"Ядреното копче" за Унгария натиснато! Орбан остава без евроглас

ЕП стартира процедура за неспазване на върховенството на закона
Обновена: 12 сеп 2018 18:11 | 12 сеп 2018 14:50, Екип на Dnes.bg
516
"Ядреното копче" за Унгария натиснато! Орбан остава без евроглас
Виктор Орбан. Снимка: Reuters

Европейският парламент даде начало на наказателна процедура срещу Унгария за неспазване на върховенството на закона за първи път в историята си.

С 448 гласа "За", 197 "против" и 48 въздържали се евродепутатите натиснаха т.нар. "ядрено копче", което може да доведе до лишаване на Будапеща на правото на глас при вземането на общите европейски решения и приемането на законодателство.

Причините са редица нарушения на основните права, свързани със свободата на изразяване, на научни изследвания, дискриминация срещу малцинствата, намеса в независимата съдебна власт, ограничаване работата на Европейския централен университет и на неправителствени организации. В резолюцията на парламента се говори за корупция и нагласени обществени поръчки с европейски средства. Има обвинения за блокиране ратификацията на Истанбулската конвенция и за неравенство между половете.

Унгария става втората европейска държава, срещу която най-тежката санкция се инициира, след Полша, срещу която Европейската комисия стартира същата процедура през 2017 г.

Решението стана възможно, след като Европейската народна партия, в която членува партията на унгарския премиер Виктор Орбан, разреши на евродепутатите си да гласуват по съвест. Това се случи след напрегната среща между Орбан и евродепутатите от ЕНП в Страсбург, на която е имало размяна на мнения на висок тон.

Още по темата

Унгарският премиер, който вчера присъства на дебата в Европейския парламент, не успя да убеди и пленарната зала в своята теза, че евродепутатите превишават правата си и наказват Унгария за различното й отношение към християнството, семейството и миграцията. В негова подкрепа се обявиха само евроскептиците и крайната десница, както и британските консерватори, италианската, унгарската и части от френската и испанската делегации в ЕНП.

"Горда съм, че докладът ми за Унгария получи подкрепа от Европейския парламент, защото става дума за правата на унгарските граждани. Благодаря на евродепутатите, които защитиха демокрацията и върховенството на закона, въпреки политическите интереси на своите партии", написа след гласуването авторката на резолюцията, холандската депутатка от Зелените Джудит Сергентини.

След задействането на процедурата по член 7 от Лисабонския договор Европейската комисия трябва да влезе в диалог с унгарските власти за изясняване на обвиненията и да даде препоръки за отстраняване на нарушенията. Ако това не бъде направено, въпросът ще бъде отнесен до Съвета на ЕС, където също могат да бъдат отправени препоръки на властите и евентуално да се стигне до най-тежката санкция в ЕС - отнемане на правото на глас при вземането на решения.

В речта си "За състоянието на Съюза", произнесена също днес в Европарламента, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че "член 7 трябва да се прилага, когато върховенството на закона е атакувано". Той добави, че Комисията е готова да се противопостави на всяко подобно посегателство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


516
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
18
 
! Отговори
Budapest преди 5 години
Очаквам скоро Полша, Чехия и Словакия да въстанат и те против оковите на ЕС. Изобщо тия страни от Вишеградската четворка се оказват будната съвест на християнството и правата на истинския европеец. Да не забравяме Унгария 1956 г, Пражката пролет 1968 г., "Солидарност" в Полша през 1980 г. Тия горди непокорни народи бутнаха комунизма, те ще бутнат и глобалната проклеетия наречена ЕС!
149
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моника Селеш, която има сръбски и американски паспорти е поискала (и получила) и унгарско поданство.
148
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орбан ако натисне Ядреното копче и с ЕС е свършено.
147
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Орбан.Накрая ще вземем да се сбием кой по-напред да стане унгарска провинция.
146
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СРАМ!!! AllExit!
145
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съжалявам че не съм на 20 г - щях да науча унгарски и да ида да живея в УНгария.Знаете ли че ако на едно семейство в Унгария, което работи и е има образование му се роди второ дете, то получва един безлихвен заем до 30 000 евро за да си купи къща и ощен един нисколихвен заем от 30 000 евро. Популацията на Унгария е нарастнала с един милион.
144
0
 
18
 
! Отговори
за ЕС преди 5 години
ЕС уверено върви по пътя на СССР..............казах ви го и преди.Първо наказания за непослушните държави, после мека диктатура, следва по-твърда диктатура.................и накрая разпад.
143
2
 
10
 
! Отговори
мак преди 5 години
Ядреното копче, според мен нещата са притеснителни за Унгария. Ще трябва да правят политика у дома не както искат и разбират, а под диктата на шепа еврочиновници. И дори и да отстранят всички нарушения, пак ще бъдат трън в очите заради мигрантската си политика.
142
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДРОГАРЕ, ТОЗИ Е ПЪТНИКО СВИДЕН! ВИЕ С АМЕБНИТЕ СИ МОЗЪЦИ ТОВА НЕ ГО РАЗБИРАТЕ, НО ЩЕ СЕ СЛУЧИ! И СЛЕД ПУТИН НЯКОЙ ЩЕ ЛАЗИ ЗА ДОЛАРИ КАТО ЕЛЦИН - И ТОВА ЩЕ ДОЖИВЕЕМ! АЙДЕ СЪС ЗДОРОВЯ! АЛЙТЕ СИ НА ВОЛЯ ТУКА, НАЛИ 'СОБСТВЕНИКА" Е РУСКИ АГЕНТ! С ЛАЕНЕТО ЩЕ СИ ОСТАНЕТЕ! И С ПРЪСТ ЕДИ КЪДЕ СИ))):
141
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС за мен е същото като Коминтерна. Едни Чиновници, които не съм ги избирал (Юнкер еврокомисарите) ми определят бъдещето, а евродепутатите, които аз съм избирал нямат сила на собствения си глас.
140
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС е бита карта. С тая имиграция и ислямизация, белият човек е смачкан.Въпрос на време е кога ще се роди новия Хитлер и ще избухне революция.
139
1
 
22
 
! Отговори
T преди 5 години
Тук разни робски душици се радват на случващото се. От мен да знаете - вие сте страхливи мишки, роби с робско потекло. Вие боготворите силния с мускулите, който мачка и бие всеки. Радвате се на покорството пред силата. Това ориенталско-азиатско мислене през тези 500 г. ли го придобихте?! А уж се имате за демократи. Как може да се радваш на едно мутренско дерибейско поведение, каквото демонстрират брюкселските бюрократи. Сигурно се подмокряте като видите мутра в джип със затъмнени стъкла.
138
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Англия и Франция започват да губят статута си на велики сили..................великите сили остават само три..........................Русия, САЩ и Китай.
137
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги сем били наопаки - в Света се засилва националистическата вълна, а у нас спада....
136
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
EС е по-авторитарен и по-тоталитарен режим от СССР.
135
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС е слаб играч на световната сцена...................................силните играчи са Русия, САЩ и Китай.
134
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Времето и съюзите нямат значение! Вчера беше Чехия, днес Унгария! Ценноси, свобода, равнопоставеност? EuroBullshit!
133
19
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО! МОЖЕТЕ ДА ЛАЕТЕ КОЛКОТ СИ ИСКАТЕ! ВИЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА РЕШАВАТЕ! МОЖЕ ДА РЕШАВА САМО ТОЯ , КОЙТО ИМА ПАРИ БЕ! А РАША НЯМА, ЗАВАЛИЙКАТА ХАХХА КЕФЯ СЕ ИСКРЕНО, ***!
132
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европопулистите са като гладни ***. Лаят в хор докато са гладни, но подхвърлили им кокал ще се избият едни други.
131
9
 
2
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До АнонименТи си един доста късоглед евроатлантик. Русия ще повтори похода на Третият Райх, ще превземе половин Европа. Защото не е сама. Виж танковата армада, която оформя в учението "Восток 18". Тази армада, ще прегази Германия, като стой, та гледай.