От Брюксел се загрижиха за нашите гейове, лесбийки...

Либералите зоват за охрана на "София прайд", тук парадът бил опасен
Обновена: 6 юни 2017 20:22 | 6 юни 2017 20:22, Камелия Цветанова
312
От Брюксел се загрижиха за нашите гейове, лесбийки...
Снимка: Булфото, архив

Както всяка година и тази гласовете "за" и "против" "София прайд" се надигнаха в последните дни преди провеждането на гей парада. Сега обаче и от Брюксел се обадиха в защита на правата на хомосексуалните.

Още по темата

Групата на либералите и демократите (АЛДЕ) в Европейския парламент разпространи позиция, в която "осъжда нарастващите случаи на реч на омразата срещу гейове, лесбийки, бисексуални, транссексуални и интерсексуални" в България, и призовава за охрана на гей-парада в София.

В изявлението, цитиран от БТА, пише, че групата е особено загрижена за изречените от някои политици думи, наред със съобщенията, че участниците в парада на 10 юни може да бъдат нападнати от крайнодесни активисти. Цитирани са призиви "София да бъде изчистена от боклука".

Отбелязва се, че в миналото участници в прайда са били подложени на словесни нападки, били са заплашвани и не са били охранявани достатъчно от полицията.

Припомня се, че преди пет години православен свещеник е призовал участниците в шествието да бъдат бити с камъни. Допълва се, че областният управител на София Илиан Тодоров е известен с изказванията си срещу посочената общност.

Председателят на парламентарната група на АЛДЕ Ги Верхофстат призовава българските власти и кмета на София да направят необходимото за охрана на участниците в парада.

Насилието на крайнодесните срещу сексуалните малцинства няма място в ЕС през 2017 г., добавя той.

Зам.-председателят на групата Софи Ин'т Велд заявява, че българските власти са отговорни за сигурността на всички участници в проявата. Свободата на събиране е основно демократично право и властите имат абсолютното задължение да защитят свободата на изразяване и на събиране, допълва тя.

България трябва да бъде съвременно, отворено, приобщаващо общество, в което всички граждани са равни, където всички могат свободно да бъдат себе си.

Прайдовете вече могат да бъдат сигурни почти навсякъде в Европа. Наистина ли властите искат София да бъде известна като най-хомофобското място в Европа, пита Ин'т Велд.

Тя призовава кмета града Йорданка Фандъкова открито да потвърди преди събитието ангажимента си за защита на участниците.

По думите на Ин'т Велд националистическата, хомофобската, ксенофобската, сексистката и авторитарната реторика на някои партии трябва да бъде оспорена, защото нетърпимостта и омразата нямат място в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на снимката - софийски евроатлантици.
135
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тези са от същата гилдия.
134
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори и от Брюксел не могат да накарат някой да ги уважава и да ги счита за равнопоставени.
133
1
 
13
 
! Отговори
wer преди 6 години
Какъв е този шум, Джеймс?- Гей парад, милорд!- И какво искат?- Еднополова любов, милорд!- Някой забранява ли им?- ...Не, милорд!- Е, тогава защо вдигат този шум?- Еми, ***, милорд
132
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕВРОПЕ ДЕРУНГЕЛИТЕ СКОЧИХА ДА ЗАЩИТАВАТ ЦЕННОСТИТЕ СИ.
131
2
 
18
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
Редно е Президентът с указ да забрани честване на 22 Х като ден на Независимостта.За каква независимост говорим тук като ни казват да приема гей прайди, да се отказваме от розовите домати, да ни казват с кого да дружиме и с кого не, да ни тровят с техните ядрени отпадъци и некачествени храни, да си стоварват тук армия и въоръжение без да питат хората. Защо ние изоставаме от САЩ и нямаме и тоалетни за третия пол?
130
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЦиникНищо, стига да си гействат в къщи, а не да гледам как двама брадати се цункат в градския транспорт, обаче не те държат да си покажат природата пред всички, все едно някой е длъжен да им гледа извращенията.То днес е по - често срешано да видиш Г Е Й О В Е под ръка от колкото ученици.
129
0
 
20
 
! Отговори
SS преди 6 години
Да ги Е Б А и *** И Т Е, ще обърнат света да ги защитават.*** не знам защо си мислят , че правенето на шествие под закрила на полицията, ще направи тази общност по популярна, а обществото ни (до колкото го има) по търпеливо.Не ща да ги знам и това ще е докато дишам, без значение какво мислят от ЕС.
128
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нарочно се навират в очите на хората, за да дразнят и после да се оплакват колко са онеправдани. Спете с когото и каквото искате, но не парадирайте с извратеността си, защото възпитаваме боклучаво поколение, съставено основно от гейове и наркомани.
127
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
българина носи на всичко
126
0
 
39
 
! Отговори
Kucheebachpride преди 6 години
Глупости ... гола вода сме и в това, виж в Србjа наистина е опасно, там имаше парад на извратените всичко на всичко - един път, такъв бой имаше, че властите прецениха, че не си струва насилието, тук е лабаво.
125
28
 
6
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Не знам какво имате против нас гейовете
124
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-високопоставеният представител на гейовете и лесбийките в Брюксел е Жан Клод Юнкер.Временно изпълняващият длъжността премиер на Ирландия е хомосексуалист индиец.А пък премиерът на Люксембург направо си се е задомил с снажен момък.Добре,че нашият премиер още не е разкрил сексуалната си ориентация от срам,а кметицата е с традиционни възгледи,щото иначе биха повели парада.
123
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми нормално,щом шефът на куките в Брюлсел е кросдресър кросджендър а той минава за традиционалист какво остава за другите?Нормално е да лобират за техните хора.Сега най новото което измислиха е дружество на любителите на секс с животни.Не знам като наберат мощност дали ще комбинират и двата парада или ще са поотделно?
122
0
 
32
 
! Отговори
Хех преди 6 години
Еми като са се загрижили толкова за тях - Да си ги вземат там и да си ги пазят. То и без друго каква ли не *** вече се намърда там. Питам се вече - Къде е "оня" ЕС в който влязохме преди десетина години? И при сегашната ситуация не е ли вече крайно време да се махаме от там? Защо не са арестувани все още истинските причинители на атентатите - Тези които реално докараха терористите в Европа?
121
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам брюкселските зелки да заделят % от заплатите си в подкрепа на българските гейове. Директно финансиране - ако си български гей един брюкселски депутат ти дава 2% от заплатата си всеки месец безвъзмездно.
120
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
99% от гейовете са станали такива, защото не могат по друг начин да привлекат вниманието на другите върху себе си. В един монент обаче, когато порастнат и останат разочаровани, че пак не привличат достатъчно внимание и пак им е трудно да си намерят "другарче", почват да парадират, че ги тормозят и да вдигат стачки, митинги, шествия и всякаква друга гюрлотия. Ама пак не могат да педивлекат позитивно внимание. На всички им омръзнаха гейските номера! И на тях самите даже!
119
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не им ли стигнаха "сирийците" да ги плющят, ами и нашите сега искат да прилапат! Много алчни *** са тея! Без гейове и лесбийки ще ни оставят! Само и само да си осигурят прясно месо да ги лющи сигурно и бомби ще вземат вече да пускат в България, не само с икономика да ни морят! Оградата май откъм европа трябваше да я построим, не към турция...
118
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма по - добре организирани криминални психопати от брюкселските зелки - под прикритието на защита на 0.2% от населението обират останалите 99.8%. И гейовете губят, но не им пука, щото някой привлича вниманието върху тях, а те само това искат. Фалточески те обират и тея 0,2%, но също така 0.2% са българските политици, които биват обезвъзмездени от Брюксел за да приемат законите, разрешаващи обира и да си траят. А раята си трае... Честито на печелившите ;)
117
0
 
14
 
! Отговори
Морски преди 6 години
Какво малцинство може да е ЛГБТ общността, като то хора с традиционна сексуална ориентация вече почти не останаха? Нямам предвид какво хората демонстрират на маса, а реално вършат в кревата !