България се опразва? Не е вярно! Младите се връщат...

Срещаме ви с двама преуспели българи, учили обаче на запад
1 дек 2017 13:30, Златко Желев
350
България се опразва? Не е вярно! Младите се връщат...
Снимка: архив, Булфото

България се опразва? Не е вярно. През 2016 в страната са се завърнали повече хора, отколкото са я напуснали, се казва в репортаж на германския журналист Клеменс Ференкоте, който ни среща с българи, решили да се върнат.

Кристиян Митов е завършил инженерна специалност в Манхайм, но след дипломирането си през 2010 решава да се върне в България, където бързо започва собствен бизнес: основава фирма за безплатни туристически обиколки.

При тях клиентите обикновено събират накрая някаква сума, с която се отблагодаряват на гида. Пред германския журналист Кристиян разказва, че никога няма да забрави първия си работен ден във "Free Sofia Tour": "Беше петък, 13 август 2010 година. Първата ми група се състоеше само от двама души - едно момче от САЩ и една моя приятелка, с която следвахме заедно в Манхайм".

До Германия и назад

Постепенно Кристиян разширява дейността на своята фирма: тя вече предлага кулинарни обиколки, посещения на барове и заведения, разходки из онези кътчета на София, в които може да се види нейното комунистическо наследство. Фирмата му вече е известна - и много успешна: "За тези седем години, откакто работи фирмата, вече можем да се похвалим с около 180 хиляди клиенти", казва Кристиян, цитиран от "Дойче веле".

Той винаги е знаел, че един ден ще следва в чужбина - за да осъществи голямата мечта на своите родители. В средата на 1960-те години баща му предприел опит да избяга от комунистическа България, но бил предаден. В онези години режимът се отблагодарявал за всяко предателство - по една крава за всеки издаден беглец, разказва Кристиян:

"Наистина е било така: ако издадеш на властите човек, за когото знаеш, че има намерение да бяга, получаваш за награда една крава. Такъв бил случаят и с баща ми и неговия приятел: едно момче уведомило властите, баща ми и приятелят му били тикнати за три месеца в затвора, а издайникът получил две крави", разказва Кристиян.

Повече шансове в България

Германският журналист ни среща и с още един българин, който след дълъг престой в чужбина все пак решава да се върне в България.

"Когато завършвах средното си образование, беше много модерно да се учи в чужбина. В нашия клас бяхме общо 26 души. 23-ма заминахме в чужбина. С изключение на едно момиче, което отиде в САЩ, всички останали се отправихме към Германия", разказва Евгени Петров.

Евгени завършва икономика в Мюнхен, след което прави магистратура в Англия. Дипломира се през 2009 година, когато финансовата криза вече е избухнала. Младият мъж решава, че в България ще има повече шансове да си намери добра работа.

"Това беше едно чисто прагматично решение. Пък и знаех, че винаги мога да се върна в Германия. И днес нищо не ми пречи да се отправя отново натам", казва той.

Днес Евгени е в средата на трийсетте и вече заема ръководна позиция във фирма за преработка на цветни метали. В Германия вероятно е щял да чака доста по-дълго, преди да се добере до сходна длъжност, пише германският журналист. А Евгени казва: "Ако човек е още млад, под 30 години, да речем, по-лесно взима решение да се върне в България. Моите бивши колеги от следването, които останаха в Германия, може би вече не биха предприели такава стъпка. Те вече са напреднали в кариерата си, целият им личен живот е там".

Все повече хора виждат бъдещето си в България

В България икономическата среда се подобрява, а трудовият пазар изпитва глад за специалисти, пише по-нататък германският журналист и цитира Марин Лесенски от "Отворено общество", според когото броят на хората, които се завръщат в България, непрекъснато се увеличава.

"Все по-малко хора напускат страната, а в същото време броят на завръщащите се нараства. Наблюдаваме тази тенденция от четири години насам и се надяваме тя да се запази. Положението в България се подобрява и затова все повече хора виждат бъдещето си тук", казва Лесенски.


350
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
320
2
 
5
 
! Отговори
IYI,,Turko преди 1 година
Аз бъдеще в България не виждам.Който вижда значи гледа към небето.
319
0
 
8
 
! Отговори
Specnaz преди 1 година
ГЕРБ ерската мафиотско пропагандна машина започна с поръчковите репортажи. Ако е толкова прекрасно в България , искам само да ми отговорите защо отрочетата на политическите ни субекти учат и живеят зад граница. Защо децата на управляващите не са тук в прекрасната ни Родина и не учат, не работят и не се лекуват тук. Стига писахте глупости , за да правите евтин пи ар на ГЕРБ аджийската пасмина.
318
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде са тези които се връщат? Нещо не ги виждаме в България! Ако си мислят че с тази плоска пропаганда ще излъжат младите криви са им сметките на управляващите!
317
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен
В Германия минимално на час се плащат 8.50.
316
1
 
17
 
! Отговори
CA преди 1 година
Бах мама му. Мислех си че пропагандната машина на Ким Чен Ун е номер едно, ама ряпа да яде спрямо платените публикации на българското правителство
315
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 318

Цените в суперите - 4 пъти по скъпо от България. Да не говорим за кръчмите и ресторантите. 12 лв една бира в скапано датско кръчме.
314
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стартовата ми заплата в Копенхаген - 185 (48.6 лева) крони н часа, докато още следвах.
Стартовата ми заплата в София 600 лева.

Високи данъци, различни цени ... В началото на лятото можех да си позволя всяка дестинация. В България с тая запалка, не можех да си позволя и месечна карта за градския ...
313
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди средна заплата от 1100 лева, няма да стане . Това, трябваше да е минималната заплата през 2007-ма. 1100 лева е средния доход на 15 годишно дете, което заработва по 4-5 часа на касата в някой магазин.
312
0
 
24
 
! Отговори
Георги преди 1 година
До бизнесмена от Германия 314:
Това че си започнал бизнес в България е добре, но не може всички да сме началници. Колко плащаш на своите работници? На какви пари ги осигуряваш? Питаш ли ги дали им стигат? Аман от евтина пропаганда. Приятен ден!
311
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости,връщат се тези завършили в Англия някакви глупави специалности или банков мениджмънт,колко са били тъпи като са записвали да учат това...сега в кол центровете на София могат да работят и без да са завършили в Англия или Германия ,само с познанията си по чужд език!А нормалните младежи завършили търсените специалности вече получават заплати над средните в ЕС и не идват дори на почивка у нас,изключвам Коледа за посещения на роднините.
310
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз следвах в Германия от 2002-2005. След това се върнах тук и в момента имам над 12 работника във фирмата доста сериозен бизнес и партньори в Германия . В Германия никога нямаше да развия бизнеса си, а и в България се живее много по- добре.
309
20
 
3
 
! Отговори
опа преди 1 година
Живейте си у чужбина и не давайте акъл,ясно
308
1
 
12
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
решава да се върне в България, където бързо започва собствен бизнес: основава фирма за безплатни туристически обиколки? Ко яде 2010 га тока поскъпна?
307
7
 
35
 
! Отговори
Лари преди 1 година
Щеше да е смешно, ако не беше жалко - все повече хора виждали бъдещето си в България.Просто се огледайте около вас - няма нужда от повече коментар...
306
11
 
35
 
! Отговори
7 преди 1 година
Груба манипулация е това. Българинът предпочита навън. Просто вече не останаха хора в страната. Да, тук в чужбина ни скъсват от бачкане, но е поне 4 пъти по-добре и не само от финансова гледна точка. Много българи, като мен, напускат родината заради просташката действителност. Разбира се, хубаво е да си дойдеш за лятото. Животът у нас е евтин. Може да се намери хубава храна. Заведенията са пълни 7 дни в седмицата. Хората не си дават много зор на работа.. Хубав живот е у нас! :) Ама е ***! :)
305
4
 
28
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 1 година
само цитирам коментара няколко страници по назад:
след проверка в няколко регистъра ще ви кажа че лицето Кристиян Митов не фигурира като собственик на фирма, така че всичко е лъжа в тая статия, отделно ако има фирма да я бяха написали коя е да видим какъв е ГФО за тия седем години...
304
2
 
37
 
! Отговори
Точният преди 1 година
Извинявайте, но сте се объркали- днес е 1 декември, а не 1 април.
303
3
 
25
 
! Отговори
venix преди 1 година
Повечето заминават, много по-малко се връщат. България се опразва!
302
3
 
24
 
! Отговори
МОЖЕ , МОЖЕ . . . . преди 1 година
Може да се връщат но само като експлоататори намерили начин да се обогатяват за сметка на нищожната заплата за работниците си . Тези дрънканици за висшисти учили там и връщащи се тук няма да ни донесат повишение на заплати или нещо добро . . . Аз знам какво ни чака от такивата .
301
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пък във Пловдив не мога да видя един пловдивчанин от години .
Ваички заминаха на запад на север и в дълечничт исток .
Обаче няма да са върнат защото тука на управляват садисти .
А те не са мазохисти да работят за 10000 лева на година максимум .
При минимална заплата в Германия 11 евро на час минимална със закон .