Джамбазки изригна за храните: I кач-во на Запад, втора цедка за нас!

"Ние не сме аборигени, това не е ли хранителен апартейд?"
25 апр 2018 09:20,
143
Джамбазки изригна за храните: I кач-во на Запад, втора цедка за нас!
Снимка: flickr

Българският представител в Европарламента и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки излезе с остра позиция по отношение на двойните стандарти при храните.

Цитирайки резултати от сравнително изследване на етикетите, съдържанието, качествата и цените на хранителни продукти в България и в различни държави в Западна Европа, Джамбазки за пореден път остро разкритикува лицемерието и двойния стандарт, което Брюксел налага в западната част на Стария континент.

В официалната си страница във Facebook Джамбазки написа:

Още по темата

Двойният стандарт в ЕС. Отново.

Когато фактите говорят, брюкселските лицемери и българските им микрофони мълчат. Гузно.

Отдавна предупреждаваме, че във фалшивия патос на "европейските ценности" има тежка пробойна. Именно, че тези с "ценностите" ни смятат за втора ръка, второ качество хора, които не заслужават качествена храна, а могат да консумират каквото има и каквото остане.

Преди дни министърът на земеделието Румен Порожанов представи резултатите от ново, този път още по-мащабно сравнително изследване на етикетите, съдържанието, качествата и цените на хранителни продукти в България и в различни държави в Западна Европа.

Ето и малко цитати от изследването:

Сравнението на етикетите сочи, че при 40 продукта (75,5% от обхванатите продукти) информацията на етикетите е идентична, а при 13 продукта (24,5%) са налице различия в представената информация по отношение на състав и/или хранителна стойност.

Различията в етикетите се отнасят за: мляко за малки деца, моцарела, безалкохолни напитки, сладкарски, тестени и шоколадови продукти и зеленчуков бульон.

Съществени различия се откриват при следните продукти:

Мляко за малки деца – по-високо съдържание на растителни мазнини (вкл. палмово масло) в българския аналог за сметка на по-малко съдържание на мляко на прах. Продуктът от България не съдържа млечна суроватка на прах и е с по-ниско съдържание на микроелементи и витамини.

Въпреки че българският аналог може да се определи като с по-ниско качество, той се предлага на сходна цена с тази в Италия.

Сирене моцарела – разлика в цвета и вкуса на продуктите, наличие на шупли в разрезната повърхност и утайка в саламурата на българския аналог. Продуктът от България е с по-ниско нетно количество и по-малко количество сирене в опаковката, за сметка на повече саламура.

Бързо замразени багети – по-малко колбас и твърдо сирене в продукта на българския пазар, за сметка на повече чушки, доматено пюре и хлебна база.

Млечен шоколад – по-ниска масленост и по-ниско съдържание на какао в българския аналог. В млечен шоколад от друга марка е установено по-малко съдържание на лешници в продукта на българския пазар.

Безалкохолни напитки – разлики в състава, степента на газираност, вкуса и енергийната стойност.

При безалкохолна напитка с вкус на портокал от една и съща марка, българският аналог е с малко по-ниско плодово съдържание в сравнение с продукта от Австрия и съдържа глюкозо-фруктозен сироп вместо захар.

Тъй като продуктът е широко разпространен в цяла Европа е направено допълнително сравнение на етикетите с още пет други държави-членки на ЕС (Италия, Испания, Белгия, Германия и Унгария), според което плодовото съдържание варира от 5% в Българи и Унгария до 12% в Италия. В Италия, Белгия, Германия и Австрия продуктът съдържа захар, а в България, Унгария и Испания – фруктозо-глюкозен сироп.

Сравнението на цените показва същата нелицеприятна картинка.

Данните сочат, че при 31 продукта (58% от обхванатите продукти) цените в България са с между 0,4% и 64,8% по-ниски от тези в съответната държава-член на ЕС.

Като цяло цените на шоколад, бисквитени изделия и безалкохолни напитки в България са съществено под тези в останалите държави-членове на ЕС, обхванати в проучването.

22 продукта (42% от обхванатите продукти) се предлагат по-скъпо в България (от 1% за сирене "Бри" в Чехия до 166% за една марка паста в Италия) отколкото в другата държава-член на ЕС, като впечатление прави:

Италия – драстична разлика при една марка макаронени изделия, чиито цени в България са около 2,5 пъти над тези на италианските аналози.

За останалите продукти различията не са толкова съществени – в повечето случаи разликата не надвишава 20% по-скъп продукт в България.

И така, по-малко мляко, по-малко какао, по-ниско плодово съдържание, по-нисък грамаж, обаче повече палмово масло, при това в мляко за малки деца (!), но пък на по-високи цени, от тези в Западна Европа.

При положение, че стандартите на живот в Източна Европа, където сме ние българите и западната част на континента и съюза коренно се различават. В наша вреда. И тази разлика в стандартите е основната причина за миграционното цунами на млади източноевропейци към Западна Европа.

Както вече споменах, за тази разлика в качеството на стандартите на храните предупреждаваме отдавна. Първоначално ни се присмиваха, после отричаха, после ни наричаха популисти и накрая си признаха. Както се казва – факти.

Затова, следващият път, когато срещнете някоя празноглава, нелепо ухилена кукувица, която на всеки критичен въпрос, насочен срещу лицемерието и двойния стандарт на брюкселските бюрократи Ви отговаря с бодряшки комсомолски лозунги тип: "Да, Европа!", "Повече Европа" и прочее глупотевини, попитайте я следните няколко неща:

Да произвеждаш един и същи продукт, под една и съща марка, на една и съща цена, но със различно съдържание и да продаваш "първото качество" в западната част, а "втората цедка" на аборигените в източната част не е ли хранителен апартейд?

Съзнателното продаване на по-некачествените продукти на изток, означава ли, че развитите демокрации смятат своите източни съседи за недостойни да оценят и консумират истинско мляко, кафе, шоколад и затова им изпращат един мармот да завива в станиол каквото е останало от трапезата?

Отношението към гражданите в източната част, което е образец за колониален манталитет, не противоречи ли на лицемерните лозунги за "общи европейски ценности"? Що за обща ценност може да бъде идеята да продаваш по-некачествено детско мляко на географски принцип?

А решение има. Предлагали сме го в НС, беше отхвърлено, пак ще го предложим. Решението е чуждите вериги да бъдат задължени да предлагат определен процент местна продукция, произведена в България", заключава Ангел Джамбазки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
барила е марката макарони/паста от италия която тук се продава 2.5 пъти по скъпо....
106
0
 
4
 
! Отговори
21 преди 6 години
Виждам че всеки разбира че богатите ни вредят за своя печалба,проблема е че ни мачкат ,тровят ни а ние сме се свили защото не знаем срещу кого да се изправим за да променим начина им на мислене,врагът на народа е капитала, капитал имат бизнесмените ,те са малко а ние много,ние ги обслужваме,ние сме чистачите,строителите,механиците ,сервитьорите всеки от вас чрез своя труд може да навреди на всеки който има капитал пряко или косвено,това ще им покаже че е време да се смени отношението, просто е
105
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледах едно от интервютата на министъра, водещата го попита, дали ценовата разлика не идва от маржа на магазинера и той отговори, че хранителната верига била една и съща, но не отговори ясно, дали и там има проблем. А за мен има в момента хранителните продукти се продават на ужасно висок марж. Да това за качеството на храните е истина, но и истина е, че страшно се спекулира с цените, а пазарната регулация очевидно не работи у нас. Погледнете само промоциите на някой храни стигат до над 50 %.
104
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо се тиражират глyпocтите на този Джамбазки! Той приказва неистини по опорни точки. Зарзаватът в хипермаркетите е основно български, турски, македонски, чат-пат гръцки, полски.Месните и повечето млечни продукти са от производители с български имена. Изобщо някаква вредна пропаганда да става! Услади му се на другаря Джамбазки в Европа, мазни се на бавноразвиващия се електорат, белким пак му гласуват евродупетатство догодина!
103
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джамбазки - като иска да осигури качествена храна на българина - да се качва на камиона и да ходи да я докара! Кого чака - пазарът е СВОБОДЕН !!!! бунако, СВО-БО-ДЕН !!! Който иска - внася - който иска - изнася, който може да си позволи - купува хобавото - който - не - не толкова хубавото. Тоя ах.мак да не мисли, че ако имаше пазар за въпросните качествени храни тука, че нямаше да ги има ли ??!? Тоя въобще чувал ли е как работи пазаът??!
102
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де нали има БДС за храните и продуктите по всяко направление,нали има инспектори от тяхно име следящи пазара и налагащи санкции за неспазване на стандарта,че откъде такова неуважение към изградения стандарт от едно време от вносители,ако за тях става въпрос и вътрешни производители,ако те са чинили да произвеждат у нас,нещо като мистерия-едно време ходиха без спиране за мерене на повече съдържание на торове,че мерене на мерки и теглилки,че и други дейности които са към тях за контрол.
101
5
 
4
 
! Отговори
джа преди 6 години
Тоя Баджански ли е не го знам, но да ходи да се скрие. Работа за 5 ст. не е свършил. Народачът, народът... там е проблема. Решете веднъж завинаги какво искаме? 10 партии и накрая едно голямо нищо. Капитализъм , комунизъм? Кво? Джамабански? Палячото на онуй кюфте. "Джам с бански" яде само агнешко за 30 лв. порция. Гладния на сития не вярва. ПРОБЛЕМИТЕ СИ ОСТАВЯТ. АЗ ЗА ТОЯ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ТА АКО ЩЕ МЕРКЕЛ ДА СЕ ОМЪЖИ ЗА ТИКВАТА.
100
1
 
16
 
! Отговори
Мария Подмолова преди 6 години
Живея в Германия. Храната и тук е различна... в дискаунтите,тоест по евтините вериги като Алди например е с по ниско качество, в сравнение с REWE,Edeka! Разлика има и то осезаема, какво остава за Българският пазар. Разлика има и в саламите примерно от Италия и Франция, които са в пъти по хубави от немските! Изобщо този криворазбран либерализъм прецака нещата глобално!
99
6
 
5
 
! Отговори
TT преди 6 години
Тоя" патриот" Джамбазки откога не е влизал в български магазин?? Ако го направи ще види че и големите вериги предлагат 35-40 процента БГ стоки...Може би под родно производство има предвид нещо произведено в любимата му Рассия?
98
0
 
8
 
! Отговори
Наистина преди 6 години
До КОНСТАНТИНОВТова, което сте писал е абсолютната истина! Но те не щадят и своите потребители кой знае колко. За 6 години в Испания разбрах много неща за евроценностите и постепенно ми се изпари желанието да пребивавам там. В аптеките продават Ибупрофен 800 мг! За малко щях да си купя лютеница с 5 години срок на годност! Всички мазнини и сланини се рафинират двойно и тройно, ароматизират се и се влагат в закуски и шоколади, деца с холестерол, младежите - 80% с алергии.
97
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този ФРУНЗЕ е герберунгел разряд.Лъже както намери за добре , дано го повишат малко.
96
2
 
9
 
! Отговори
БЪЛГАРКАТА преди 6 години
НЕ ЗНАЯ ЗАЩО ВИ ИЗБИРАМЕ КАТО ЕВРОДЕПУТАТИ. КАКВО ВСЪЩНОСТ РАБОТИТЕ ТАМ. СИГУРНО СТЕ САМО ФИГУРАНТИ С ОГРОМНИ ЗАПЛАТИ. НАЛИ ЗА ТОВА СТЕ ТАМ ЗА ДА СЕ ИЗКАЗВАТЕ , ДА ОТПРАВЯТЕ УПРЕЦИ, ДА ИМ ПРЕДОСТАВИТЕ ФАКТИ ЗА ДА ИМ СВЕТНЕ НЕЩО НА ГЕЙОВЕТЕ. ИЛИ КАТО ВСИЧКИ ДО СЕГА ОТИШЛИ НА ХРАНИЛКА ЧАКАТЕ МАНДАТА ДА ИЗТЕЧЕ И ДА СЕ ПРИБЕРЕТЕ КАТО МИЛИОНЕРИ В БЪЛГАРИЯ. ДЕЙСТВИЯ, ДЕЙСТВИЯ А НЕ ПРИКАЗКИ ЗА ПРЕД БЪЛГАРИНА. НАПРАВЕТЕ НЕЩО ЗА ДА ВИ ЗАПОМНИМ С ДОБРО.
95
0
 
8
 
! Отговори
гост преди 6 години
До мдКак да не е важно! Адаптираното мляко и детските пюрета не са ли важни?! На по-високи цени и ниско качество, ще изтровят децата!
94
0
 
8
 
! Отговори
Справедливо е! преди 6 години
Слугите от задния двор получават огризките от трапезата на господарите и трябва да са доволни от милостта на господарите си! Що за претенции моля ви се!
93
12
 
2
 
! Отговори
фрунзе преди 6 години
До KONSTANTINOW....Тъпичък ли си или обикновен ***??? Вероятно и двете. До 1987 никой не проверявяше качеството на храните с презумпцията, че Партията не допускаше некачествени стоки на пазара. За качеството на самата Партия и надробеното от нея е излишно да се говори...
92
3
 
1
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Нормално е, според мене. Второ качество хора - второ качество храна.
91
0
 
11
 
! Отговори
Хах преди 6 години
...добре, че на поляците им стисна да се надигнат и да отворят и вашите очи! Там хората явно Работят, тук сме само по сигнали, през другото време, клатене на краката и люпене на семки
90
0
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
кек ) наздраве обед, наброски )
89
0
 
16
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Проблема е, че второто качество храни което се внася в Бг се продава на цената на първо качество!!!
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То прясно телешко няма по магазините ...