За 20-та поредна събота "Жълтите жилетки" вилнеят във Франция

Те протестират в подкрепа на активист, ранен в сблъсъци с полицията
Обновена: 30 мар 2019 20:46 | 30 мар 2019 20:45, Нели Христова
27
За 20-та поредна събота "Жълтите жилетки" вилнеят във Франция
Снимка: Reuters

За 20-та поредна събота улиците на френските градове пожълтеняха. Този път "Жълтите жилетки" излязоха на протест за да изразят подкрепата си за активист, ранен в сблъсъци с полицията и за да покажат, че продължават да са мобилизирани срещу икономическата политика на правителството, предаде Асошиейтед прес, цитарн от БТА.

Още по темата

Протестиращите бяха солидарни с Женвиев Льоге, 73-годишна антиглобалистка, която получи рана на главата по време на протестите в Ница миналата събота. Прокуратурата в Ница заяви, че тя била съборена на земята от полицай.

"Ние всички сме Женвиев", гласеше разпространен в интернет призив за днешните протести.

Хиляди "жълти жилетки" преминаха мирно по улиците на Париж, от северните квартали до площад "Трокадеро" край Айфеловата кула. Във френската столица властите засилиха мерките за сигурност и протестите бяха забранени в района на булевард "Шанз Елизе", сцена на предишни размирици по време на демонстрации на "жълтите жилетки". Полицията съобщи, че 25 души са били задържани, а 20 са били глобени за участие в неразрешен протест.
В южния град Авиньон избухнаха сблъсъци, когато полицията принуди демонстрантите да напуснат тесните улички на средновековния градски център.

В Бордо, югозападна Франция, полицията използва сълзотворен газ след като група демонстранти запалиха купчина строителни отпадъци и се опитаха да преодолеят полицейските заграждения. Протестите бяха забранени в центъра на града, където през изминалите седмици често избухваше насилие.

В ранния следобед френското министерство на вътрешните работи съобщи, че в протестите в цялата страна са участвали 5600 души, 1800 от които в Париж. Тази цифра е по-ниска в сравнение с обявените миналата събота по същото време 8300 участници, предаде Франс прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
7
 
2
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
А някой разбра ли всъщност за какво протестират тия?
10
10
 
2
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Само да помислим малко! Знам, че това ви е непривично, но нека помислим, какви ще са последствията ако тия протести успеят и свалят Макрон! Ами... Никакви. Просто ще дойде друг Макрон. Ипембени жилетки да облекат тия, пак нищо добро няма да направят.
9
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Френските де6uлu с жълтите жилетки бавно загряват. Така и не научиха за 20 седмици, че тая няма да я бъде. На революции сме се нагледали и навсякъде са водели до още по-голямо зло.
8
2
 
10
 
! Отговори
Това е запада! преди 5 години
Това ли искате? "Сега живеете по чужди държави, плащате високи наеми, работите и правите това което ви наредят белите господари Не ви ли е тъжно? Щастливи ли сте? Ами успех Забравихте ли вече, мама, татко, деца, братовчеди, приятели? Забравихте ли Родината си, неземната красота на България? Хайде да ви е на харлия, но човек без роднини, приятели, спомени е жив мъртвец! Само попитах страхливците и лигльовците търсещи по-луксозен живот и по-красива природа от България Няма да ги намерят
7
2
 
16
 
! Отговори
Крали Марко преди 5 години
Тези са Велики. На тези които грабят народа да им е ясно че и те ще страдат. Нека си спомнят гилотината от 19 век. Кога и у нас ще стане така този дълбоко задрямал наш народ !? При нас каква хайдушка приватизация стана . А Костов си живее безметежно. Ние сме умрели лисици. Жалки сме. Добре че Русия ни освободи. Не става нищо от нас. Ето примерно как за пенсионирането никой не протестира. Овце. И по лошо.
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да живее Френската революция!Долу Стария Ред!
5
5
 
11
 
! Отговори
муспи преди 5 години
И тъй, остана си в секрет за какво протестират тези французи вече година? Но прави добро впечатление че за евреите не казват и дума, все едно действието става на Марс?! Може би са загрижени че бежанците (а те са милиони) - нямат в лагерите а и жилищните блокове апартаменти за третополови! С право Главния Мюфтия на Европа е казал по Тел Афифската телевизия - " Имаме усещането че още сме в България!".
4
1
 
21
 
! Отговори
Ужас преди 5 години
Какво означава неразрешен протест???Това демократично ли е????Ако 20 седмици се протестира във Венецуела какво се случва????Ще провъзгласят друг за президент и ще обявят законно избрания за невалиден???В Украйна беше ли разрешен мейдана????Хайде да говорим и действаме с еднакъв критерии.Успех
3
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам кой го беше формулирал не само за обществото, но и за термодинамиката, но "без революция няма промяна". Тези протести водят до една по-изродена система, но нищо съществено не се променя. И в България бяха едни протести, после дойде охраната на Бай Тошо и ни поведе към партийни върхове.Ако не започнат гражданска война, то само си губят времето и отежняват положението на други без това да води до промяна. За по-сериозни промени трябват много жертви. Революциите се извършват от немечтатели
2
8
 
36
 
! Отговори
V преди 5 години
Еврогейският съюз трябва да се разпадне иначе ще стане по зле . Кво толкова има да се мисли??? Без ЕС Европа ще е много по силна и парите ще отиват при хората на труда ,а не при разни гербераски фирми ;) Никой няма нужда от ЕС .Това е много по лошо от СССР . Да се разпусне ЕС и да се направят договорки за единна МРЗ ,социална система и данъци на федерално ниво .Ако не се направи това с Европа е свършено ;)
1
36
 
1
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
тези наистина прекаляват брутално