"Еразъм" за всеки, нови данъци и комисар за Африка след евровота

Социалистите предложиха на живо съюз на Зелените и левицата в ЕП
16 май 2019 06:30, Йовка Димитрова
59
"Еразъм" за всеки, нови данъци и комисар за Африка след евровота
Снимка: БТА

Нови европейски данъци, повече програми за младите и мегаплан за Африка бяха основните обещания, които водещите кандидати на европейските партии за евроизборите направиха по време на единствения дебат, излъчван на живо в Европа снощи.

Шестима от претендентите за следващ председател на Европейската комисия, излъчени от най-големите европейски партии - Манфред Вебер от ЕНП, Франс Тимерманс от ПЕС, Маргрете Вестагер от либералите от АЛДЕ, Ска Келер от Зелените, водачът на Консерваторите и реформистите Ян Захрадил и Нико Куе от Европейската левица, премериха сили в телевизионен дебат от Брюксел, излъчван от Евровизия в 12 държави и гледан от още около 45 000 души в социалните мрежи.

Водещият кандидат на социалистите Франс Тимерманс се обяви за европейски данък върху керосина и за облагането на фирмите с данък въглеродни емисии като част от мерките за справяне с климатичните промени. Тимерманс подкрепи либералите, че трябва да се сложи минимален праг за корпоративния данък, за да не се създават данъчни убежища в Европа.

Маргрете Вестагер от либералите получи подкрепа от водещите кандидати и за въвеждане на облагане на компаниите в цифровата сфера, които сега плащат по-малко от останалите бизнеси. Основните кандидати обаче се разминаха във вижданията си къде ще отиват събраните налози като консерваторът Ян Захрадил настоява те да влизат в бюджетите на страните, в които работят дигиталните компании, докато социалистите и либералите смятат, че те трябва да се вливат в европейския бюджет.

Либералите се обявиха за легализиране на миграцията, крайната левица вижда в нея шанс за възраждането на Европа, докато консерваторите държат миграцията да се остави на националните власти, а ЕС да се бори само трафикантите. Социалистите призовават за повече солидарност между страните членки и за съчувствие към мигрантите. Тимерманс предупреди централноевропейските страни, че ако продължат да отказват съдействие, границите в Европа ще се върнат.

Кандидатите за шеф на Еврокомисията предложиха различни стратегии за по-добър живот на европейците, като либералите и социалистите залагат на минимална заплата, която според Тимерманс трябва да е 60% от средната в съответната държава, докато ЕНП ще работи за засилване на икономиката, за да се вдигнат доходите. Социалистите предлагат европейската програма за студентски обмен “Еразъм” да бъде предлагана на всички младежи, за да трупат опит и впечатления. Ска Келер от името на Зелените се обяви за задължителност на програмите за младежка заетост във всички еврочленки.

От претендентите на шестте европейски партии за шеф на Еврокомисията само Манфред Вебер заяви, желание за безусловно партньорство със САЩ, докато останалите коментираха враждебното отношение на президента Доналд Тръмп към ЕС и заявиха,  че не биха допуснали американски ГМО храни на европейския пазар, за да угодят на САЩ. Тимерманс предупреди, че Путин е не по-малко опасен за Европа от Тръмп и че само обединена Европа може да им противостои.

По политиките за климата позицията на социалисти, либерали и на левицата отново се оказа близка в амбицията да се действа бързо и с наличните. инструменти, докато ЕНП иска да се напредва постъпателно, за да не пострадат бизнесът и най-бедните, които ще бъдат засегнати от мерките. Това даде повод на водещия кандидат на социалистите да предложи следизборно партньорство в Европарламента на Зелените и крайната левица за съставяне на парламентарно мнозинство.

Кандидатът на ЕНП за шеф на Еврокомисията Манфред Вебер заяви, че решението на проблема е затягане на границите и финансов план за Африка. Ако оглави Комисията, Вебер ще назначи нарочен еврокомисар за Африка. Той ще отговаря за изпълнението на мега хуманитарна и финансова операция на континента, която да създаде възможност на хората там да намерят препитание, вместо да го търсят в Европа.


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 1234

Пак путински миризливи партенки смърдят по форума.Като не щеш в ЕС си свободен да отидеш в Русия. Обясни обаче какво правят 3 милиона руснаци тук ,които са закупили имоти в България.Защо не бягат от ЕС
47
0
 
2
 
! Отговори
Африка е супер! преди 10 месеца
Африка е проспериращ континент, който се увеличава с 60 милиона жители годишно. Фалшиви са новините, че там и има гладуващи хора, а за мен даряването на храна е склоняване към мързел и затова я изхвърлям. Не вярвам на немските ислям-демократи!
46
0
 
5
 
! Отговори
баста бе преди 10 месеца
Либералите и крайно левите да се изселват от Европа в Африка.Да си правят Африкински съюз, да си избират комисари....
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
България дава на ЕС квалифицирана работна ръка като всеки среднист е около 200000€, а висшистите са по-скъпи.
Интересно е дс се калкулира в работна сила: Колко точно е изтекло от България като човешки ресурс?
Бонус е нашият пазар за ЕС стоки при липса на конкурентност на местните, др.евтини ресурси и буферна зона за ЕС.
44
1
 
6
 
! Отговори
До 48 преди 10 месеца
Е, и ние даваме злато чрез недомислени концесии.
И доста други неща могат да се измъкнат от България. Да не говорим, че за някои сме много удобни като територия за военни бази.
Бъркаш и за друго - Европа не е пропищяла от нас, а от едно специфично население с български паспорти. Специално от българите, а и от българските турци, Европа получава квалифицирана работна ръка, не подценявай трудолюбието и знанията ни, когато човек иска, и социализмът не може да му попречи да учи и да работи качествено
43
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Африка дава на Европа диаманти и злато. България какво дава на Европа? Едно голямо нищо, само мpънкянe. Африка е много по-важна за Европа от България. От българите е пропищяла цяла Европа. Същите българи, които с гордост практикуват българския обичай "тричaне". За европейците българите са по-големи диваци от африканците. България е бреме и проблем за Европа. Затова се говори за скорости - Ганчо ще е на задна. Като дойдат кaфявитe Льо Пен, АзГ и т.н. ще изхвърлят БГ от ЕС като мpъсно коте.
42
1
 
7
 
! Отговори
Няма да се оправим, преди 10 месеца
докато "доброжелателите" не разберат най-после, че истински можеш да помогнеш на изоставащ, само ако го накараш да учи и да работи.
Тоест, да го накараш сам да си печели парите.
Реалният живот доказа, че с кандърми това не се получава. Ще стане само по два възможни начина:
1. Чрез крути мерки - такива закони, че ако подобни лица живеят между нас, да не могат място да си намерят и дъх да си поемат, ако не учат ефективно и не работят.
2. Де не пречим на естествения подбор чрез хуманитарни помощи.
41
1
 
6
 
! Отговори
партизан преди 10 месеца
Партията на хубавите хора предлагаме:
1. Всички нелегални мигранти да се изпратят на остров Гренландия и там да се научат да работят като пионери.
2. Всички страни които искат мигранти да измислят правила по които да ги привличат-най-добре с виза и със самолет, така ще печелят и авиокомпаниите и ще умре бизнеса на трафикантите.
3. Младежи с висше образование да могат веднага да започват работа във всяка страна от Европа с поне минималната за страната заплата плюс бонус за квартири и прехрана.
40
0
 
3
 
! Отговори
men преди 10 месеца
какъв климат, какъв керосин бе . българия е бетер от половината страни в африка и от всички, ВСИЧКИ страни в азия. справете се с бедноста като за начало. китай кога ще почне да плаща емисии и да си прибира пластмасовите *** за рециклиране?
39
1
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 22 преди 10 месеца
Баба ми разказваше, че слуша същото още от времето, когато е била млада булка, а някакви чичковци са се разхождали по улиците с червени ленти на ръкавите. Същите чичковци само няколко години по-рано пак били активни общественици, но се наричали бранници и легионери. После в ОФ, после в БКП, а който от тях успял, се уредил за АБПФК. Свидетелствали си един на друг, че са ходили на сбирки на онези ремсистки кръжоци, чиито членове-ремсисти загинали преди 09.09, та не можели да потвърдят думите им!
38
0
 
12
 
! Отговори
8 преди 10 месеца
В резюме - данък въздух и насърчаване на пришълците от арабия. Пита се кой е толкова малоумeн да гласува за тия?
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И ако го въведат, ти какво ще направиш?
36
1
 
9
 
! Отговори
данък въглеродни преди 10 месеца
емисии .... а данък дишане няма ли да ни въведете гадове алчни и безмозъчни ....
35
0
 
9
 
! Отговори
Тези джендри преди 10 месеца
съвсем исперкаха
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
38, и някак, ако може, другите да работят, пък вие само да си ходите по пленуми и да обяснявате колко много работа трябва, нали? Свърши тая :)
33
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще има болезнен период докато се справим с чорбаджиите , мафията и чуждите агенти и НПО, но ще имаме шанс да изгради е държава.

Кои ще сте тези "ние"? Излезем ли от ЕС, тук ще останат само ромите и тези, които наистина нищо не умеят.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гласувайте с празно квадратче или за Иванчева , но гласувайте.
Това е вашият шанс да зависи нещо от вас .
Като не протестирате поне гласувайте, не чакайте на съдбата.
31
1
 
17
 
! Отговори
Victimized преди 10 месеца
Ако изберат тази Ска Келер, ще ни се иска да отидем ние в Африка. Тези зелените са по ненормални от либералите и социалистите взети заедно.
30
0
 
13
 
! Отговори
Мда преди 10 месеца
От тия само още бели и нищо повече...Къде са лидерите от преди 2000г?Няма ги,сега само джендър до джендъра....
29
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Разбирам че на мафиотите които ни порибиха им е добре да крадат европейски субсидии , защото не са чели и не знаят как се прави икономика , но ако не излезем от ЕС ще продължаваме да изоставаме и ще се върнем още по назад. Социализма даде много , но не е безкрайно и след герб не остава нищо.
Трябва да излезем от ЕС , така или иначе ще се разпадне. Ще има болезнен период докато се справим с чорбаджиите , мафията и чуждите агенти и НПО, но ще имаме шанс да изгради е държава.