Българинът живее на 55% от европееца, потребява с 45% по-малко

Страната ни е последна по БВП на човек от населението
20 юни 2018 07:06, Елка Василева
160
Българинът живее на 55% от европееца, потребява с 45% по-малко
Снимка: архив, Булфото

Жизненият стандарт на българина е на 55% от този на средния европеец, сочат данните на Евростат. По този показател България драматично изостава от развитите страни в ЕС.

За да определи жизнения стандарт, Евростат използва показателя за действителното индивидуално потребление (AIC), който е мярка за материалното благосъстояние на домакинствата. По този показател България е на последно място в ЕС, като жителите на страната ни потребяват с 45% по-малко от средния европеец, пише "Труд".

Преди година потреблението у нас беше 53% от средното ниво в ЕС, което показва че малко сме се доближили до начина на живот на средния европеец.

Най-близо до нас е Хърватия, където действителното индивидуално потребление е в размер на 61% от средното в ЕС. След това се нареждат Унгария и Румъния съответно с 63% и 68%. Оказва се, че в Румъния живеят доста по-добре от нас.

В 10 от държавите от ЕС живеят по-охолно от средния европеец. Най-добре са в Люксембург, Германия и Австрия, където действителното потребление на човек е съответно с 30%, 22% и 18% по-високо от средното ниво за страните от ЕС.

Веднага след тях са Великобритания (14% над средното за ЕС), Финландия (+13%) и Белгия (+12%), сочат данните на Евростат.

“Клубът на богатите” страни се допълва от Дания (+12%), Холандия (+10%), Франция (+9%) и Швеция (+9%). Оказва се, че в Холандия, Франция и Швеция живеят два пъти по-добре от средния българин като ниво на потребление на храна, дрехи, автомобили, жилища, почивки, образование, посещение на културни мероприятия и т.н.

Друг показател, с който можем да се сравним с останалите страни от ЕС, е БВП на човек от населението. Този показател е мярка за икономическата активност и богатство на държавите. България отново е на последно място, като БВП на човек у нас е само 49% от средното ниво в ЕС при 253% в Люксембург.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 83 - Колко хор под 35 години познаваш в България със собствено жилище ?Идеята, да се надявам родителите ми да умрат и брат ми да го лъсне кола, че да им имам собственото жилище, малко не ми харесва...А как да си купя едно ? Банката иска предпалта от 20000 лева, както и поне 40000 лева в банковата ми сметка. Такива суми са непосилни за 99% от младите българи. Или броиииш това, че живееш при родителите си за "собствено жилище".
84
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам какво виждаш, ама едва си намерих самолетен билет за почивката.Отделно, че тая работа на 25 години да си купуваш апартамент е зверска отживелица вече. Трябва да си луд, за да теглиш заем от наша банка за жилище (пък и какво жилище...). Плюс това, рядко млад човек би си купил апартамент, при положение, че не знае къде ще го насочи животът.
83
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 82Не виждам хората, да си купуват еко продукти от магазините или да се готви със зехтин.."еко" продуктите не се казваха "еко" преди 30 години, и струваха буквално СТОТИНКИ!Зехтина е скъп а и има особен вкус. Определено не на всеки му допада
82
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
74Продължавай с илюзиите, че си "природно" интелигентен, защото си видял нещо по телевизията.
81
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в статията деликатно са пропуснали да обяснят - как и от къде идва тази "по-голяма" покупателна способност на "европееца"отговор:1. 50% живеят под наем и нямат собствен дом2. над 2/3 живеят "в аванс" от пластмасовата картичка3. по-високите заплати са калкулирани косвено през по-ниските заплати на такива като нас4. не правят "зимнина"5. масово са зомбирани , че това е "правилниат" начин на живот още от училищната скамейка6. не знаям приказката - "дупе знае 2 и 200"
80
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На 55% живеят някаква висока-средна класа в София.Не виждам по ресторантите 21 годишни, да дегустират вина, нито ги виждам, да обикалят Европа през ваканциите и уйкендите. Не виждам хората, да си купуват еко продукти от магазините или да се готви със зехтин. Не виждам 26 годишни, да си позволят първия си апартамент.... Не виждам и наполовина от това.По скоро сме на 15-20%.
79
8
 
2
 
! Отговори
до Десен потребител преди 5 години
А западноевропейката къде се класира? На черните шпаги, щото западноевропейският мъж е с ориентацията на Евгени Минчев , Азис и Роско Синоптика.
78
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На човек, който пише "харчът" не бих дал и бариерата на паркинга да вдига.
77
8
 
4
 
! Отговори
Фактически!! преди 5 години
Благодарение на франция и германия.Как иначе ще хранят колонията си Мароко примерно.Така или иначе във франция мароканеца е повече от българина.Па балъците нека плащат членски внос.1000 евро на крава у франс 100 лева у България.Но докато има балъчета ще има и тарикатета!
76
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"на София", чиче, 95% от хората не са от София. Ама откъде да го знаеш ти това.
75
9
 
7
 
! Отговори
Работническо дело преди 5 години
Бизнесмените на София може и да имат този стандарт понеже приватизираха и затвориха предприятията в провинцията. Оставиха хората без работа и си заминаха на София да харчът откраднатото от народа. Те затова само в София са богати.
74
3
 
10
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
Като се вземе предвид колко сте прости и примитивни, пак е добре, че имате този стандарт. Би трябвало да сте доволни, защото и това е повече, отколкото заслужавате.
73
6
 
11
 
! Отговори
Десен Потребител преди 5 години
Българинът потребявал 55% от европееца. А колко % от европееца потребява пияния мужик в Путинистан? Ами около 10-15 %. За това като се класира на запад рускинята веднага качва 20-30 кила. Примери колкото щеш.
72
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До TS 66На запад и при най-елементарното се вият опашки..защото са безмозъчни офце, бееее! По нешънал джеографик бяха давали експеримент, при който един "застана на опашка" ... пред нищото и след около час - гледай какво става зад него - напълни се с офце! но в предаването казаха, че все пак едно 20-25% - няма да се наредят на опашката, виждайки, че тя е безсмислена! ами българите явно повечето сме от тези 20%!не сме прости, само това ще ти кажа ... ама никак!
71
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 73По себе си ли съдиш?
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До от моретоДобре ли си?
69
5
 
18
 
! Отговори
Венсеремос преди 5 години
Бедния винаги ще си остане беден, докато има пролетарско мислене - друг е виновен за съдбата му, друг е длъжен да се погрижи, за да не е беден, особено държавата.
68
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 59Стига с тия р.оми и това образование!Патриотарските *** от 100км си личите. Р.омите масово емигрираха в Европа. Какво щеше да е сега тук, ако Европа не ги беше приела? Те са навсякъде. Само в Бг те са ви причина за бедността. Ниските доходи не ви пречат. Скъпите и прескъпи стоки и услуги не ви пречат. На дъното сме по доходи, а Синдикатите са в комбина с КРИБ и скачат срещу майките с деца с увреждания.
67
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Адски беден чак не е. Още не сме я докарали дотам да пием битова химия вместо водка. Но че сме далеч от добрата покупателна способност си е факт.
66
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как не се е сетил Баце още. "Не бъдете прахосници, 800 лева ви стигат!". Даже ще каже на дупетатите да си сменят мерцедесите на 30 години, нали още вършат работа.Може и антипрахоснически туризъм да развием.