"Ди Велт" за заплахата България да изчезне: Последният да загаси лампата

Германското издание за страшната прогноза на ООН
24 юни 2020 18:00, Елка Василева
320
"Ди Велт" за заплахата България да изчезне: Последният да загаси лампата
Снимка: архив, БГНЕС

След още 60 години населението на България ще бъде наполовина спрямо 1990 г., няма да има кой да лекува хората в страната, а самата тя ще бъде застрашена от изчезване. Страшната прогноза е на ООН.

България на картата на Европа

Бъдещето на България изглежда така: едно застаряващо население без медицински лица и болногледачи, които отдавна са емигрирали в по-богати държави. Според прогнозите през 2080 година България ще има население от едва 4,8 милиона души. Това са почти половината от близо 9-те милиона, населявали страната през 1990 година.

Така “Ди Велт”, цитиран от Дойче веле, описва прогнозите за бъдещето на България в статията, озаглавена “Последният да загаси лампата”. Изданието се позовава на прогнозите на ООН, според които населението на шест държави в ЕС - трите балтийски републики (Литва, Латвия, Естония), Румъния, България и Хърватия, ще се срине наполовина до 2080 година в сравнение с 1990 година. Шестте държави са заплашени от изчезване, пишат от “Ди Велт” и допълват, че те са изгубили 20% от населението си от промените насам.

Емиграция и почти никакви имиграция

Няколко са проблемите на източноевропейските държави, които водят до липсата на демографски прираст. Едната, разбира се, е бедността, която мотивира големи групи от населението да търсят реализация в по-богати страни. Другата – липсата на имиграция. “Ди Велт” отбелязва, че от една страна държави като България и Румъния заради ниския си стандарт не са толкова привлекателни за мигрантите, колкото други европейски държави. От друга страна, обществата в Източна Европа не искат мигранти.

Още по темата

“Много е трудно да се прекъсне това развитие”, казва Дмитри А. Жданов, шеф на лабораторията за демография в германския институт “Макс Планк”. Според него тези държави трябва да предложат на населението си “това, което западните държави предлагат”. За момента подобно развитие изглежда невъзможно. Затова някои от социолозите очакват обезлюдяването на тези страни да продължи.

Никоя държава не е загубила толкова граждани, колкото Румъния. По данни на Евростат 600 хиляди румънци на възраст до 19 години живеят извън страната. През 1990 година населението на Румъния е било 23,5 милиона, а сега е малко над 19 милиона. Спадът е с около 20%, колкото е и в България.

Ниска продължителност на живота

България, Латвия и Румъния продължават да са държавите с най-ниска средна продължителност на живота в Европейския съюз, което допълнително допринася за стопяването на населението. По данни от 2018 година българите живеят средно 75 години, латвийците 75,1, а румънците 75,3. Средната продължителност на живота в Европейския съюз е 81 години. Испания и Италия са водещи по този показател – съответно 83,5 и 83,4 години.

Коронавирусът прибра източноевропейците, но временно

Чрез различни механизми засегнатите държави се опитват да ограничат спада на населението. Унгария се концентрира върху изграждането на емоционална връзка с родината и разпалването на патриотични чувства у хората. Полша, Чехия, Словакия и Унгария, които разполагат с повече средства, отделят и големи суми за материално стимулиране на родителите. В изброените държави проблемът с прираста също е налице, макар и не в мащабите на балтийските страни, България, Румъния и Хърватия. В Унгария през 2019 година се прибраха повече хора (23 000), отколкото емигрираха (21 000). Раждаемостта също се повиши, но тенденцията за спад на населението все още не е преодоляна.

Коронавирусът създава временна и по-скоро илюзорна представа, че много от живеещите в чужбина се прибират обратно. Това вероятно ще продължи само докато ситуацията се нормализира, прогнозират от “Ди Велт”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
22
 
! Отговори
истината е преди 3 години
ЧЕ Е НЯМАЛО ДИСКРИМИНАЦИЯ И РАСИЗЪМ СПРЯМО ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙЦИТЕ ТОВА ГО КАЗВАТ МНОГО МАЛКО - ПРЕДИМНО ТЕЗИ, КОИТО НЕ ЗНАЯТ ЕЗИКА ДОБРЕ И НЕ ВИЖДАТ ИРОНИЯТА И ОБИДИТЕ МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ, А И СА ГОТОВИ ДА БАЧКАТ ЗА ДИСКРИМИНАЦИОННИ ЗАПЛАТИ. ЗАЩО ФИРМИТЕ КРИЯТ ЗАПЛАТИТЕ НА ХОРАТА СИ ЗА ДА ПОДДЪРЖАТ НЕРАВЕНСТВОТО МЕЖДУ ЗАПАД И ИЗТОК.
35
3
 
38
 
! Отговори
Copocoид преди 3 години
Плачат на чужд гроб, при това умишлено са разбивали нашата икономика в последните 30 години.Някой спомня ли си вица в 2050 година когато германските полицаи Ахмед и Мохамед спират една кола с шофьор с много странно име?
34
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо бягат българите?Защото ги крадат,а те мразят товаА защо ги крадат?Защото си избират крадци да ги управляват.Ще се промени
33
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама като човек отива по чужда държава се съобразява, ако не му харесва си идва тука и пише писмо до Бойко как да се променят нещата.
32
2
 
19
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Германия така е покафеняла, че скоро последния ариец трябва да дръпне казанчето.
31
9
 
10
 
! Отговори
Гого преди 3 години
До 2080 година българите ще са 4.8 милиона! ! ! Българите през 2080 година 800 хиляди, а останалите 4 милиона ще са РОМИИИ! Аз това го писах тук преди двайсетина дни, и за съжаление това е истината! Много ги развъдиха за последните 30 години демокрация!БОЙКООО ЧЕТЕШ ЛИ КАКВО НИ ЧАКА, ИЛИ ТИ ДНЕС..БГ НЕ ЧЕТЕШ?
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се извините ли на българския народ, за мешането в политическия живот на една независима по конституция държава и НАТРАПВАНЕТО НА ХОРА ЧИЕТО МРЪСНО МИНАЛО НАКОИТЕ ВИЕ ИЗПОЛЗВАТЕ ЗА ДА ГИ ИЗНУДВАТЕ ДА ВИ СЛУГУВАТ И ДА ПРОДАВАТ НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА РОДНИЯ СИ НАРОД??????
29
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименРабитих и за немци и за америкаци,живея в Германия,никога не е имало дискриминация спрямо българите,нито спрямо мен,нито срещу други българи тук,явно на такива хора сте попаднали,които да ви дискриминират!
28
2
 
14
 
! Отговори
baysando преди 3 години
До някъде са прави но не съвсем. За лекарите и застаряващото население е точно така. Иначе голяма част от емиграцията ни са хора, които на никого няма да липсват тук (да не конкретизирам). Що се отнася до територията ни, имаме си всичко (без нефт), като климат сме целунати от господ, жалко че при все всичко което имаме като дадености ни докараха до тук.
27
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Накъде сте тръгнали с тиранина Боко Тиквата? Така просто не се прави държава. Ако ставаше така с тирания, Конго щеше да е най-богата държава на света.
26
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това са пълни глупости, питайте Бойко ако не вярвате. Даже може да поръча една анкета за да ви докаже, че той спаси и продължава да спасява България. Всичко прави от сърце, заклева ви се ! Толкова магистрали ви направи, толкова стадиони изгради дори в най-убитите селца има стадиони за чудо и приказ! Два самолета ви купи на далавера, амнайсе милярда лева даде за да ни спаси. Сега и в еврозоната ще ни вкара ! Тез не знаят какво пишат
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
застрашена от инвазия по-скоро..
24
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Драги ми немци, макар и разделена, майка България се е била с турските нашественици от 1325 година до 1414, преди да падне под робство. ЦЯЛ ВЕК!!!!!! А вас ви превзеха со УРЕЦ!!!!! За един миг! Вие гледайте докато работите за нашето изчезване вие да не се изпарите съвсем...
23
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Таман по-малко крадци и данъкоплатци ще има.Закривай!
22
4
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Така е то, при милицонерската демокрация...
21
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите преобладават значително,въпреки намалението на населението,ромите и те се плодят,имаме вече заселили се и доста чужденци християни от Европа,Канада и други,няма страшно!Само управляващите трябва да се научат да влагат в хората и децата,също и за децата от домовете,да предоставят добър начин на живот за всички хора,за да не бягат от България.
20
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
българските работници в Германия са третиране почти винаги като роби и получават мизерни заплати спрямо техните. Благодарим ви за грижата! Требвало е Сталин да стигне до Ламанша.
19
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквото ще да си пишем полза няма. Полза има да правите деца, колкото може повече, да ги възпитате и образовате, колкото може повече, да им оставите колкото може повече. Ай действайте, стига сте писали празни приказки.Какво е във Виена и какво ще стане не ме интересува, не съм австриец.
18
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Простите, неорганизираните и нецивилизованите народи изчезват.С тази масове психика как няма да изчезне. Филип Димитров им бил виновен, Костов им бил виновен, е, сега станете будисти.
17
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Бг. последните години значително намаля количеството пръ-дня на квадратен цол.