Брюксел спира финансиране и... стартира промяната в BG

Новината смути управляващите в София
5 май 2018 15:35, Петя Славова
287
Брюксел спира финансиране и... стартира промяната в BG
Снимка: Reuters

Брюксел ще има право да спира финансирането за страни-членки на Евросъюза, които не издържат новия "тест" за върховенство на закона. Това предвижда първият план за разходите на Европейския съюз след Брекзита, пише Дойче веле.

Тази седмица Еврокомисията представи проектобюджет в размер на 1,3 трилиона евро за периода 2021-2027 година. Това внушително число ще се опита да запуши празнините, зейващи след излизането на Великобритания от ЕС. Наред с това ЕК ще създаде механизъм "върховенство на закона", който ще обвързва отпускането на пари от еврофондовете със съблюдаването на европейските ценности и стандарти. Предлага се възможност за спиране или ограничаване на еврофинансирането за страни, в които има проблеми с върховенството на закона.

Идеята

Новината смути управляващите в София, макар тази идея да не се прицелва точно в България. Адресатите са ясни и бяха посочени веднага: Унгария и Полша, които вече открито се разбунтуваха и отказват да прилагат решенията за мигрантските квоти. Полша е в спор с ЕС и заради реформата на Конституционния съд. В Унгария пък премиерът Орбан спечели изборите с лозунга "Да спрем Брюксел!", като освен това гръмко обяви, че иска да изгради една "нелиберална държава" и да забрани дейността на онези НПО, които се намесват в политиката.

Още по темата

Идеята, определяна като “съществено нововъведение”, има силната подкрепа на Франция, Германия и Холандия, но отсега е ясно, че предстоят бурни дебати. Първите реакции не закъсняха: Будапеща заяви, че няма да се остави да бъде изнудвана, а Варшава оповести, че ще се изправи срещу всеки бюджетен план на ЕС, който не балансира нуждите на отделните страни-членки.

На фона на всичко това британското издание "Таймс" обобщи, че новият бюджет "заплашва да институционализира растящото разделение между Изтока и Запада". И сякаш за да потвърдим, че никога не можем да бъдем със Запада, българските власти бяха сред първите, които реагираха срещу предлагания механизъм.

Още в същия ден, малко сред представянето на европейския проектобюджет, финансовият министър Владислав Горанов формулира българската позиция по казуса. Според него не е нормално върховенството на закона да бъде критерий при разпределянето на еврофондовете за кохезия и селско стопанство, тъй като това може да бъде използвано като инструмент за политическо вмешателство и за неравно третиране на държавите-членки. А равнопоставеността, припомни министърът, стои в основата на европейските договори.

Всъщност, каква друга може да бъде позицията на държава, която е под европейски мониторинг именно заради проблеми с върховенството на закона. Дори заветното европредседателство не доведе до отменяне на наблюдението, въпреки всички опити за лобиране от страна на София.

Разбира се, не България е поводът за прозрението на ЕК. Малката ни държава изглежда твърде незначителна, за да бъде причина за подобни мерки. България обаче е илюстрация как една страна, присъединила се преди повече от десет години към ЕС, не успява да покрие нито критериите, нито стандартите на Общността. Успява обаче да консумира средства от европейския бюджет. А усвояването им служи предимно за пиар акции и имиджови начинания, укрепващи една власт, за която човек би могъл да си помисли, че нито иска да подобри качеството на живот на гражданите си, нито иска да модернизира държавата.

Според "Таймс", Брюскел "заплашва да спре парите на източните автократи". Да, Борисов не влиза в тази група. Но не защото ситуацията в България е кой знае колко по-добра от тази в Унгария например, а защото дори на фона на Унгария страната ни изглежда по-скоро второстепенна.

Българският модел

А всичко е всъщност толкова просто: именно липсващото върховенство на закона е причина за кажи-речи всички неуспехи на България. Премиерът Борисов гради вече трети мандат върху европейските фондове. И върху липсващото върховенство на правото. Не една и две журналистически разработки са осветявали модела на “рекет” с европейски средства, при който общините на ГЕРБ работят по проекти с финансиране от Европа, а тези, които не са засвидетелствали вярност към управлението, тънат в нашенската си мизерия.

За разплитането на корупционните модели има една-единствена предпоставка - върховенство на закона. Ако то беше факт, моделът не би бил такъв. А разтурването му би довело както до срутване на мита за европейската ориентация на страната ни, така и до рухване на властта.

Моделът на управление в България, установен от ГЕРБ и всевъзможните им партньори, се крепи на два основни темела. Първият са еврофондовете, които гарантират "откупуване" както на обществено одобрение, така и на институционална вярност (което също е форма на корупция).

И вторият - тоталното срастване между изпълнителна власт и репресивен апарат (дори няма нужда да припомняме разговора "Ти си го избра"). Именно тяхното обвързване гарантира управлението. Докато развързването им, както се готви да направи Брюксел, може да се окаже първата крачка към демаскиране на мнимата европеидност на българската власт. А сриването на “европейското лице" на Борисов може най-сетне да доведе до качествена промяна в манталитета на българските властници.

Разбира се, всичко това може и да не се случи. И тогава ние ще продължим да упрекваме Брюксел за двойните стандарти при храните, а той нас за двойните стандарти по отношение на демокрацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
2
 
10
 
! Отговори
Демагогия преди 5 години
Върховенството на закона и фарисеите, които стриктно уж го спазвали, пратили Господ Исус Христос на кръста. Злото става Империя, чрез закона! Върховенство на човечността и любовта към ближния е съвсем друго нещо!
167
7
 
21
 
! Отговори
Безумие! преди 5 години
ЗАЩО НИКОЙ НЕ ПОКАЗВА КОЛКО ПАРИ СМЕ ДАЛИ НА БРЮКСЕЛ И КОЛКО РЕАЛНО СА ВЪРНАТИ В БЪЛГАРИЯ? А СЕГА ЩЕ ТРЯБВА ДА СМЕ МНОГО ПОСЛУШНИ И ИЗПЪЛНЯВАМЕ ТЕХНИТЕ НЕОЛИБЕРАЛНИ ЗАКОНИ И ДА ЗАБРАВИМ, ЧЕ СМЕ БЪЛГАРИ! БЛАЗЕ НИ!
166
2
 
17
 
! Отговори
Todik преди 5 години
До 91 какво си написал че не проумях 2017 какво ? Ако е нищо добре но да тролиш тук не ти отива пък и кой бяфте Вие къдя бяфте га чепик се правеше га текстил се тъчеше кога агнета за арабския свят се изнасяха с кораби когато имаше "ТЕКСИМ" зелена краставица си и тези работи не ги чуваш а че децата посещаваха и морски и планински лагер през ваканцията тва знаеш ли или кифлата ти не приема доброто което е било имаше и кусури то къде няма идеално няма трябва да има лошо щото няма да различаваме ху
165
6
 
16
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 5 години
Дойчевеле, ех дойчевеле. Неолибералистка медия, рупор на противозаконните организации финансирани от мизантропа и крупен финансов спекулант Сорос.Където стъпят все поразии са предизвикали пример БХК. Ако нямаше БХК българските *** нямаше да се изродят до *** незачитащи всякакви закони или обществени правила.Едно е върховенство на закона друго е незаконно да ти натресат икономически мигранти и ислямски нашественици които друг е окачествил като бежанци.
164
3
 
5
 
! Отговори
? преди 5 години
Преди повече от 2 години писах жалба до Брюксел за ниската покупателна способност в България за част от хората. Исках да спрат еврофондовете докато властта в България не дигне минималната заплата на 1000 лева. От тогава Бойко на няколко пъти вдига минималната заплата а Брюксел явно ме е послушал.
163
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРП върхушката забогатя от тия еврофондове, а народа обедня.
162
8
 
30
 
! Отговори
Паскал преди 5 години
ГЕРБ Юнивърсати и МВР Пикчърс представят : в главните роли - Цецо Ушецо, Бо Бо, Соти Цацар ... участват още, Дани Фандупкова, Лили Грозили, Цец Цач, Граси Каракочани, Болен Сайдеров, Далавери Симонов и други във филма................. " КОРУПЦИЯ"
161
8
 
16
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 5 години
...Заплахата за санкции за тези които не слушкат и не изпълняват повелите на неолибералния толерантизъм (напр. допускане на ГРЕВИО до по-голяма власт в българия от колкото българското правителство и дефиниране на излишни и вредни обществени категории) са просто без сила, защото нямат законно основание.А бойко да не се притеснява за 2021 година. До тогава учениците ще го учат по история като пример за вредно държавно управление.И защо статията не е отбелязана като "задължителна публикация"!?
160
5
 
19
 
! Отговори
Улаф преди 5 години
До Анонимен 91Дори някой-ден да изпреварим по обем промишленото производство от социализма нали разбираш,че се сравняваш с далечната 1989г? А колко време ще ни трябва да го стигнем това което вече е било?
159
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реaлносттa е, че и без Еврофондовете корупционнaтa губерния бг- ru нямa дa фaлирa, но рaзбирa се всички ще усетят рaзликaтa в МИНУС! Другия кусур е, че всевъзможните провaлени комунaрчетa с рaзлични цветове ще дърпaт стрaнaтa в още по- мътни еврaзийски води. В крaйнa сметкa териториятa бг. след кaто нямa нaрод с бългaрско сaмосъзнaние не зaслужaвa нищо друго. Спaсението е в терминaл 2
158
2
 
23
 
! Отговори
аз преди 5 години
съгласявам се със 171 но и доган,станишев,костов,нинова и т н всички от сдс и бсп трябва да бъдат наказани защото ако те си бяха свършили работата през 90 нямаше да се появят нито патриоти нито герб ама те се въртяха крадоха за по 4 години и създадоха модела по който работи държавата и в момента обръчи от фирми кметовете по селата да са феодали и т н и н т
157
6
 
21
 
! Отговори
**** преди 5 години
Сега когато спрът парите,ще видите истинското лице на този съюз за който толкова напирахте да влезете,сега вече ще следвате само заповедите на брюкселските чиновници.Това ще заприлича на магазин в който влизаш да си избереш стока,но всички ти казват какво да купиш,а не това което на тебе ти харесва,това ще бъде вече.
156
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"върховенство на закона" според тълкованието на Брюксел не значи спазване на закона такъв какъвто е в съответната страна. Означава: на нас не ни харесват вашите закони и затова ще ви накажем. Да си вземат скапаното Евро. До масовия българин от еро-средствата достигат само центове. Кражбите започват още от Брюксел. ЕС в сегашният му вид е рай за тарикати и крадци с бели якички. Да му мислят герберите, ще трябва да живеят по скромно. Трудно се свиква. Ние нашата си я знаем.
155
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е гаси глупостите. Общините които най-много се възползваха от "европейските" средства не са ГЕРБерастки а ДПСарски. Който не вярва да се разходи из Добруджа и да сравни сам за себе си.
154
2
 
11
 
! Отговори
Съд на Линч преди 5 години
Публична извънсъдебна саморазправа.
153
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво финансиреане? Та те се счупиха да източат България с всякакви възможни и невъзможни ограничения и постановления! То не бяха радиокативни гъби, криви краставици, щастливи кокошки и какво ли не! Тоест, сега само ще смучат и няма да връщат откраднатото. Честито на Бойко. Предполагам, за него все някое фондче за усвояване ще отпуснат. Но няма да е като досега...
152
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много късно се усетиха, те нашите вече забогатяха...
151
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
яаааа разкриха ни,ко ши прайм,малии, още дойдоха и видяха истината за властта тук,бе тия западняци не били толкоз прости,издигнаха ми се в очите
150
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В САЩ и Британия се размножава само черната раса другите са роби да ги хранят ..
149
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 161 САЩ не признават чуждите патенти , и краде..