Българинът живее на 55% от европееца, потребява с 45% по-малко

Страната ни е последна по БВП на човек от населението
20 юни 2018 07:06, Елка Василева
160
Българинът живее на 55% от европееца, потребява с 45% по-малко
Снимка: архив, Булфото

Жизненият стандарт на българина е на 55% от този на средния европеец, сочат данните на Евростат. По този показател България драматично изостава от развитите страни в ЕС.

За да определи жизнения стандарт, Евростат използва показателя за действителното индивидуално потребление (AIC), който е мярка за материалното благосъстояние на домакинствата. По този показател България е на последно място в ЕС, като жителите на страната ни потребяват с 45% по-малко от средния европеец, пише "Труд".

Преди година потреблението у нас беше 53% от средното ниво в ЕС, което показва че малко сме се доближили до начина на живот на средния европеец.

Най-близо до нас е Хърватия, където действителното индивидуално потребление е в размер на 61% от средното в ЕС. След това се нареждат Унгария и Румъния съответно с 63% и 68%. Оказва се, че в Румъния живеят доста по-добре от нас.

В 10 от държавите от ЕС живеят по-охолно от средния европеец. Най-добре са в Люксембург, Германия и Австрия, където действителното потребление на човек е съответно с 30%, 22% и 18% по-високо от средното ниво за страните от ЕС.

Веднага след тях са Великобритания (14% над средното за ЕС), Финландия (+13%) и Белгия (+12%), сочат данните на Евростат.

“Клубът на богатите” страни се допълва от Дания (+12%), Холандия (+10%), Франция (+9%) и Швеция (+9%). Оказва се, че в Холандия, Франция и Швеция живеят два пъти по-добре от средния българин като ниво на потребление на храна, дрехи, автомобили, жилища, почивки, образование, посещение на културни мероприятия и т.н.

Друг показател, с който можем да се сравним с останалите страни от ЕС, е БВП на човек от населението. Този показател е мярка за икономическата активност и богатство на държавите. България отново е на последно място, като БВП на човек у нас е само 49% от средното ниво в ЕС при 253% в Люксембург.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а понятието "богат" и "беден" не мислиш , че са дооооста субективни ?.Субективни са разбира се, особено ако си от губещата страна на обективното директно сравнение.
64
8
 
25
 
! Отговори
TS преди 5 години
Народът е адски беден, няма пари, няма стотинчици за нищо. Затова нищо не може да потръгне в тази държава. Какво да правиш, какъв бизнес да започнеш, като хората нямат пари. На запад и при най-елементарното се вият опашки от клиентела или поне имаш постоянен поток от хора, които купуват. Хайде отворете тук една закусвалничка с 3-4 масички, с хубави и истински кроасани с масло, с хубаво кафе, с истински сок, багети с истински мармалад. Отворете и да видим колко клиенти ще има. Нямат пари хората.
63
4
 
23
 
! Отговори
Даже е постижение 55 преди 5 години
Трябва да се отчетат 3 неща:1. започнахме от нулата - след 4-тата национална катастрофа при Жан Виденов2. няма никакви реформи, които да генерират по-бързо нарастване на БВП, разбира се това се прави нарочно, за да се облаготетелстват определени Корпулентни биснесмени3. няма независим съд и прокоратура
62
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 56Мне, произтича извода, че българинът е бедняк, не може да си позволи "прахосничество"..а нужно ли е да "прахосваш", разумно ли е да изгърмяваш така бързо "патроните" ?питам ?а понятието "богат" и "беден" не мислиш , че са дооооста субективни ?
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Зозо 41Щото хората след него, особено последните 8-9 год., много се опитват да оправят нещата. Оправят ги с "приватизацията", източване на НОИ и Сребърния фонд.
60
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има ли такава статистика за времето когато българинът е живял като роб в предвестника на ЕС-Османската империя?
59
4
 
9
 
! Отговори
от морето преди 5 години
Това с процентите винаги се е ползвало от стъкмистиката за объркване на населението, което като цяло рядко схваща разлика м/у % растеж и абс стойност. Пример: около нас 2016та падна светкавица и "изгоряха" много ТВ, компютри и др електроника . През следващите месеци покупките на техника в квартала се повишиха със 100-120%. Повече от 100% са, защото някой купиха по повече от един ТВ, т.е в % сме имали полза от падналия гръм....може би
58
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
четейки статията ми идва да попитам:ама чакайте ве, ама защо трябва постоянно да "потребявам" повече "от вчера" ? ами, че стомаха ми има определена вмесимост, как и защо да го пълня още и още ?ами колата ми, като е 20 години, ама ми върши работа, за кво на 5 години да купувам нова?самобръсначката ми за бакенбарди, като е на 31 години, но не е мръднала още, за какво да си купувам нова?абе има нещо гнило в голямата консумация ?! аха, сетих се ... налива вода в мелницата на Лихвата!Амин!
57
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
без интегриране на милион роми в пазара на труда и инвестиция в образование няма да стане... още повече, че ромската бедност сваля и показателите. Ако се вземе София и другите големи градове сигурно сме на средното европейско ниво, но никой не смята така показателите.
56
4
 
14
 
! Отговори
келеш преди 5 години
Защо сме на този хал ? Защото корупцията , грабежите са големи и не остават пари за същественото. И в чужбина се краде , но с голяма разлика от нас. Ако 30% се краде , 70% остава за обществото , у нас е обратно - почти на 100% е за джоба на молионера/ политик, от КРИБ /. Е, как да са добри пътищата , санирането и др. ? Всичко е окрадено.
55
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европеецът бил прахосник, но даже децата на возвисения руски елит живеят в Европа и пръста не си мърдат за онези 3 млрд.
54
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от което произтича простичкият извод - европееца е прахосник ! .Мне, произтича извода, че българинът е бедняк, не може да си позволи "прахосничество"
53
4
 
10
 
! Отговори
БеГе преди 5 години
Живеем пародия на живот , в пародия на държава между псевдо хора с 0.001 % от нормалния живот
52
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На който не му харесва тази клоакка- потурите, дисагите, калпака и беж на влака.
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как да ни си горд, железни сме. Даже ни е много
50
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът живее на 55% от европееца, потребява с 45% по-малко=от което произтича простичкият извод - европееца е прахосник ! не са случайни ежемесечните световни статистики, съгласнно които 25-30% от храната и продукцията се изхвърля! ами ето защо се изхвърля - просто защото не може да се изконсумира от тези, които я купуват... но в същото време едни 3 мррд умират от глад, но нямали право на потребление, защото не били го изработили!Амин!
49
5
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
БВП:България - 55 милиарда долара;Сърбия - 37 милиарда долара;Макекония - 10 милиарда долара.Останалото е евтина руска пропаганда, пробутвана от пропаднали, гладни ***!
48
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами не гони евроинтеграцията бе, пич. Ей го де е #КримНаш, никой не те спира. Богата държава, ще си купиш и кола, и къща, плажът ти под носа, всичко ти безплатно.
47
1
 
10
 
! Отговори
божество от Банкя преди 5 години
Нашият вожд е като поп. "Не ме гледай какво правя, а ме слушай какво ти говоря". Истински гуру от Банкя.
46
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орешарски е виновен, нали? А Кратуната целият в бяло?