дефинирано, че банковият сектор в България е стабилизиран след проблемите през 2014 г.

"Посочено е какво е постигнато по отношение на приоритетите през последните две години", каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
4
 
6
 
! Отговори
61 преди 6 години
До ГоранЩото много "работиш" затова цял ден сипеш тъпни тук:))
61
0
 
25
 
! Отговори
DEVSADIVTAME преди 6 години
До NevernikНе бе колега не нашия а техния живот се е подобрил значително та затова така говори министърчето ...
60
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хахахха разликата между проф Вучков и проф Ханке е в това, че Вучков е българин... БСП не искат БЪлгарите да излезнат от пещерната епоха, поне докато конкуренцията е на власт, затова и винаги са против я за премахване на субсидиите, за съдебни реформи, че те бяха и против влизането в ЕС, против какво ли не! Против са и БЪлгарите да живеят по-добре, само защото герб го правят! Хора без капка Морал! Съучастници в редица престъпления, единственото за което могат да се хванат е хитлерския поздрав!
59
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това за ниската производителност на труда в България е една лъжа. Българинът работи добре. Има хора, които не искат да му заплатят както трябва. Кой притежава бизнеса в България? Мислете малко отвъд новините на платените медии.
58
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той и един Велчев преди време ни убеждаваше колко много ни е спестил от външният ни дълг с някакви гимнастики...ама времето друго показа!
57
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой хляб струва 1 лев? Тоя от трици и тоалетна хартия ли?Аз си купувам от по 2.50-3.00 лева.
56
1
 
5
 
! Отговори
Горан преди 6 години
До Анонимен 61: Работя, аз работя! Много преди да ме наречеш ***, ти самият изпълняваш съвестно тази си функция!
55
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако заплатите ни се вдигаха със скоростта и процентите с които се увеличават цените на всички стоки, нямаше да се притеснявам, но предчуствам, че заплатите ни ще си останат на нива от 500 евро, а цените като в Европата.
54
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГоранЗаплатите ще се изравнят с тези на еврозоната когато работиш като хората в еврозоната! За тролене 2000 евро никой не дава.
53
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре е, че има мислещи хора, които съзнават какво ще стане с приемане на еврото. Мизерия за хората. Цените двойни нагоре, заплатите двойно надолу. Проблемът с КТБ е ясен - защо няма резерви в БНБ за всичките тия депозити? Защо банките не са капитализирани? Кой прави това възможно? Точно така - регулаторът. Кой беше начело на БНБ тогава? Закони имаме като слънце. Кой ги спазва?
52
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяка година малко по малко увеличават цените на всичко, за да ни подготвят за изравняване на цените. С приемането на еврото, след конвертиране, увеличението няма да е много в началото. Някакви стотинки ще е, но постепенно увеличението ще продължи и така до 10 години има план да пазаруваме на цени като германците, но със заплати като африканците.
51
3
 
23
 
! Отговори
Горан преди 6 години
Много преди да се уденаквяват цените в евро с тези в зоната, трябва да се уеднаквят заплатите с тези в еврозоната! В противен случай, нещата са пределно ясни!
50
6
 
24
 
! Отговори
Горан преди 6 години
Работещите нищо няма да спечелим, а само ще загубим. Няма да взимаме сегашните си заплати в евро, ами ще взимаме левовата равностойност на заплатите си в евро. Цените ще бъдат уеднаквени с тези в еврозоната, и ще настане абсолютна мизерия. За повечето хора.
49
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бързат с еврото, защото от ЕС ги натискат да си оправяме икономиката и да изравняваме цените с техните. Сега в Германия един хляб е 1 евро. Целта е и тук да стане 1 евро, Само че ако някой е взимал 800 лева заплата, ще му дават вече 400 евро. Така ще ни намалят покупателната способност двойно.
48
3
 
21
 
! Отговори
Nevernik преди 6 години
Този какви ги говори? Та нашият живот се ВЛОШИ, за какво подобрение става дума?? Време е да погледнат истината в очите, а не да говорят врели-некипели! Питай народа, човече! Той ще ти каже какво е реалното положение... Защо се биете в гърдите колко неща сте направили за нас? Нищо хубаво не направихте щом с всяка година живеем все по-зле. Вече не вярвам на думи, искам дела!
47
7
 
2
 
! Отговори
АМан преди 6 години
До Анонимен 38Т-ъпана-р! Изчезни с твойте глупави стихове!
46
1
 
10
 
! Отговори
Muxaxaxaxaxaxa преди 6 години
Богами вие както винаги шесте на ПЕЧАЛБА
45
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
присъединяване на България към системата на еврото като абсолютна глупост. Ако влезете в еврозоната, ще изгубите всяка дисциплина и се страхувам, че ще започнете да вървите по посоката на Гърция, защото ще имате големи фискални проблеми, прогнозира проф. Стив Ханке, автор на концепцията за валутния борд
44
4
 
18
 
! Отговори
овеч преди 6 години
Приемете го за да видите за какви стотинки работите
43
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има други държави, които вече го направиха и стандарта на живот значително се подобри за обикновените хора. Единственото обяснение на това, че има хора против това е, че ще им спрат далавераджииските историики и другото което е, че левицата ще се отслаби още повече защото ГЪРБ ще направят нещо хубаво за разнебитената ни държавица... Но винаги ще има черно когато има и бяло, ще има против когато има и за.