Махаме лева, взимаме еврото... Ще спечелим, убеден е Горанов

"Имаме още много път, но влизането в еврозоната би било добре"
2 юни 2017 10:52,
304
Махаме лева, взимаме еврото... Ще спечелим, убеден е Горанов
Снимка: Reuters

От присъединяването към еврозоната България категорично може само да спечели, настоя министърът на финансите Владислав Горанов по време на представянето на Специфичните за България препоръки в рамките на Европейския семестър 2017.

"Голяма част от държавите членки, които се присъединиха, го направиха при един много висок процент на сближаване. На мен ми се иска, осъзнавайки, че само номиналните критерии не са достатъчни, да водим дискусия с политиците в Европа дали засилването и разширяването на еврозоната не трябва да бъде поставено като приоритет на фона на глобалните процеси в света", заяви той.

Още по темата

По думите му ще продължат консултациите за това както с комисията, така и с Европейската централна банка, така и с големите държави.

"От присъединяването към еврозоната България категорично може само да спечели", добави финансовият министър.

Той бе категоричен, че ще поддържат тази теза и ще се стремят да убеждават българските партньори, че имаме още много път, но влизането в еврозоната би било добре.

"В моя сектор мога да се пиша отличник. За част от дисбалансите не е важна само финансовата част. Напълно споделям, че пътят, който извървяхме през последните две години за стабилизиране на банковия сектор, е изминат до голяма степен. Отчитаме балансиран бюджет по европейската методология с огромен излишък по националната такава. Структурният баланс се подобри", коментира Горанов.

На свой ред управителят на БНБ Димитър Радев заяви, че банковият сектор в България е стабилизиран след проблемите от 2014 г.

"Само преди седмица приключи прегледа на финансовия сектор. Той катализира обективната независима външна оценка на банковия сектор. ЕК представи писмено становище, с което изрази пълно съгласие с констатациите в направения преглед на финансовата система", обясни Радев.

По думите му ясно е дефинирано, че банковият сектор в България е стабилизиран след проблемите през 2014 г.

"Посочено е какво е постигнато по отношение на приоритетите през последните две години", каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Сега отзад ни напъва европейски***,а като въведем еврото,вече ще е вътре.
41
2
 
15
 
! Отговори
кака Стрина преди 6 години
До Анонимен 39Ле, ле че наивни хора има между нас които си въобразяват че местните ни префинени и изтънчени мошеници от управляващата ни вече близо 30 годинивърхушка, няма да намерят нови начини за кражби и злоупотреби !Или си въобразяваш друже, че баба ти Меркел ще прати шпицкоманди отбившото Гестапо да дойдат в България за да им охраняват парите, ли . . .
40
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кое да изравят ????Хахахаха, че те цените СЕГА са по-високи от някои магазини в Германия бе!Ако ги вдигнат двойно, нали ще фалират на момента.Баси малоумния народец!
39
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А минимална заплата от 500 евро ще има ли или ще я конвертират на 200 евро?
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Doide li eur. V bg natida schte miserstva ujas zeni na hrani vs s eur 2 3 pati po skapo taka stana v brd goranov i gerb si gledat interesite daschtoto sa milioneriv eur no bg narod nama da spe4eli a mnogo po beden schte stane i vs dr mn po skapo ujas kak moje goranov da govori gluposti laji
37
2
 
17
 
! Отговори
Графа от секията преди 6 години
Ще спечелят - това е ясно! Ще ми се и аз да спечеля, ама надали.
36
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърция ако беше върнала драхмата щяха да ударят инфлацията в небето.За мен еврото е хубаво нещо понеже тогава контрола няма да се извършва от българските продажни политици.
35
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм европейче и силнаЕВРОПЕЙСКА майка мене е родила;с хубости, блага обилнамойта СЕЩ родина ми е мила Аз съм европейче. Обичамнаште планини зелени,европеец да се наричам -първа радост е за мене!Европейче съм свободно,в край свободен аз живея,всичко европеско ,роднолюбя, тача и милея. Европейче съм и раснав дни велики, в славно време,син съм на земя прекрасна,син съм на юнашко евро племе.
34
4
 
24
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Eдин народ, една валута, един фюрер !!!
33
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
най-доброто за България е приемането на единната европейска валута! Далавераджиите реват и скимтят, но с тях ще бъде свършено скоро! Браво на Горанов!
32
9
 
18
 
! Отговори
Разпутин преди 6 години
Този Горанов явно е поредната калинка /без диплома/ от ордатана Пожарникаря и на практика доказва пред всички че няма и понятие от финансии.То ако беше добре първи поляците, чехите и унгарците щяха да го приемат, това скапано евро.Явно е че този измислен финансист иска да ни накара да си пазаруваме отбабите на пазара Кирков репички, магданоз и копър за по 1 евро връзката . . .
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 24Точно затова не можаха да я върнат - да печаташ тепърва нова валута и да я пускаш в обръщение не е работа от днес за утре. Ако си свикнал да си получаваш заплатата в евро кой ще те накара да я замениш с някакви новоизмислени драхми?
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма кой да пусне корумпираната и мафиотска държава като България в еврозоната.Ще стане като с Шенген ще говорят но няма да ни премат !Защото мутрите и комунистите които постоянно избирате да ви управляват не искат европейски правила а искат единствено да крадат безнаказно от Европа.Искат да финансират свързани лица които никога не връщат заеми като карат хората да връщат и т.н. Скоро на ЕС ще им писне и ще бъдем първата държава изхвърлен от ЕС .За радост на политици и мафия които вече ще в.
29
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А за Горанов не се и съмнявам че ще спечели! Въпроса е народа какъв ще го яде...
28
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия 23 милиарда евро в БНБ не може да не пускат по някоя слюнка на тримата шишковци! :)))
27
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единственото, което ме притеснява при официалното приемане на еврото (щото ние неофициално сме там от 20 години) е да не би от ЕЦБ да изпуснат контрола на сегашния валутен резерв на БН и той да бъде "усвоен" набързо от разни обръчи, пътстройчета, главбулгарчета и т.н. "национално отговорни капиталисти".
26
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Видяхме как спечелиха другите
25
7
 
19
 
! Отговори
... преди 6 години
Първо на първо това ич не е вярно! Ще спечелят само хора като Доган, пеевски и компания! Народа ще загуби поради една проста причина и тя е, че заплатата ще се раздели на 2 а цените в магазина само от лв. ще станат в eur. Това сме го виждали вече и то не само в нашата "държава". Но пък за сметка на това пък парите от КТБ и другите "приватизирани" предприятия ще се осигурят доста солидно за открадналите ги!
24
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки работещ и плащащ данъци и осигуровки човек в България запълва дупката от КТБ и е ощетен от тази далавера на няколко олигарха, над които се спусна мощен политически чадър, изгоря бушон и всички се правим, че нищо не е станало, всичко е нормално, 1км магистрала струва колкото 5км, 2 принтера 200 000 лв, безплатното саниране на старите блокове става със стиропор на тройна цена, където санирането на един блок струва почти колкото да се построи нова сграда, всичко е нормално в БГ,никой не краде
23
3
 
15
 
! Отговори
до 19 преди 6 години
Боже номер 19, ти наистина си ....божествено просссст!!!Не били загубили обикновените граждани?!?!?!?!?!А с ЧИИ пари се изплатиха депозитите бе тъ.пун.гер?????Или ти не можеш да мислиш до там, КОЙ ще плаща поетите "държавни" дългове???Баси просто племе! Заслужавате си съдбата....и лефффчето.