ЕК иска България в Шенген, изпълнила изискавнията преди 10 години

Настоява и за ежегодни доклади за състоянието на пространството
Обновена: 2 юни 2021 14:50 | 2 юни 2021 14:50, Камелия Цветанова
197
ЕК иска България в Шенген, изпълнила изискавнията преди 10 години
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия обяви днес намерение да започне изготвянето на годишни доклади за състоянието на Шенгенското пространство. В стратегията на ЕК за укрепване на Шенген се съдържа отново препоръка Съветът на ЕС да гласува за приемането на България и Румъния в пространството без гранични проверки, защото двете страни са изпълнили изискванията още преди 10 години, съобщи БТА.

Още по темата

Приемането в Шенген на България, Румъния и Хърватия е водеща задача за нас, отбеляза зам.-председателят на комисията Маргаритис Схинас на пресконференция. Последното решение не е в наши ръце, но постоянно препоръчваме разширяване на Шенген, добави той. Фактите ясно показват, че трите страни са готови, допълни Схинас. Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази надежда решението на Съвета на ЕС да бъде взето скоро.

Комисията отбелязва в днешното предложение нуждата до 2023 г. информационните системи за управление на границите и за миграцията да бъдат свързани и съвместими. Предлага се в европейското законодателство трайно да залегне възможността за обособяване на т. нар. зелени коридори за улеснено движение на стоки през вътрешните граници в случай на нови извънредни обстоятелства като днешната пандемия.

ЕК ще предложи въвеждане на общоевропейски правила за полицейско сътрудничество и за улеснено предаването на данни за ДНК, пръстови отпечатъци и регистрация на превозни средства. Според комисията е добре занапред молбите за визи за пътуване в ЕС, както и документите за пътуване, да бъдат само цифрови. Друго предложение на ЕК предвижда събирането и съхраняването на данни за пътниците по въздух да обхване и полетите между държави от Шенген.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажете, кажете, какво печелим от влизане в Шенген? Имаме международно споразумение американците да влизат безвизово в ЕС при реципрочност. Да, ама тази реципрочност така и не се прояви спрямо нас. Та и Шенген толкоз ще ви помогне. За какво е този напън за влизане в Шенген? За замазване на очи само.
102
2
 
6
 
! Отговори
sante_dog преди 2 години
Хмммм, а защо ЕК и ЕС не започнат да прилагат натиск на държавите от ЕС, които блокират това решение? По начина. по който се опитват да прилагат натиск върху България за приемането на Северномакедонистите? Не виждам разлика - и те са готови но трябва да ни убедят политически. Както и БГ са готови, но не сме в Шенген или имаме визи за САЩ...
101
3
 
7
 
! Отговори
ДО 111 преди 2 години
КАКТО ЪМ ПИСАЛ, НЯАМ КВО ДА ТИ СЕ ОБЯСНЯВА.. НЕЩО НЕ СТОПЛЯШ...ОК, ПОНЕЖЕ СЪМ ПИЧ, ПАК ЩЕ ТИ ОБЯСНЯ, АКТО НА СЛАБОУМНИК!СЪСРЕДОТОЧИ СЕ СЕГА! ПОВТАРЯМ: ЩЕ ПЪТУВАШ ПО- НАЙ БЕЛИЯ СВЯТ БЕЗ ПАСПОРТНИ ПРОВЕРКИ, ВИЗИ , КПП-ТА. БИЗНЕСА ЩЕ СЕ ЗВЪРТИ НА ПО- БЪРЗИ ОБОРОТИ. ПОНИМАЙШ?АКО ТРЯБВА, ПИШИ , ДА ТИ ГО ОБЯСНЯ НА РУСКИ, МОЖЕ В ТОВА ДА ТИ Е ПРОБЛЕМА.
100
4
 
14
 
! Отговори
чуда невиждано преди 2 години
Махна се бандита и сега и в Шенген ще ни приемат,по молба на гърците и щатите се готвят да махат визите,ако спре окончателно търговията с паспорти на шкембе войвода....
99
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Симеон в НАТО, при Станишев в ЕС, при Радев в Шенген!
98
4
 
2
 
! Отговори
До до 84 преди 2 години
Ако ще си говорим за проституция, то тя е по целия свят, нито е в Русия, нито у нас само. Французойки и германки също заработват така. Щом ви се обсъждат глупости - обсъждайте си. Не разбрах - на нас какво ни помага влизането в Шенген, конкретно. Това е въпросът.
97
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АА ПРОСТО ЧАКАХ РУБЛАДЖИЯТА, КОЙТО ЩЕ СПУСНЕ ТОВА ЗА ВИЗИТЕ В САЩ...НЯКОЛКО ИЗРРЕЧЕНИЯ СТЕ НАУЧИЛИ И КАТО БОТОВЕ ГИ КОПВАТЕ...НАЛИ НЕ ИСКАТЕ ВИЗИ ЗА САЩ И ШЕНГЕН? А? АЙДЕ УТОЧНЕТЕ СЕ, ЦИКЛОФРЕНИЦИ ТАКИВА!
96
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ми дреме за Шен ген.Вече гледам към Съ чу ан!Китай е вече важната дестинация!
95
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заплатите ни са вързани към еврото. Чупка, гербер.
94
7
 
4
 
! Отговори
до АНОНИМНИТЕ преди 2 години
да, очакват ви заплати в долари, които лично Румен Гечев ще ви ги индиксира, осъвремени и изчисли в размер на 9-10 щатски долара месечно
93
4
 
7
 
! Отговори
Другпът преди 2 години
Пак лъжат. Няма шенген но за това ще имаме визи за САЩ. По нещо трябва да се различаваме освен че камионите ни трябва да прекосяват Европа всеки 2 седмици за да са неконкурентноспособно!
92
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За Генерал Борисов се съмнявам че има достатъчно голям чувал с който НАТО да го откара в Гуантанамо. Може би ще го откарват в два чувала прикрепени по някакъв начин.
91
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боко и престъпната му шайка като се разкарат за винаги и още по добри неща ни чакат. :)
90
0
 
0
 
! Отговори
до 96 преди 2 години
Ама точно това ти казвам,че е трагедия,не е смешно.
89
4
 
1
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 85 - от друга страна "ние сме ***" е доста по добре отколкото както в твоя случай "мы тролы". Ти как "думаешь? Например - право на свободно придвижване. Например по евтин финансов ресурс за бизнеса. Но това не касае редовия ***. Той не се движи из Европа - той я плюе. И ресурс не му трябва, защото бизнес не прави.
88
8
 
7
 
! Отговори
НАТО преди 2 години
натовците няма да изчегъртват, просто ще влязат при фигуранта, ще го закопчаят и вкарат в един чувал и като натовски генерал с почести ще го изпратят в Гуантанамо, НЕ ЗНАМ ДАЛИ НЯКОЙ ПОМНИ генерал Нориега, не само натовски а американски генерал и беше прибран в чувал
87
3
 
7
 
! Отговори
социолог преди 2 години
я па не искам шенген! Искам да си лющя самогона в сибирското село
86
2
 
5
 
! Отговори
до 68 преди 2 години
"""""Мен пък точно обратното не ме кефят, нито филите,нито фобите.""""" - В началото и аз се впрягах, и се опитвах да им обясня, че външната и вътрешна политика на Бг трябва да се ръководи от националните интереси на държавата ни! Не възприемат!!! След това просто започнах да се бъз-икам с тях - сипвам малко масло в огъня и гледам сеир! Понякога се треса от смях като чета "бисерите" им! Уви!!!!! Вече е твърде Късно...
85
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не виждам какво ще се промени?Ние и досега все едно си бяхме в Шенген реално.
84
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На руския *** не му трябва Шенген, той с мизерния си доход от 300 лв не може да иде до съседното село, камо ли на екскурзия до Милано!