Меркел си тръгва, Путин остава! Къде са разликите между двамата?

И двамата управляват от дълго време, но няма как да се сравнява несравнимото
493
Меркел си тръгва, Путин остава! Къде са разликите между двамата?
Снимка: Reuters

Ангела Меркел слиза от политическата сцена, докато Владимир Путин остава на власт. Фундаменталната разлика между двамата политици и между политическите системи в Берлин и в Москва коментира Фьодор Крашенинников пред DW.

Един от най-успешните тезиси, умело внедрен в съзнанието на руснаците, се заключава в това, че в политическия живот няма демокрация, има само лъжи на властниците за лековерната публика. Затова всеки път, когато през последните години някой публично повдигаше въпроса за несменяемия Путин и пребиваването му вече 18 години във властта, защитниците на сегашния господар в Кремъл тутакси си спомняха за Ангела Меркел. Те неизменно изтъкваха: "Нищо не казвате за нейната несменяемост. С какво не ви угоди Путин?"

Още по темата
Дългото пребиваване на Меркел на канцлерския пост все пак е по-кратко от властването на Путин. А в конституцията на Германия няма посочени ограничения за това една и съща личност да заема повече от веднъж поста на правителствен ръководител. Между другото разликата между Меркел и Путин и тяхната власт е в няколко много важни детайла. Първо, Ангела Меркел не е държавен глава, а правителствен ръководител. Второ, тя получаваше своя мандат в хода на парламентарно гласуване, а не чрез преки избори. И трето, Меркел никога и по никакъв начин не се е опитвала да излезе от рамките на еднозначно тълкуваемото законодателство, за да продължи своето съществуване в политиката, никога не е пречила на действията на опонентите си и не е била замесена във фалшификаци.

Сравнение на несравняемото

Перспективата, че Меркел слиза от политическата сцена, трябва да е зарадвала обитателите на Кремъл. Те винаги тълкуват всички промени на Запад в своя полза. Поне в началото. Но с оглед на всичко казано дотук, заявлението на Ангела Меркел, че отначало ще се откаже от председателския пост в ХДС, а после и от поста канцлер, не изглежда толкова добре във вътрешноруски контекст.

В резултат на това тя все едно си отива, но не в рамките на някаква игра в тандем. Тя слиза от германската политическата сцена. За пореден път се оказва, че всяко дълго управление има своя край. При това не непременно революционен или физиологически, а съвсем нормален, предвиден от законите, традициите и простото желание човек да си отиде достойно. Като че ли цялата логика със съвършено неуместното сравняване на несравняемото би следвало да заработи срещу Путин. Ангела Меркел си отива, а Путин - не. Във всеки случай Путин изобщо не е правил заявления, че след четвъртия си президентски мандат ще се оттегли от всички постове и от политиката. И едва ли си заслужава да чакаме подобно нещо. На фона на обявеното приключване на политическата кариера на Меркел, фактът че при упоменатите в руската конституция два мандата, Путин е президент за четвърти път, изглежда достатъчно безутешен в смисъл на някаква надежда за промени, пише Крашенинников.

Едва ли трябва да очакваме също тъй просветление в съзнанието на онези, които не виждат и не искат да видят разликата между двамата. Те веднага ще кажат: Ангела Меркел просто загуби власт и влияние и затова си отива. А Путин става все по-популярен и влиятелен и затова не си отива. В действителност това е вярно. Ангела Меркел преживява трудни времена като канцлерка. И изпитва по-скоро разбираема човешка умора. Разликата е в това, че демократичното устройство на Германия създава много условия, така че недоволството на обществото от управлението на правителството и умората от несменяемия правителствен ръководител да не бъдат игнорирани безкрайно. За съжаление в Русия няма действащи демократични механизми и колкото и да се възмущават гражданите по повод някои непопулярни решения, държавният глава може съвършено спокойно да продължава своя курс, без да среща никакви възражения нито в правителството, нито в парламента.

Ангела Меркел си отива, защото в демократичния модел на организацията на властта е заложен принципът на нейното обновление. Всеки западен политик винаги помни, че някога трябва да си отиде и да отстъпи място на някой друг. Всеки нови избори обновяват елита, издигат се нови амбициозни политици и те не виждат нищо осъдително в това да претендират за властта и да критикуват по-старшите си колеги. И това е нещо нормално.

Владимир Путин остава на власт не защото е безкрайно популярен сред населението, а защото демокрацията в Русия отдавна се е превърнала във фикция и цялата политическа система работи за собственото си съхранение и за съхранението на всички свързани с нея. И преди всичко за съхранението на Владимир Путин. И ако той сам не поиска да се оттегли от властта по някакви чисто човешки причини, никакви политически кризи няма да го принудят да са откаже доброволно от нея, се чете още в анализа на DW.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


493
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
277
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
291, немеца е офцъ, щом търпи като вол това което направи Меркел. Това ако беше друг народ досега да е направил революция и да е поставил гилотината на площада. Тази гнусарка ги ислямизира, постави националната им сигурност под риск, хиляди момичета са изнасилвани всяка година! Реакцията на германците: бе-е-е-е! По едно нещо си приличаме с немците!
276
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В цяла Европа няма общо толкова мюсюлмани колкото в Русия. Най- голямата джамия е в Москва. Разделли православието. Голям защитник на християнството. Добре че има неграмотни да му вярват на лъжите.
275
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ким Чен УнЧе то няма по деградирал народ от руския. Общоизвестен факт който се отхвърля единствено от русофилите. Но русофилите са хора които не могат да мислят със собствените си глави и разчитат единствено на снесени им отгоре опорни точки.
274
2
 
7
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Анонимен Е как диктатор бе брато ? Този диктатор го избират 87 % от народът бе .Диктатор е Меркел защото ни заповядва как да живеем ние Българите и да спазваме техният начин на живот и да ни съсипват икономиката за да сме зависими от тях .
273
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин предизвиквал какво? Пропагандата е успяла при доста хора. Путин е см.еш.ник дрънкащ само глупости. Най- голямата църква я направи в Москва. Хариза всичко руско на Запада. Каквото се сетите- находища, Лада и т.н. Путин работи за олигархията си не му дреме за народа. На Путиновците децата им на Запад. Имоти накупиха на Запад. Парите им на Запад.
272
11
 
3
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Някой ще ми каже ли какъв е потока на емиграция , колко германци емигрират в руската *** и колко руснаци от руската *** емигрират в Германия ?!
271
1
 
6
 
! Отговори
Мюмюн Привето преди 5 години
от Фъкултето до немското Привет - брато каж как и ас да са понемча оти тука е Ат! Знаа ай цвай дрън на чис немски ама мисла да са праа на сериец бижанец и ако *** чекаш на Клонската афтогара дето щипаа немките ша сам ти до гроп! Братчети сми знаш го от маека си пумагай!
270
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разликата е, че немеца малко да не му хареса нещо и довиждане. В Русия и до 100 да ти турат да работиш, да си на ниво крепостен селянин, диктатурата да те мачка...никой не смее да гъкне. А Путин направи Русия бедна, което не е велика. Да не говорим, че е най- мюсюлманската страна в Европа. Да. Незнаете вероятно. Путин разсипа народа си и изнесе ккнтите на Запад. Но в Русия никой не смее да гъкне. Кой е посмял не е между живите. Та това са разликите. Затуй руснака бяга в Германия!!!
269
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съгласна съм България да мине под прякото покровителство на Путин и Русия, да произвеждаме и изнасяме за скромния им пазар. Този политик поне има топки и предизвиква уважение. А тези селски *** в нашия парламент са до един национални предатели за екзекуция ,буквално. Сега ще ни напълнят с африканци и други и ще избягат с откраднати пари, честито ! А вие блъскайте в кол центровете
268
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин е диктатор. Някой чувал ли е диктатор да е напуснал доброволно властта? Винаги смяната става или когато изнесат диктатора от кабинета му с краката напред или пък след съд и присъда която обикновено е смъртна. Има и 2 изключения Франко и Пиночет, но те не са диктатори от комунистически тип като например Садам, Милошевич, Чаушеску, Кадафи, Путин и т.н. списъкът е много дълъг.
267
2
 
8
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Анонимен Има и още една разлика между двамата Путин е консерватор защитаващ народът си от деградацията на западната либерална ценностна система .За него е важно Руската ценностна система . А меркел е една чисто и просто ляво либерална ***.вра . и нищо друго.
266
1
 
7
 
! Отговори
Край преди 5 години
В Германия като и при нас ни дават да избираме ПРЯКО и МАЖОРИТАРНО президента, който обаче няма власт. Властта ни я формират ТЕ чрез партиите - мафиотски образования узорпирали властта. Турция и Русия са по-демократично устроените държави.
265
0
 
13
 
! Отговори
Край преди 5 години
В Русия народа /демоса/ ПРЯКО и МАЖОРИТАРНО ИЗБИРА най-овластения човек в държавата. В ЕС и в България и Германия мнението на демоса е без значение за формирането на власт от чиновници назначени от олигархията.Обаче демагозите изкарват че не било демократично това дето искал демоса. Вервайте им. Аз не мога.
264
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разликата е, че Путин е нормален православен мъж, а Меркел е вехта извратенячка сънуваща peзани цеви!
263
1
 
19
 
! Отговори
Уточнение преди 5 години
Популярността на Путин е несравнимо по-голяма от тази на Меркел дори в световен мащаб. И има защо. Докато Путин работи за интересите на своята страна, Меркел работи против своята страна, за чужди интереси. Това не се харесва особено на никой.
262
1
 
13
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Анонимен Да окупираш цяла Европа и цялата икономика на окупираната европа да работи за теб и да загубиш ВСВ това за мен не е великата държава а *** и то смърдяща ***
261
1
 
10
 
! Отговори
Германец преди 5 години
И аз се дразнех на Меркел преди да срещна Ахмединаджад. Срещата ни беше необичайна, всъщност той ме изнасили, а аз се влюбих и го приютих у нас. Ще си сменя пола и ще се омъжа за него, да живее мултикулти!
260
0
 
5
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
Дори Пипи дългото джурапчи им стискаше кълки, извинете -палци в демократична Швеция!!!!
259
0
 
5
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
До Ким Чен УнНорвежци, финландци и други умнокрасиви твари!
258
1
 
7
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
Прочетох няколко реда и стигнах до DW! Повърнах и минах към коментарите под статията! Там оакано с привет от Германия!!!!Пфу!!! Отврат!