Университет свали курс за Достоевски, вълна от критики го върна

Решението било взето заради войната в Украйна
4 мар 2022 15:57, Нели Христова
124
Университет свали курс за Достоевски, вълна от критики го върна
Снимка: БГНЕС

Забраната на книгите за съжаление е история, стара, колкото писаното слово. Информацията, която дава път на разширяването на идеите, е дар, но поради същата причина може да се разглежда като опасна.

Американските търговци на книги за свободно изразяване отбелязаха през 2016 г. нарастващи списъци с училища и библиотеки, забраняващи заглавия като The Kite Runner на Khaled Hosseini, Loved на Тони Морисън и The Miseducation of Cameron Post на Емили М. Данфорт.

Сега обаче сме свидетели на нова забрана - тук става дума не само за идеи, но и за граници. Университет в Милано се опита да отмени курс по класическия руски романист Фьодор Достоевски поради настоящата враждебна инвазия на Украйна от Русия.

Паоло Нори, италиански писател, който бил поканен да изнесе гост-лекция от четири части за Достоевски в университета в Милано-Бикока, изрази разочарованието си във видео в Instagram, след като получил известие, което го информирало, че курсът му е "отложен". В имейла пишело: "Уважаеми професоре, заместник-ректорът по дидактика ме информира за взетото от ректора решение да отложим курса по Достоевски. Това се налага, за да се избегнат всякакви противоречия, особено вътрешни, по време на силното напрежение."

"Осъзнавам, че това, което се случва в Украйна, е ужасно и ми се плаче само като си помисля за войната. Но това, което се случва в Италия, е нелепо. Не само да си жив руснак в Италия днес е погрешно, но и да си мъртъв руснак, осъден на смърт през 1849 г., защото е чел нещо забранено. Не е за вярване, че италиански университет ще забрани курс за автор като Достоевски. Творчеството на Достоевски включва емблематични екзистенциални заглавия като "Записки от подземието", "Престъпление и наказание" и "Братя Карамазови". Достоевски е осъден на смърт за четене на забранени книги през 1849 г. за дейността си с "радикална интелектуална дискусионна група", наречена Петрашевски кръг. Екзекуцията му е спряна в последния момент, но той излежава четири години в сибирски трудов лагер за стремежа си към интелектуална свобода", обяснява във видеото си Нори.

Клипът получава голяма популярност сред неговите почти 20 000 последователи и до сряда сутринта "Достоевски" се превръща в тема в Twitter. Реакцията срещу решението е била главно негативна.

Бившият министър-председател на Италия Матео Ренци написа в Twitter: "В това време трябва да учим повече, а не по-малко: в университета имаме нужда от учители, а не от неспособни бюрократи".

Мнозина отбелязаха, че заличаването на руската култура, особено нейната дълбока философска история, е само в полза на Путин. Някои потребители на Twitter цитират самия Достоевски: "Можеш да бъдеш искрен и все пак да си глупав".

Изглежда обаче, че реакцията е послужила за възстановяване на курса по Достоевски. Университетът публикува изявление, в което се казва: "Университетът в Милано-Бикока е университет, отворен за диалог, дори в този много труден период, който ни вижда обезпокоени от ескалацията на конфликта. Курсът на писателя Паоло Нори е част от курса по писане, насочен към студенти и граждани, които имат за цел да развият напречни умения чрез форми на писане. Университетът потвърждава, че този курс ще се провежда в създадените групи и ще се занимава със съдържанието, което вече е договорено с автора. Освен това ректорът на университета ще се срещне с Паоло Нори следващата седмица."

С културните бойкоти към Русия, включващи отмяна на турнета в страната, оттегляне на филми, отказ на чуждестранни зали да приемат руски изпълнители и т.н., ние вървим по тънка линия за наказване на хора за действията на техния лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските котки даже требе да се бесар, ако питаш мене...
61
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забранили руските котки на някаква международна изложба. Новината е истинска.
60
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подкрепям правилно са го забранили, даже трябваше да го заменят с курс за изучаване на Майн камф на един друг "световноизвестен писател" от близкото минало.
59
28
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другата седмица сред поредната иддиотия на таваришч Путин отново ще забранят Достоевски и този път няма и да го реабилитират. Руснака схваща такива колебания в мненията като слабост на отсрещната страна а не като културна ценност и именно поради този имперски манталитет тия руски класици трябва да бъдат сваляни от обучението, не заради Достоевски не заради руската куртура а заради извлатеното имперско отношение към света на съвреммените руснаци. Това е начин да им се каже вие не сте от този свят
58
3
 
33
 
! Отговори
Точен преди 2 години
Той точно Достоевски изобличава западния цинизъм. След 150 г западният профанизъм се проявява още по-грозно и примитивно.
57
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е свободният демократичен свят. Скоро очаквам да започнат да горят книги по площадите и да вкарат в затвора хора, имали нещастието да се родят в Русия.
56
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реших, че университетът е ХарварТ.:))))
55
10
 
11
 
! Отговори
noname преди 2 години
Какво общо има Достоевски с психо джудже. Абсослютен срам.
54
0
 
18
 
! Отговори
бг поговорка преди 2 години
покрай наш илия намразих и свети Илия
53
9
 
34
 
! Отговори
аз-ът преди 2 години
Днесчето , що не пишете са онази френската журналистка от Асошиейтед Прес. Която описа как укрините слагат оръдия между жилищните блокове. И как Зелвнски е бомбил цивилни в Домбас. Вчера. Или най малкото пишете , че смелото демократче либералче комедиант че води война с руснаците от ... Полша. Защо всичките му видеа на актьорчето са в затворени помещения? Да не се види къде е. Дневник и Медиапул няма да пишат за това, но поне вие съвест нямате ли? Или то като има грант - за кво ти е тая съвест?
52
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами западът да започне аутодафе на всичко руско, от газта, петрола....книгите, картините, скулптурите и.т.н....ако това не е фа. ши. зъм - здраве му кажи....народните маси трябва да се държат неграмотни и лесно манипулируеми, а то това се постига чрез образованието, медиите и политиците...за това сме затънали в темите за ковида, правата на об ра.тни-те, правата на животните, правата на малцинствата
51
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западните варвари забраняват Достоевски, в Австрия и Париж забраниха Чайковски. Русия обаче няма да маха Рембранд от Ермитажа.
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 53 Аз се сещам за символа на Слънцето. Защото се интересувам от история и не гледам повърхностно на нещата.
49
3
 
17
 
! Отговори
Марта преди 2 години
Първо Коледа,после Достоевски.....А после какво следва....
48
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината не може да бъде скрита.Днес забрана,утре изгаряне на книги и след това идват кладите.Фашиста си е фашист.Светът спи ли спи. Къде са демократите?Хора събудете се.Отворете широко очи.Утре ще бъде късно.Ще погинат милиарди души.
47
2
 
29
 
! Отговори
аз-ът преди 2 години
До Загрижения 47-ко Колко милиона избягаха от Близкия Изток вследствие бомбите на краварите? Афганистан, Иран, Ирак, Сирия? Между другото няма по големи РАСИСТИ от либераслъка! Ония от Близкия изток ги държите в лагери, пукате им лодките, предлагате им 5000 евро се върнат доброволно, ако не - ги депортиране, но за укрините г*за си заголвате, апартаменти,квартири, абсолютно незаконно работни визи. Ама щото тук отсреща е Путин нали? Отвратителни расисти и лицемери сте психодесните
46
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 51 Тибкто видиш свастика и за кое се сещаш първосигнално. За хилядолетния символ на слънцето или за Хитлер?
45
19
 
8
 
! Отговори
Да 35 преди 2 години
Адмирации. Дори великите творци са били с имперско мислене ,тоест на първо нясто руската империя малките държави да се оправят. Нищо не се е променило за повече от 200 години в руското мислене.
44
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами че той Достоевски въщност е... с украински корени, семейството му е родом от Брацлав. Ама де толкоз акъл в промитите от западната пропагандна истерия кухи кратуни.
43
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че какво се чудите. Не забранихте ли свастиката - хилядолетен символ на Слънцето, пред който са се прекланяли милиони хора, защото хитлер си позволи да го използва 20 години?