Университет свали курс за Достоевски, вълна от критики го върна

Решението било взето заради войната в Украйна
4 мар 2022 15:57, Нели Христова
124
Университет свали курс за Достоевски, вълна от критики го върна
Снимка: БГНЕС

Забраната на книгите за съжаление е история, стара, колкото писаното слово. Информацията, която дава път на разширяването на идеите, е дар, но поради същата причина може да се разглежда като опасна.

Американските търговци на книги за свободно изразяване отбелязаха през 2016 г. нарастващи списъци с училища и библиотеки, забраняващи заглавия като The Kite Runner на Khaled Hosseini, Loved на Тони Морисън и The Miseducation of Cameron Post на Емили М. Данфорт.

Сега обаче сме свидетели на нова забрана - тук става дума не само за идеи, но и за граници. Университет в Милано се опита да отмени курс по класическия руски романист Фьодор Достоевски поради настоящата враждебна инвазия на Украйна от Русия.

Паоло Нори, италиански писател, който бил поканен да изнесе гост-лекция от четири части за Достоевски в университета в Милано-Бикока, изрази разочарованието си във видео в Instagram, след като получил известие, което го информирало, че курсът му е "отложен". В имейла пишело: "Уважаеми професоре, заместник-ректорът по дидактика ме информира за взетото от ректора решение да отложим курса по Достоевски. Това се налага, за да се избегнат всякакви противоречия, особено вътрешни, по време на силното напрежение."

"Осъзнавам, че това, което се случва в Украйна, е ужасно и ми се плаче само като си помисля за войната. Но това, което се случва в Италия, е нелепо. Не само да си жив руснак в Италия днес е погрешно, но и да си мъртъв руснак, осъден на смърт през 1849 г., защото е чел нещо забранено. Не е за вярване, че италиански университет ще забрани курс за автор като Достоевски. Творчеството на Достоевски включва емблематични екзистенциални заглавия като "Записки от подземието", "Престъпление и наказание" и "Братя Карамазови". Достоевски е осъден на смърт за четене на забранени книги през 1849 г. за дейността си с "радикална интелектуална дискусионна група", наречена Петрашевски кръг. Екзекуцията му е спряна в последния момент, но той излежава четири години в сибирски трудов лагер за стремежа си към интелектуална свобода", обяснява във видеото си Нори.

Клипът получава голяма популярност сред неговите почти 20 000 последователи и до сряда сутринта "Достоевски" се превръща в тема в Twitter. Реакцията срещу решението е била главно негативна.

Бившият министър-председател на Италия Матео Ренци написа в Twitter: "В това време трябва да учим повече, а не по-малко: в университета имаме нужда от учители, а не от неспособни бюрократи".

Мнозина отбелязаха, че заличаването на руската култура, особено нейната дълбока философска история, е само в полза на Путин. Някои потребители на Twitter цитират самия Достоевски: "Можеш да бъдеш искрен и все пак да си глупав".

Изглежда обаче, че реакцията е послужила за възстановяване на курса по Достоевски. Университетът публикува изявление, в което се казва: "Университетът в Милано-Бикока е университет, отворен за диалог, дори в този много труден период, който ни вижда обезпокоени от ескалацията на конфликта. Курсът на писателя Паоло Нори е част от курса по писане, насочен към студенти и граждани, които имат за цел да развият напречни умения чрез форми на писане. Университетът потвърждава, че този курс ще се провежда в създадените групи и ще се занимава със съдържанието, което вече е договорено с автора. Освен това ректорът на университета ще се срещне с Паоло Нори следващата седмица."

С културните бойкоти към Русия, включващи отмяна на турнета в страната, оттегляне на филми, отказ на чуждестранни зали да приемат руски изпълнители и т.н., ние вървим по тънка линия за наказване на хора за действията на техния лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
До Анонимен 89 Нещо се опитваш да ми кажеш ли? Но не ти достигат думи?
81
1
 
34
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 години
Предлагам от днес да гледаме само "Бързи и яростни" и прочее "мащабни" американски творения на "уникални" умове.
80
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Хаха.... Продължавайте в тоя дух и ше ви се наложи да ядете руската салата пасирана...
79
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето ви демокрация в действие. Немам думи. Сега чакам някой тук да пита, а имам ли думи за жертвите от Украйна. Е в това е простотията на американофили. Нерде Достоевски, нерде Украйна. А това, че този акт е на университет от Милано, вече е комично.
78
17
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Този културен и икономически бойкот само затвърждава мнението на Путин ----///---- Не че нещо, но мнението на един 70-годишен побъркан руски ка *** не може да бъде определящо за мене - свободния европеец от Шоплука. Мда...
77
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само БСП извън властта, ами дамгосване и изгонване и на всички свързани като настоящия президент и партиите "съешили" се понастояще с тази вредна партия.
76
1
 
34
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Реших да си купя руска салата за обяд. Като отидох да я плащам, касиелката натисна паник бутона...Два часа писах обяснения в полицията. Връщам се на работа, издран, насинен (в полицият стълбите са много стръмни) и шефа вика: Уволнен си! В тая фирма русофили не търпим. А довечера ми идват гости - кажете някоя украинска манджа, че поне приятелите ми да не пострадат.
75
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Великотърновският университет още не е е отнел званието доктор хонорис кауза на руския кръволок и масов убиец Путин!
74
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Който иска да заминава в "свободна" Русия. Що се мъчите в тази гадна Европа." ----- Няма нужда никъде да ходим. Според ЗАПАДА тя се е засилила насам.
73
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този културен и икономически бойкот само затвърждава мнението на Путин, че Европа все повече се превръща в фашизо-нацистка диктатура. Агресивността, лицемерието и двуличието са извън всякакви граници в Европа и Северна Америка.
72
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трепи я руската синя котка.
71
0
 
31
 
! Отговори
Помощ!!! преди 2 години
Имам руска синя котка! Да я трепя ли, в Сибир ли да я пращам...Комшията с американския кокершпаньол ме гледа кръв и си шепне нещо с кварталния. Страх ме е, че ще ме арестуват. Помогнете, намерете ми спешно котка с украинско родословие...ако ще да е дръглив ***! За предпочитане зелена...
70
0
 
31
 
! Отговори
Ха преди 2 години
Те и едни други горяха книги по площадите.
69
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че да го бяха забранили. Италианците в момента са тотално деградирани като нация и интелект. Едва ли един от 100 студенти там ще разбере писател като Достоевски. Да си учат как да чатят у Фейсбука. Те и затова Туитър имат ограничение на символите за постинг - точно защото никой на запад не може да си задържи вниманието на повече от 3 прости изречения.
68
32
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Достоевски не е необходимо да бъде изучаван. Самият той е бил един психопат като ВВПутин, но по негово време Русия е имала късмет че Достоевски не е бил цар. Трагедията днес е че психопата е президент и има ядрено куфарче, което съм убеден че ще го използва в най.скоро време. Вместо Достоевски могат да изучават извратената руска история от руския исторически гений Владимир Путин.
67
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой отгоре нарежда ----------------и още още един дотавчик - Тракаб, -----------------------------спря Первий канал.----------------Договорът с доставчика следователно е нарушен.-----------------къде са правата на потребителя?????????????
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 72 Липсата на образование и дефицит на елементарен морал са у самия теб драги ми литературен критик.
65
3
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Айде не преигравайте толкова, тези активни мероприятия вече са ясни на сички. При всяка агресия ги разигравате.
64
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Писано е: "Няма нищо скрито, което да не стане явно."
63
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 67 Анонимен . . . руски класици трябва да бъдат сваляни от обучението, не заради Достоевски не заради руската куртура а заради извлатеното имперско отношение към света на съвреммените руснаци . . . Скъпи коментиращ, не знам какво те класифицира да даваш съвети, четейки логореята ти? Може би липсата на образование или по точно правопис и българска граматика! Тука вече стана по лошо отколкото беше при комунистите! Кога ще горим книги, имам в предвид руска литература? Който е разбрал закачката