"Ядреното копче" за Унгария натиснато! Орбан остава без евроглас

ЕП стартира процедура за неспазване на върховенството на закона
Обновена: 12 сеп 2018 18:11 | 12 сеп 2018 14:50, Екип на Dnes.bg
516
"Ядреното копче" за Унгария натиснато! Орбан остава без евроглас
Виктор Орбан. Снимка: Reuters

Европейският парламент даде начало на наказателна процедура срещу Унгария за неспазване на върховенството на закона за първи път в историята си.

С 448 гласа "За", 197 "против" и 48 въздържали се евродепутатите натиснаха т.нар. "ядрено копче", което може да доведе до лишаване на Будапеща на правото на глас при вземането на общите европейски решения и приемането на законодателство.

Причините са редица нарушения на основните права, свързани със свободата на изразяване, на научни изследвания, дискриминация срещу малцинствата, намеса в независимата съдебна власт, ограничаване работата на Европейския централен университет и на неправителствени организации. В резолюцията на парламента се говори за корупция и нагласени обществени поръчки с европейски средства. Има обвинения за блокиране ратификацията на Истанбулската конвенция и за неравенство между половете.

Унгария става втората европейска държава, срещу която най-тежката санкция се инициира, след Полша, срещу която Европейската комисия стартира същата процедура през 2017 г.

Решението стана възможно, след като Европейската народна партия, в която членува партията на унгарския премиер Виктор Орбан, разреши на евродепутатите си да гласуват по съвест. Това се случи след напрегната среща между Орбан и евродепутатите от ЕНП в Страсбург, на която е имало размяна на мнения на висок тон.

Още по темата

Унгарският премиер, който вчера присъства на дебата в Европейския парламент, не успя да убеди и пленарната зала в своята теза, че евродепутатите превишават правата си и наказват Унгария за различното й отношение към християнството, семейството и миграцията. В негова подкрепа се обявиха само евроскептиците и крайната десница, както и британските консерватори, италианската, унгарската и части от френската и испанската делегации в ЕНП.

"Горда съм, че докладът ми за Унгария получи подкрепа от Европейския парламент, защото става дума за правата на унгарските граждани. Благодаря на евродепутатите, които защитиха демокрацията и върховенството на закона, въпреки политическите интереси на своите партии", написа след гласуването авторката на резолюцията, холандската депутатка от Зелените Джудит Сергентини.

След задействането на процедурата по член 7 от Лисабонския договор Европейската комисия трябва да влезе в диалог с унгарските власти за изясняване на обвиненията и да даде препоръки за отстраняване на нарушенията. Ако това не бъде направено, въпросът ще бъде отнесен до Съвета на ЕС, където също могат да бъдат отправени препоръки на властите и евентуално да се стигне до най-тежката санкция в ЕС - отнемане на правото на глас при вземането на решения.

В речта си "За състоянието на Съюза", произнесена също днес в Европарламента, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че "член 7 трябва да се прилага, когато върховенството на закона е атакувано". Той добави, че Комисията е готова да се противопостави на всяко подобно посегателство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


516
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
20
 
! Отговори
Budapest преди 5 години
Унгарците са корава нация - издържаха Съветския режим и репресиите през 1956-та, ще издържат и сега. Браво, Орбан! Затваряй границите и спаси родината си! Истински държавник.
129
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой посдлушваше Маринелата по време на Европредседателството?! Коя агентура? Коя? Коя?
128
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и една немска фондация "Конрад Аденауер" финансираше Костов -и видяхме къде стигна.
127
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Временно явление.Догодина като антиимигрантските партии на истинските патриоти спечелят евро изборите Орбан ще заеме мястото на пияния Юнкер
126
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, Унгария може да не си тръген веднага, но до 4-5 години ако е все избират ОРбан ще започне процес на отделяне на УНгария от Ес последван от корозионни процеси в ЕС.
125
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 116ББ се е лепнал за баба Меркел, защото една немска фондация финансира ГЕРБ.Историята обаче е показала, че колкото пъти сме се хванали на хорото с Германия, толкова пъти сме губили- и през ПСВ, и през ВСВ, ще изгубим и сега!!!
124
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орбане ела да ни освободиш от тиквите.
123
10
 
1
 
! Отговори
ХАХАА преди 5 години
ГРОБОКОПАЧИТЕ НА ЕС И КАПИТАЛИЗМА ОТ КАРЛУКОВО СЕ ПОЯВИХА! МНОГО Е САБ РЕЖИМА В БОЛНИЦАТА!!! ЩЕ СЕ СРИНЕ ЕС КОЛКОТО СЕ СРИНА КАПИТАЛИЗЪМА, НАЙ - МОГО ДА СЕ СРИНЕ ПУТИН И ТОГАВА ДА ВИ ПИТАМ ОТКЪДЕ КОПЕЙКИ))):
122
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурен съм, че в Унгария има пълно равенство между половете! Това е пропаганда и се досещам зашо се провежда само срещу страни от бившия източен блок. Референдум за излизане от ЕС!
121
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия не може да завладее дори половината УКрайна, нито да помогне Асад да издуха протвиниците си. Как ще завладее половин ЕВропа, че да стигне до УНгария? хора живеете в други времена, навремето техниката не е била от таково значение, нето е струвала толкова скъпо, нито пък е изискавал такава поддържка.
120
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТОЙ И ЕРДОГАН ВЕЛИКИ СЕ ПУЙЧЕШЕ НА ЕС, *** СЕГА РЕВЕ КАТ ВДОВИЦА... НЕ БЕШЕ СЛУЧАЙНО - ЗА НАЗИДАНИЕ НА ЕЙ ТАКИВА КАТО ТОЯ... ЩОТО САМО 2 ЗАВОДА ДА ИЗТЕГЛЯТ ГЕРМАНЦИТЕ - НА АУДИ И БОШ , И ТОЯ Е ТОТАЛНА ЩЕТА...
119
2
 
16
 
! Отговори
SP преди 5 години
ЕС до 2-3 години отива в историята. Пусната е една щора на която се вижда и се обсъждат само едни емигранти, а се крие истината за глобалния проблем с климата. 4-*** всепризнати са казали "Само тези които са на високо ще отцелеят!". Дори парите вече нямат стойност или в най-скоро време ще е загубят защото когато настъпи "ПАТАКЛАМАТА" от природата никой няма да го интересува кой колко има защото тогава ще важат едни позабравени първични закони!
118
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Исрината е , че ЕС е хванат като в менгеме м/у двете велики сили - Русия и САЩ , и двете инат интерес ЕС да е слаб и разединен.Разбира се, поради различни причини!!!
117
1
 
8
 
! Отговори
Ядреното копче? преди 5 години
"След задействането на процедурата по член 7 от Лисабонския договор Европейската комисия трябва да влезе в диалог с унгарските власти за изясняване на обвиненията и да даде препоръки за отстраняване на нарушенията. Ако това не бъде направено, въпросът ще бъде отнесен до Съвета на ЕС, където също могат да бъдат отправени препоръки на властите и евентуално да се стигне до най-тежката санкция в ЕС - отнемане на правото на глас при вземането на решения."- не звучи особено притеснително.
116
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От ЕС и НАто дори и а да излязат, русия не може да ги завладее. Трябва да мине през цял ред държави, американциет ще се намесят. да не говорим че САщ има контингент в ЕСтония, а Полша са им най-верният съюзник. Освен това УНгария може пак да поиска членство в НАТО след като напусне ЕС.
115
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евреите като чуят само името Орбан и им се стяга л@ ното.
114
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 117Ами вражеските американски агенти..................тях кога ще изгоним от ЕС и България???
113
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИМА 1 СИЛЕН АРГУМЕНТ НА ЕС, КОЙТО ЩЕ УСМИРИ ВСЕКИ , ВКЛ. И ОРБАН - ТИХО, ЧЕ ВИЖДАШ ЛИ РУСИЯ! И ТОЙ ЩЕ ВДИГНЕ КРОТКО ЛАПA))):
112
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миналата година се опитаха да приложат същата процедура срещу Полша, но не успяха.тази година Орбан бе по-голям дразнител.
111
1
 
25
 
! Отговори
тик так тик преди 5 години
Ако накажат Унгария ще започне началото на края на този ЕС,може да е за добро при сегашното му състояние.