Университет свали курс за Достоевски, вълна от критики го върна

Решението било взето заради войната в Украйна
4 мар 2022 15:57, Нели Христова
124
Университет свали курс за Достоевски, вълна от критики го върна
Снимка: БГНЕС

Забраната на книгите за съжаление е история, стара, колкото писаното слово. Информацията, която дава път на разширяването на идеите, е дар, но поради същата причина може да се разглежда като опасна.

Американските търговци на книги за свободно изразяване отбелязаха през 2016 г. нарастващи списъци с училища и библиотеки, забраняващи заглавия като The Kite Runner на Khaled Hosseini, Loved на Тони Морисън и The Miseducation of Cameron Post на Емили М. Данфорт.

Сега обаче сме свидетели на нова забрана - тук става дума не само за идеи, но и за граници. Университет в Милано се опита да отмени курс по класическия руски романист Фьодор Достоевски поради настоящата враждебна инвазия на Украйна от Русия.

Паоло Нори, италиански писател, който бил поканен да изнесе гост-лекция от четири части за Достоевски в университета в Милано-Бикока, изрази разочарованието си във видео в Instagram, след като получил известие, което го информирало, че курсът му е "отложен". В имейла пишело: "Уважаеми професоре, заместник-ректорът по дидактика ме информира за взетото от ректора решение да отложим курса по Достоевски. Това се налага, за да се избегнат всякакви противоречия, особено вътрешни, по време на силното напрежение."

"Осъзнавам, че това, което се случва в Украйна, е ужасно и ми се плаче само като си помисля за войната. Но това, което се случва в Италия, е нелепо. Не само да си жив руснак в Италия днес е погрешно, но и да си мъртъв руснак, осъден на смърт през 1849 г., защото е чел нещо забранено. Не е за вярване, че италиански университет ще забрани курс за автор като Достоевски. Творчеството на Достоевски включва емблематични екзистенциални заглавия като "Записки от подземието", "Престъпление и наказание" и "Братя Карамазови". Достоевски е осъден на смърт за четене на забранени книги през 1849 г. за дейността си с "радикална интелектуална дискусионна група", наречена Петрашевски кръг. Екзекуцията му е спряна в последния момент, но той излежава четири години в сибирски трудов лагер за стремежа си към интелектуална свобода", обяснява във видеото си Нори.

Клипът получава голяма популярност сред неговите почти 20 000 последователи и до сряда сутринта "Достоевски" се превръща в тема в Twitter. Реакцията срещу решението е била главно негативна.

Бившият министър-председател на Италия Матео Ренци написа в Twitter: "В това време трябва да учим повече, а не по-малко: в университета имаме нужда от учители, а не от неспособни бюрократи".

Мнозина отбелязаха, че заличаването на руската култура, особено нейната дълбока философска история, е само в полза на Путин. Някои потребители на Twitter цитират самия Достоевски: "Можеш да бъдеш искрен и все пак да си глупав".

Изглежда обаче, че реакцията е послужила за възстановяване на курса по Достоевски. Университетът публикува изявление, в което се казва: "Университетът в Милано-Бикока е университет, отворен за диалог, дори в този много труден период, който ни вижда обезпокоени от ескалацията на конфликта. Курсът на писателя Паоло Нори е част от курса по писане, насочен към студенти и граждани, които имат за цел да развият напречни умения чрез форми на писане. Университетът потвърждава, че този курс ще се провежда в създадените групи и ще се занимава със съдържанието, което вече е договорено с автора. Освен това ректорът на университета ще се срещне с Паоло Нори следващата седмица."

С културните бойкоти към Русия, включващи отмяна на турнета в страната, оттегляне на филми, отказ на чуждестранни зали да приемат руски изпълнители и т.н., ние вървим по тънка линия за наказване на хора за действията на техния лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
18
 
! Отговори
Сащ преди 2 години
Обикновен фашизъм....
41
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1.2 милиона души са избягали от Украйна заради руската окупация.1.2 милона съдби са безвъзвратно променени. Но за руснаците къде къде по-страшен проблем е,че някъде в Италия някъкав университет е бил забранил Достоевски. Мдаа,тези западнци са истински варвари.
40
0
 
26
 
! Отговори
аз-ът преди 2 години
И това ще мине. Според легендата цар Соломон е накарал да му гравират този надпис на пръстена. Да не го забравя. Целия това либерален ужас с цялото му лицемерие изживява последните си дни. Но змията хапе най силно когато умира. Запада е прекалено силен от вън да бъде съборен, но те империите винаги от вътре умират (Египет,Рим, Османците). Проблема е, че последните им години са най трудния и най отблъскващи те.
39
1
 
27
 
! Отговори
до 34 преди 2 години
Кой ти говори за предпочитания към която и да е страна. Говорим за култура,литература и пр.Само защото е израснал е Русия не означава ,че не е гений на перото.Не забравяйте Толстой , Пушкин,Гогол ,Некрасов също са велики руснаци.Не правете аналог със сегашната власт.
38
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какво ли ще разберат от Достоевски в днешна ислямизирана Европа?
37
0
 
16
 
! Отговори
Гошето преди 2 години
*** бюрократи, които се люшкат като шамандури. Ако имаха ум и способности нямаше да са бюрократи.
36
1
 
18
 
! Отговори
аз-ът преди 2 години
Това е пълно безумие което става. Загърбихме свободата на словото, както и всяка друга свобода, законите. Сега е важно да си в тълпата, да се скриеш в тълпата, за да не те размаже същата тази тълпа тебе. Половината от тия дето са с Украйна го правят щото фирмите в които работят имат там офиси, или важно клиенти или доставчици. Демек гледат си хляба. Утре ако почнат в руска фирма мще обърнат г*за.
35
4
 
20
 
! Отговори
ТОЗИ УНИВЕРСИТЕТ преди 2 години
Този университет явно не е университет, а партийна школа. Да отидат и да поговорят с френската журналистка, която точно се върна от Украйна. - Украинците убиват собствения си народ-
34
4
 
20
 
! Отговори
аз-ът преди 2 години
Яко е да гледаш как представители на запада си патят от лицемерието на Запада. Нас кучета ни яли, но когато те самите страдат ми прави кеф на душата. Бомбардировките на Русия в Украйна са в пъти по малко отколкото на САЩ в Сърбия, Афганистан, Ирак. Но онова бяха военни операции (освободителни) не война, нали? Да но това лицемерие трябва да избие някъде. В САЩ приятели казват, че не смеят да се изп*рдят на публично място, камо ли да доближат жена, чернокож, г*й или небинарен. Искат да се прибират
33
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живели сме в подобен режим преди и сега добре разбираме нещата. Българите сме умен народ!
32
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 30Това, че забраняват книги си е тяхно право,университета е този който ще реши какво да се изучава в него,който иска да си ги чете и изучава в къщи.Всъщност, това не най-голям проблем на руснаците. Лошото за тях е, че вече никой няма да иска техни мигранти и никой няма да ги взема на работа, дори за чистачи на тоал. етни. Руснаците успяха да станат най-омразния народ в света и това ще е дълго време така.
31
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е правилно решение. Руската култура си я има, не трябва да горим книги както правеше Хитлер. Но Достоевски няма нищо общо нито със Сталин, нито с Хитл ъъъ Путин!
30
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз поради тази нова либерална мода да се горят книги си купих американска класика в оригинал, дето на не-грите им викат "не-гри", докато не са ги цензурирали или спрели от печат. Надявам се да не почнат да правят обиски за притежанието на такива книги.
29
0
 
24
 
! Отговори
Достоевски преди 2 години
За руско турската война : " навлизайки в България ще бъдем принудени да изхранваме не само нашата армия ,но и умиращите от глад българско население ".
28
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига сте се пенили русофилчета. Сигурно не сте и прочели една книга. На Достоевски. Никой вече не ви харесва. Колкото и да ви плащат няма как да промените мнението на хората. Нямате място в Украйна.
27
0
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
бх ти откаченото човечество !.......До Анонимен:..-Че те ВЕЧЕ няколко пъти се опитват да заличат тая велика Вазова творба...Последно избраха "най-мекия" вариант:-Да заместят "архаичните" изрази" в нея със.."съвременните понятия,употребявани от смартфон-населението"..
26
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оправданието за подобно безумие на нео-фашистката *** в момента е "Ъмъ то в Русия е по-зле." Това с същите хора, само преди две седмици които обясняваха как канадския конвой на свободата са "нацисти" и неваксинираните са врагове на народа. Беше очевидно, че скоро ще имат нужда от нов враг на народа, Путин беше тъй добър да им го осигури. Изглежда, това просто са хора, които не могат да живеят без да мразят някого. Думата дори не е фашист. А психопат.
25
0
 
22
 
! Отговори
един от вас преди 2 години
Това е интелектуално преиграване.Абсолютно нелепо.
24
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
25 че кой е казал, че Русия е демократична? Къде го пише това? Но че Европа е тоталитаризъм е факт. Сори, но да забраняваш книги, само защото са писани от руснаци е същото дето го правеха едно време в СССР и у нас. А това, че има гнусно отношение към хората не е нещо ново за ЕС, още помним как се държаха с нас по време на Брекзит. Ковид загатна за гадното тоталитарно лице на ЕС, сега виждаме и двуличието, двойните стандарти и фашизма им. Маските паднаха, всички маски- на ЕС, САЩ и Русия!
23
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един немси журналист, роден в Украйна разказа как са го наели за участия за поредица от предавания в немска телевизия, защото познава темата перфектно. След като още в първото от предаванията се е опитал почтено да представи събитията, това на продуцента му се сторило, че се отклонява от официалната линия на медията и му съобщили, че отменят всичките му по-нататъшни участия и прекратяват договора с него. Тече тотална война срещу Русия на всички фронтове, с изключение на ядрения - там не смеят.