В цял ЕС - най-много са българите, които не искат да се ваксинират

Над 25% от хората в ЕС не искат ваксина срещу COVID-19
13 май 2021 17:00, Елка Василева
315
В цял ЕС - най-много са българите, които не искат да се ваксинират
Снимка: архив, БГНЕС

Над една четвърт от пълнолетните граждани в Европейския съюз едва ли биха се ваксинирали срещу COVID-19, когато това им бъде предложено, показва публикувано днес проучване, цитирано от Ройтерс.

Резултатите от анкетата, проведена от Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (Юрофаунд), също така предполагат, че има силна връзка между колебанието към ваксините и използването на социалните медии, особено там, където те са основен източник на информация.

Още по темата
Според допитването българите изпитват най-голямо нежелание да се ваксинират - 67 процента от пълнолетните хора в България казват, че е малко вероятно или много малко вероятно да се ваксинират.

В Ирландия само 10 процента от пълнолетните граждани казват, че не биха се ваксинирали.

Проучването показва разделение в нагласите между източната и западната част на Европа. Във всички западни държави членки на ЕС, с изключение на Франция и Австрия, делът на хората, възнамеряващи да се ваксинират, е над 60 процента, като в северните и средиземноморските страни, Дания и Ирландия нивото е още по-високо.

В източните държави членки делът на хората, които възнамеряват да се ваксинират, е доста по-малък, като варира от 59 процента в Румъния до 33 процента в България.

Анкетата сочи, че основна роля за колебанието към ваксините има времето, прекарвано в социалните мрежи и вида на използваната медия. Делът на скептично настроените скача до 40 процента сред хората, за които социалните медии са основен източник на новини.

Сред хората, които използват традиционни медии, включително вестници, радио и телевизия, само 18 процента са скептични към ваксините.

Допитването е проведено между февруари и март 2021 г. след една пълна година на живот в условията на ограничителни мерки заради COVID-19 в 27-те държави членки на ЕС.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
15
 
! Отговори
Аз пък преди 3 години
Си сложих и втората доза... май се получават сега нещата... онзи ден, когато прелетяха сателитите на Мъск, усетих как чипа ми май се свърза с 5 G ... *
52
22
 
12
 
! Отговори
andros преди 3 години
Ние сме малък, но за сметка на това изключително глупав народ.
51
5
 
8
 
! Отговори
Баче Кико преди 3 години
Искам да се ваксинирам, ама нямам желние.
50
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един ден слушах банички антиваксърки в поликлиниката. Въпросът ми е,защо толкова малко са умрели? Един от плюсовете на пандемията е отърваването от дебилни склерита.
49
14
 
13
 
! Отговори
Владо преди 3 години
До Анонимен 33Какви памучета, какви 5 лева? Връзката е повече от ясна. Държавите, на които искаме да подражаваме и да имаме техния стандарт на живот са съставени от хора, които имат различно мислене от нашето. Очевидно техния начин на мислене е по-успешен за стандарта на живот. Иначе те щяха да подражават на нас. Докато не си оправим начина на мислене НИКОГА няма да ги настигнем. И за 200 години! А първата стъпка е доброто образование. На антиваксърите им липсват основни познания за света.
48
7
 
5
 
! Отговори
Аз пък преди 3 години
Си сложих и втората доза... май се получават сега нещата... онзи ден, когато прелетна сателитите на Москва, усетих как чипа ми май се свърза с 5 G ...
47
8
 
23
 
! Отговори
Mimi преди 3 години
Вместо да пропагандирате с такива статии измислените и с десетки странични ефекти ваксини, защо не напишете,че сме на последно място в Европа по доходи и пенсии?
46
17
 
11
 
! Отговори
Германец преди 3 години
*** пак на първо място в отрицателна класация. Без изненади :)
45
8
 
19
 
! Отговори
Аз съм тъп, вие не:) преди 3 години
Утвърдените медии на запад, доскоро бяха надеждни и всички им се доверяваха. Затова и на запад хората все още им вярват по инерция. Но от години тези медии не са вече това което бяха. Осъзнаването на хората е бавен процес но неизбежен.Когато всички почнат сами да проверяват истинността на всяка прочетена в офицалните медии новина, нещата ще се изравнят.Ние просто сме гърмяни зайци, и надушваме комунист-медиите отдалеч. И проверяваме всяка спусната ни информация. А западняците сега се учат.
44
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В цял ЕС българите ги лъжат най-много във връзка с епидемията. Затова не вярват и когато им говорят за необходимостта от ваксините.
43
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 44Да си инжектираш хидрогел, нанотехнологии, антифриз, тежки метали и клетки от абортирали ембриони - това е смелоста за ковидзомбито.
42
3
 
15
 
! Отговори
Професора преди 3 години
Онзи ден казаха, че са румънците. Явно всеки си пише и говори каквото иска.
41
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германец, защо киснеш в български форум? Не можеш да пишеш на немски ли?
40
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хах, колкото ***, толкова и страхлив ***. Инак в 21-ви век се води че живее.
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МКIIИма и едно нещо, което на английски наричат "street smart" - да знаеш кога някой не ти мисли доброто и се опитва да те прецaka. Ако има етнос, на който това да му е вродено, това са алкохолите.
38
17
 
31
 
! Отговори
Леша преди 3 години
"В цял ЕС - най-много са българите, които не искат да се ваксинират"В превод:"В цял ЕС - най-много са българите, които не искат да са ковидзомбари, ковидари и вакси(а)нални камикадзета"Познавам само един инжектиран човек :]]Горд съм, че съм българин!
37
28
 
7
 
! Отговори
Германец преди 3 години
диваци сте
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Миролюб БенатовНа теб трябва да ти вземат пари, а не да ти плащат за това бездушно, елементарно тролене.
35
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
диваци сме
34
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние българите сме оцелели векове над понеже не сме се ваксинирали