"Ядреното копче" за Унгария натиснато! Орбан остава без евроглас

ЕП стартира процедура за неспазване на върховенството на закона
Обновена: 12 сеп 2018 18:11 | 12 сеп 2018 14:50, Екип на Dnes.bg
516
"Ядреното копче" за Унгария натиснато! Орбан остава без евроглас
Виктор Орбан. Снимка: Reuters

Европейският парламент даде начало на наказателна процедура срещу Унгария за неспазване на върховенството на закона за първи път в историята си.

С 448 гласа "За", 197 "против" и 48 въздържали се евродепутатите натиснаха т.нар. "ядрено копче", което може да доведе до лишаване на Будапеща на правото на глас при вземането на общите европейски решения и приемането на законодателство.

Причините са редица нарушения на основните права, свързани със свободата на изразяване, на научни изследвания, дискриминация срещу малцинствата, намеса в независимата съдебна власт, ограничаване работата на Европейския централен университет и на неправителствени организации. В резолюцията на парламента се говори за корупция и нагласени обществени поръчки с европейски средства. Има обвинения за блокиране ратификацията на Истанбулската конвенция и за неравенство между половете.

Унгария става втората европейска държава, срещу която най-тежката санкция се инициира, след Полша, срещу която Европейската комисия стартира същата процедура през 2017 г.

Решението стана възможно, след като Европейската народна партия, в която членува партията на унгарския премиер Виктор Орбан, разреши на евродепутатите си да гласуват по съвест. Това се случи след напрегната среща между Орбан и евродепутатите от ЕНП в Страсбург, на която е имало размяна на мнения на висок тон.

Още по темата

Унгарският премиер, който вчера присъства на дебата в Европейския парламент, не успя да убеди и пленарната зала в своята теза, че евродепутатите превишават правата си и наказват Унгария за различното й отношение към християнството, семейството и миграцията. В негова подкрепа се обявиха само евроскептиците и крайната десница, както и британските консерватори, италианската, унгарската и части от френската и испанската делегации в ЕНП.

"Горда съм, че докладът ми за Унгария получи подкрепа от Европейския парламент, защото става дума за правата на унгарските граждани. Благодаря на евродепутатите, които защитиха демокрацията и върховенството на закона, въпреки политическите интереси на своите партии", написа след гласуването авторката на резолюцията, холандската депутатка от Зелените Джудит Сергентини.

След задействането на процедурата по член 7 от Лисабонския договор Европейската комисия трябва да влезе в диалог с унгарските власти за изясняване на обвиненията и да даде препоръки за отстраняване на нарушенията. Ако това не бъде направено, въпросът ще бъде отнесен до Съвета на ЕС, където също могат да бъдат отправени препоръки на властите и евентуално да се стигне до най-тежката санкция в ЕС - отнемане на правото на глас при вземането на решения.

В речта си "За състоянието на Съюза", произнесена също днес в Европарламента, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че "член 7 трябва да се прилага, когато върховенството на закона е атакувано". Той добави, че Комисията е готова да се противопостави на всяко подобно посегателство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


516
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орбан закри Централноевропейския университет, който беше финансиран от Сорос.Българите кога ще закрием НБУ (Нов Български Университет)- финансиран от Сорос и Американския университет??Никога, нали?Затова унгарците са нация, а ние сме........................(сещайте се сами)!!
109
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВЪН ВРАЖЕСКИТЕ РУСКИ АГЕНТИ ОТ ЕС И БГ! СКОРО ЩЕ ДОЙДЕ РАЗПЛАТАТА!
108
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все повече ми харесва Вишеградката Четворка (Унгария, полша, Чехия и Словия) гонят си националните интереси и не ги интересува Шмеркел. Италия и АВстрия бавно започват да се осъзнават и те. Австрия не желае санкции с Русия, Италия не желае освен санкции и имигранти. Имат си независима политика. Ще стане мноог интересно ако сформират един нов съюз А ние сме се лепнали за Бабата и това е.
107
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БЕ Я ДА ПИТАМ ЗА КАКВО СОБСТВЕНО МНЕНИЕ ПИШАТ ТУК РУБАШКИТЕ ВИЕ ДА НЕ БИ ДА ИМАТЕ ТАКОВА? ИЛИ ПРИ СИВ СССР НИ Е ПИТАЛ ЗА НЕЩО? АЙДЕ У ЛЕВО!
106
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орбан, унгарци, ние сме с вас - не се поддавайте на евтини евро*ейски номера за извиване на ръце!
105
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще кандидатствам за унгарски паспорт и като го взема ще си скъсам българският. Орбан единствен се изправи срещу дирижираната от ЕС толер***стия и наводняването на европа със мюмюнска *** от африка
104
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повече трябва да са вярва на една баба каза, отколкото на платени социологически агенция. И на мен представата ми за Унгария беше по различна. Но всеки знае себе си.
103
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Право на мнение имаш, разбира се. Имаш право и да излезеш от ЕС, както виждаш.Да видим дали Орбан ще излезе от ЕС, като е толкова ербап.
102
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
руските *** направо избиха темата! всичките си опорки вкараха за половин час! ама не става бе, другари! Само с лаене в 2 бг сайта няма да обърнете хората към руската мечта!
101
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орбан изгони 200 души от НПО-та на Сорос това лято и джендъриет изквичаха на умряло.ОРбан изпалит 20 милиарда външен дълг, обяви че Унгария няма външен дълг и един цен,т накара всички в изявление да вдигнат чаши, разкара МВФ, и в Конституцията записа, че национална валута на Унгария е форнта - не Евро или долар, а форинт - затоав го мразят
100
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи в ЕС нямаш право на собствено мнение, а каквото нареди Брюксел, така ли?!
99
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май ще се наложи да излизаме от ЕС, започнаха вече неприкрито да показват дяволските си щения. Това е началото на края на този съюз. Всички народи ще го напуснат. Нито един европейски народ, няма да иска да бъде претопен и обезличен. Да живеят свободните народи, на свободна Европа, и без туй няма полза от трудноподвижна и бюрократизирана организация. Само ядове...
98
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Унгария да се маха от скапания ЕС, ще ги последваме от България, Гърция , Италия и т.н. докато в ЕС си останат само Германия и Франция.И без това тоя ЕС е създаден за да защитава интересите на Германия и Франция!
97
2
 
23
 
! Отговори
браво преди 5 години
Свалям шапка на Орбан,велик и смел човек от ранга на Путин....
96
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички обвинение срещу Унгария се отнасят с пълна сила и за Българи5я..А на Орбан - БРАВО.ИСТИНСКИ ПАТРИОТ, НЕ Е ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ НА КАИШКА КАТО НАШИЯ ВЕЛИК ВОЖД.
95
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орбан е голям мъж и патриот, става все по-ясно, че ЕС е една масонска организация, тези в Брюксел са само изпълнители на един по-глобален план , те се командват от няколко масонски клана (единият е на Ротшилдови) .Една от целите на този план е ислямизация на Европа, другата цел-хората да се изплашат от тероризма и да бъдат лесно манипулируеми.
94
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В УНгария одържавиха ЧЕЗ, топлоподаване и т.н. и всички през 2010 смятаха че Унгария загива . Днес В УНгария има 160 чужди фирми от тях 120 немски, и над 20 американски. Китайците им правят инфраструктурата и тя е инфраструктура за стотици милиони.
93
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пич, чакай сега.То е все едно да си в един футболен отбор, ама да казваш, че си независим. Как става това? Или напускаш отбора, или стоиш в него. Ама да стоиш в него, да взимаш големите кинти (а Унгария лапa много) и да обясняваш как ще правиш, каквото ти скимне - няма такъв филм.
92
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
96 - една баба казва. Обкържението на Орбан се състои от нормални хора с по 4-5 деца, всички те са се борили среущ комунизма, като самия него, стояли са по площадите и са викали когато е можело да дойдат танкове. Самият Орбан е най-добър приятел на Хелмут Кол.
91
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В антиевропейска Унгария отварят заводи на МерцедесЩе видиш сега какви заводи ще се отворят. Само гледай. То не може да приемаш Мерцедес и в същото време да се пънеш на Меркел какъв си играч и да правиш сечено за каквото ти текне :)