Скопие натиска Брюксел, иска "македонски език"

България е против, но аргументите й не срещат разбиране
13 май 2019 08:10, Елка Василева
143
Скопие натиска Брюксел, иска "македонски език"
Снимка: архив, Reuters

Скопие се опитва да създаде прецедент в международното право, принуждавайки ЕС да приеме формулировката за “македонски език” в действащото си споразумение за статута и контрол на бежанците със службата за охрана на границите на ЕС (ФРОНТЕКС), пише “Труд”, като се позовава на добре осведомени източници.

Заради официалната смяна на името на държавата на Република Северна Македония се налага чисто технически да се преподпише съществуващото вече споразумение, в което македонските власти искат да вкарат клауза, че текстът е подписан на всички езици на ЕС и на “македонски език”.

Въпросът, че това е абсолютно неприемливо за България, е бил повдигнат пред високопоставен служител в генералната дирекция “Миграция и вътрешни работи” на Еврокомисията от българския зам.-министър на вътрешните работи Милко Бернер. Това е станало в рамките на министерска конференция на тема “Миграционните предизвикателства по Източносредиземноморския/Западнабалканския маршрут” на 3 май във Виена.

Радев от Северна Македония: Ние сме си най-близки на Балканите

Според информация от срещата представителят на ЕК е заявил, че Брюксел разбира опита на Скопие да създаде правен прецедент, налагайки при преподписването на споразумението да се вкара и езикова клауза, която да формулира “македонски език”. Първоначалното предложение на ЕК било текстът да съдържа израза “подписано на езиците на съответните страни”. От Скопие обаче се възпротивили, че това не е стандартната формулировка на този тип клаузи в споразуменията на ЕС, които обикновено се подписват “на всички езици на ЕС” и на подчертан конкретен език на другата страна.

Още по темата

Представителят на ЕК заявил, че правителството в Скопие е било подложено на огромен натиск от страна на опозицията по този въпрос и не е склонно да отстъпи. От Брюксел са поискали да знаят дали София ще приеме позоваване на македонския език съгласно Споразумението от Преспа между Скопие и Атина за името на страната, където той е определен като “славянски език, различен от гръцкия” или евентуално пояснение под черта с формулировката от съществуващите вече двустранни споразумения между България и Македония.

Българската страна е настояла, че всякакви решения за приемане на компромис ще се вземат в София на най-високо ниво и е подчертала, че парламентът в Скопие в този си мандат е ратифицирал Споразумението за добросъседство между София и Скопие, където въпросът е уреден с израза подписан “на конституционните езици на двете държави”.

От ЕК изразили разбиране за чувствителността на въпроса за България, което поставя Брюксел под натиск от две страни, но споразумението за статута на бежанците е от изключително значение за ЕС и не може да бъде забавяно. От ЕК предложили София и Скопие да потърсят уреждане на този въпрос на двустранно ниво министри на външните работи.

В заключение на информацията от срещата българската страна отбелязва общото впечатление на нежелание на ЕК да приеме аргументите на България и опит да се внуши, че София опитва да попречи на процес заради въпрос, който вече е решен с Преспанското споразумение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
5
 
19
 
! Отговори
Българин! преди 4 години
Проблемът НЕ Е ТОЛКОВА В МАКЕДОНСКИЯ ЕЗИК И НАЦИЯ! Да създадени са изкуствено от предателите и родоотстъпници от БКП начело с любовницата на Сталин - Георги Димитров! Но вече са създадени и се използват седем деситилетия и половина! Тя и САЩ е създадена изкуствено и езикът им - американски английски е разновидност на английския! Само че американците като умни и практични хора започваха историята си от 1775 година, докато изро-дите от БКП ПОДАРИХА НА МАКЕДОНЦИТЕ И ИСТОРИЯТА И ГЕРОИТЕ НА БЪЛГАРИЯ!
63
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Понеже държава Македония няма, това е само географско понятия, следователно няма как да има и македонски език. Северно-македонски - може, можеше да е и новомакедонски, ако гърците бяха им избрали това име на българите от Югозападна България. Все едно австрийците да кръщават своя немски език - източно алпийски език. Още македонецът Паисий Хилендарски им го е казал - "О неразумний юроде, защо срамиш да се наречеш българин... и Ние сме имали велики царе..!"Сръбската агентура обаче иска да са мулета
62
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички тези проблеми идват от мекушавата политика на българските псевдо политици начело с зам, министъпредседателя Шкембе войвода!Да гледат Гърция, докато т, н македонци не се отказаха от всичко антично и не смениха името на Държавата, никакво НАТО и ЕС. А албанците имат виц по темата: Какво се получава като изкъпеш три пъти един македонеца и отговора е ЧИСТ БЪЛГАРИН.
61
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато признаят австралийски, новозеландски, канадски, бразилски, аржентински, боливийски, кубински, кипърски, американски, чилийски и т, н, тогава България да признае македонски.
60
2
 
10
 
! Отговори
Гост преди 4 години
В кавички ще се пише нали? "Македонски" език
59
6
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
Несъм казал, че не разбирам македонски, а че сегашният македонски не е шопски. Иначе да, близки са, но шопския е по-скоро преходен между български и сръбски.
58
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От тази македонска тема колко некадърници направиха кариера не ми се мисли просто .
57
6
 
14
 
! Отговори
казаХ преди 4 години
Тези около Скопия говорят българския шопски диалект и ТОЧКА.Това няма как да се скрие или открадне както обичат да правят макетата с историята ни.
56
2
 
17
 
! Отговори
до шоп преди 4 години
Шоп си ама друг път.Аз съм шопкиня и разбирам 99.99% от това което говорят "македонците".На този диалект говореше прабаба ми която е от софийско-тук сме шопите.Мислиш ли че не я разбирах?Аз не го ползвам/диалекта/ дори в разговорния език защото предпочитам книжовения български език,но разбирам какво се говори.
55
5
 
11
 
! Отговори
До Сата НАТО преди 4 години
Всъщност можеш. Гърците им казаха че не са македонци и вече се зоват северномакедонци. Толкоз.Не пречи ние да им кажем че този език не е 'македонски', а 'славянски език, различен от гръцкия'. Толкоз.Истината обаче е че е въпрос на време да се признае езика им. Но не е редно да е македонски. Нека се казва 'северномакедонски' - за да се свързва с името на страната им.
54
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Австрия е създадена по друг начин и няма общо с нашия казус .Бисмарк не е искал Австрия в Германия защото католиците ще станат мнозинство и по такива протестантско пруски мотиви има Австрия .
53
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо да признаят австрийски език и тогава да признаем македонски.
52
1
 
15
 
! Отговори
До Не преди 4 години
До Сталин тия ги наричаха южни сърби.
51
2
 
15
 
! Отговори
Амена преди 4 години
До тези, дето не разбирали македонски - аз на Ваше място хич не бих се гордяла с това! Диалектите са богатство на езика. Жалко, че сами се отказваме от него, защо масово ни се внушава, че е срамно и селско да се използва диалект. Да, трябва да има книжовен език за официална кореспонденция, но това не значи регионалните особености да бъдат загубени и забравени. За сведение - автентичният родопски диалект е много по-сложен и неразбираем от македонския, но никой не претендира да е отделен език!
50
2
 
14
 
! Отговори
ognyanz преди 4 години
До Сата НАТО: Напротив - ние не нагнетяваме проблема. Даваме им сламката - "на официалния език на държавите, които са подписали". Не искаме от тях да признаят, че езика им е диалект на българския. Нека си го считат за какъвто искат. То на тях това им е малко. Искат да ни налапат цялата ръка. Е, за нас не е приемливо да преиначаваме историята в тяхна полза.
49
1
 
15
 
! Отговори
СС преди 4 години
Това, че ползвате латинската буква j, не означава че имате език! :)
48
6
 
17
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Този проблем се нагнетява именно от хора, които искат да стоим разделени по-дълго време - руските и сръбски агенти.
47
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама ние сме уникални ,признаваме държавата им първи ,но не признаваме езика им .То и гърците ни мислят за славяноезични елини пишещи на византийска азбука ама ние смятаме друго .Е? И да трябва да се превежда на македонците в ефир щото нищо не се разбира .
46
6
 
27
 
! Отговори
глупост някаква преди 4 години
България непрекъснато се занимава с Македония,подкрепя я и иска същото от нея!И се чуди защо нещата не вървят!?А работата е проста!Македонците не се чувстват българи!Ми оставете ги на мира,не се занимавайте с тях,те никога не са били част от България,и няма да бъдат!Аман от България на 3 морета и 5 океана!
45
6
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Излишно е да се отричат очевидни факти и да се излагаме. Те вече четвърто поколение говорят на тоя език и пишат на азбука, която е точно пригодена за него. Освен това България нищо не може да блокира с тоя глупав повод. Не можеш да казваш на някого как да говори, с какво име да се нарича и от тоя сирт неща.