Борисов: ЕС е най-доброто място за живеене, безалтернативно!

Премиерът 2 пъти за 10 дни говорил с Мей по нейно искане
14 мар 2019 17:52, Елка Василева
197
Борисов: ЕС е най-доброто място за живеене, безалтернативно!
Снимка: МС

„Европейският съюз е най-доброто място за живеене. Европейският съюз е мястото, което е безалтернативно – и свободата на словото, и демокрацията, и върховенството на закона. Затова ние винаги сме се стремили да има Brexit със сделка или договор. Да има правила“. Това заяви премиерът Бойко Борисов в изказването си на Седмия глобален бакински форум в Азербайджан, цитиран от правителствената пресслужба.

В обръщението си към участниците във форума българският министър-председател акцентира, че само в последните 10 дни два пъти е говорил с британския премиер Тереза Мей по нейно искане.

„С колегите от ЕС положихме огромни усилия – с Жан-Клод Юнкер, Таяни, Доналд Туск. Всички се съгласихме отново да дебатираме“, подчерта премиерът Борисов.

Още по темата

Той обаче добави, че към днешна дата надали има някой, който да е оптимист по темата и ако се стигне до Brexit без сделка, това касае милиони хора, като последствията ще са много тежки за всички.

В изказването си министър-председателят Борисов се спря на резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС. Той подчерта, че докато страната ни е била начело на ЕС, се даде голяма перспектива на Западните Балкани. „И в политическо отношение, и по отношение на НАТО, и в инфраструктурно отношение – за изключително важните европейски коридори номер 4, 8 и 10, по които активно се работи в момента“, обясни премиерът Борисов. Той изтъкна още важността на състоялия се форум 16 плюс 1 в София, както и на провелата се във Варна среща между ЕС и Турция.

Българският премиер подчерта ключовата роля на нашата страна за решаването на проблема, трупан с десетилетия, между Гърция и сегашната Северна Македония заради името й. „Положихме огромни усилия, направихме компромиси, но първо - България и Скопие като подписахме Договор за добросъседство. Ратифицираха го парламентите и това даде възможност вече да се водят разговорите между Гърция и Северна Македония“, припомни премиерът Борисов.

„Аз съм убеден и всички трябва да работим за среща НАТО-Русия. По-възрастните от нас помнят чудовищната надпревара във въоръжаването, в ядрените оръжия преди години“, каза още в изказването си в Баку министър-председателят.

Той бе категоричен, че надпреварата във въоръжението винаги е пряко свързана със социалните системи. „Колкото повече пари отделят бюджетите за въоръжение, толкова по-малко има за социални дейности. И в края на краищата носят смърт“, добави премиерът Борисов.

Той акцентира, че неслучайно в момента България няма нито един конфликт със съседи в Европа и в света. „Можем да кажем, че днес с всеки един от нашите съседи имаме прекрасни взаимоотношения и те са именно на това позовани – добросъседство, взаимна изгода, уважение, религиозни, културни и всякакви ценности“, добави премиерът Борисов.

Той изтъкна също прекрасните отношения с Азербайджан и с президента Илхам Алиев. Днес двамата ще разговарят за възможността за участие на Азербайджан в европейския газов хъб „Балкан“. „Казва се Балкан – всички  го има за свой, така няма да се говори за турски, български, сръбски, черногорски, албански поток. Балкан е символ на Балканите и мисля, че ще се приеме много добре“, завърши премиерът Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европейският съюз е най-доброто място за живеене---БОРИСОВ ТИ НЕ ЗНАЕШ КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ"УСВОЯВАМ" И "ПРИСВОЯВАМ" ЕВРОФОНД НАЛИ....
71
2
 
18
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 5 години
Борисов, безалтернативен е само болния ти мозък.
70
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко, остави го тоя ЕС, разкажи ни за програмата ви за България с коалиционния партньор ДПС.
69
0
 
18
 
! Отговори
за юдо-масонската преди 5 години
Първо на първо ние Българите живеем в България а не в ЕС !!! за юдо-масонската банда на Соломон Паси и за предатели като теб, дето ви плащат за предателството с т..н. еврофондове, със сигурност е по-добре обаче на Българския народ никога не е било по-зле !!!
68
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Британец е уволнен защото е изразил мнение срещу гей-пропагандата в училищата.
67
0
 
27
 
! Отговори
53 номер смех преди 5 години
Ако се случи нещо война,България ще бъде превзета за 6часа.Няма войска,няма нищо,Кой от Европа ще се троши за хора от втора ръка.Единствените бяха братя Руси.Бг.войска имаше при селендура Живков,но той дъжеше за БГ.Тези ГЕРБ продадоха всичко булгарско.
66
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е най-лошото място за живеене в Европейския съюз с най-простия и подиграван в държавата си премиер.
65
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е ЕС, не политиците. И Нинова да изберем, и тя ще пее същото.
64
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо затворите на ЕС са пълни с учени историци, професори, теолози, писатели и общественици защото са изразили мнение за определени събития от близката история.
63
0
 
12
 
! Отговори
ВАШ преди 5 години
Ж.А.Л.Ъ.К. си бойчО !
62
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европейският съюз е най-доброто място за живеене===ИМЕННО В БЛАГОДАРЕНИЕ НА БОРИСОВ, СЕ НАСАЖДА ПОГРЕШНО ВПЕЧАТЛЕНИЕЗА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕЛИ И МЯСТОТО НА БЪЛГАРИЯ В СЪЮЗА..БОРИСОВ ТИ СИ НЕКАДЪРНИК
61
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И за това всичкото Руснак иска в ЕС и ЮЕС, разбрахте ли?
60
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко, я кажи какво пише зад гърба ти, че не разбирам ислямската писменост.
59
8
 
7
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
ЕК спря изграждането на СП2, Турски е под въпрос. Създава се единен енергиен европейски съюз (ЕЕЕС) за по-малка зависимост от Русия!ЕС иска диверсификация на енерго - източниците. До 2020г. ще се "захраним" с азерски газ и на Русия ще и останат само тръбите под Балтийско и Черно море!
58
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европейският съюз е най-доброто място за живеене===БОЙКО, ТИ СИ НЕКАДЪРНИК БЕЗ ВИЗИЯ ЗА ЕВРОПА; САМО ПОТАРЯШКАТО ПАПАГАЛ КАКВОТО ЧУЕШ ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛИДЕРИПОЗИЦИЯ НЯМАШ ПО НИКОЙ КАЗУСВИЗИЯ ЗА БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ СЪЩО НЯМАШТИ БОЙКО СИ ЕДНА БЕЗПОЛЕЗНА ИЗЛАГАЦИЯ...
57
3
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Как, като сме взели най-лошото от соца и капитализма ?!
56
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи по логиката на Баце и България е най-доброто и безалтернативно място за живеене===ТЯ "ЛОГИКАТА НА БАЦЕ", "МАЛКО, ЛЕКО" ИЗКРИВЯВА ЕВРОДИРЕКТИВИТЕ...ТОВА ТРЯБВА ВСЕКИ ДА ГО ЗНАЕ
55
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Европейският съюз е мястото, което е безалтернативно и свободата на словото, и демокрацията, и върховенството на закона."Е значи явно България не е в ЕС.
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес сутринта Марешко напусна парламента , на обяд Собственика на ГЕРБ му плати милиони и вечерта Марешко се ..... върна !
53
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европейският съюз е най-доброто място за живеене---БОРИСОВ Е ПРЕЧКА , БЪЛГАРИЯ ДА УСВОИ НАЙ-ДОБРОТО ОТ ЕВРОПА