Експерт: Неразумно е да има референдум за приемането на еврото!

Според Красимир Катев, са несъстоятелни аргументите, че инфлацията ще скочи
2 юни 2022 07:10, Петя Славова
498
Експерт: Неразумно е да има референдум за приемането на еврото!
Снимка: БГНЕС

Няма категорични и солидни аргументи против влизането на България в еврозоната, а колебливата позиция на някои политически сили се дължи на популистки съображения. Референдумът е излишно упражнение и не е отговорна национална позиция. Това коментира Красимир Катев, управляващ партньор в "Делта кепитъл инвестмънтс" и бивш зам. финансов министър, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Всички политици, които искат референдум го искат с користни политически цели, всеки иска да дръпне килимчето под коалицията и да тръгне по популистката вълна. За много неща е хубаво да няма референдуми, както например във Великобритания. Там хората се подведоха и сега са много по-зле икономически", смята той.

Още по темата

Катев е категоричен, че приемането на еврото ще доведе до повече инвестиции и по-високи доходи. „Да имаме втората по сила валута в света носи репутация, самочувствие, голямо улеснение при пътуване, по-ниски разходи за трансакции. В краткосрочен план ще имаме и по-ниски лихви по заемите, макар да се очаква че скоро лихвите ще се вдигнат от ЕЦБ. За сметка на това ще има прилична лихва по депозитите в евро“, припомня той пред Bloombergtv.bg.

Според него аргументите, че инфлацията ще скочи с приемането на еврото са несъстоятелни особено като се има предвид, че България е във валутен борд с еврото от много години. „Де факто ние сме в еврозоната от 25 години, казва той. „Поради строгия валутен борд и липсата на монетарна политика в България ние консумираме всички негативи от това да сме вързани за еврозоната без да имаме място на масата и да ни се чува гласа.“

Катев смята, че трябва да се погледне опита на другите държави от Източна Европа, които вече са приели еврото. По негови думи Латвия, Литва и Естония са отчели единствено позитиви от това, като първоначалната инфлация след приемането е била между 0.3% и 0.4%.

И в Хърватска имаше популисти, които искаха да изчакват и да правят референдум, припомня той, „но там политиците постъпиха далновидно и не допуснаха това. Ние започнахме процеса заедно с тях, но те вече са одобрени и ще въведат еврото на 1 януари 2023г.“

"Според мен опозицията срещу приемането на еврото се води от местни корпоративни интереси, които смятат че банковия надзор ще бъде по-лек при БНБ, макар че откакто влязохме в банковия съюз големите банки вече са под надзора на ЕЦБ. Може би по-малки играчи имат интерес да останат необвързани. Има и руски лоби в България, която води хибридна война срещу еврото. Някои популистки партии са яхнали тази метла и смятат, че ще им донесе позитиви при евентуални избори", смята Катев.

Относно Унгария, Полша и Чехия Катев подчертава, че „те са по-развити икономики, при тях аргументите срещу еврозоната са наистина националистични, особено в Унгария. В Чехия вече са с толкова силно развита индустрия при която имат полза от това да водят собствена монетарна политика. Видяхме, че сега те вдигнаха лихвите много по-рано, в момента техните лихви са 4-5%. Те имат възможност да водят адекватна и независима монетарна политика, а ние нямаме това. Техните централни банки водят по-адекватна политика от ЕЦБ допреди 6 месеца. Ние от своя страна печелим членство в много силен блок, с дългосрочна стабилност и ниска инфлация“, категоричен е той.

Катев предупреждава, че има "80% вероятност догодина да не покрием критерия за инфлация. По правило ние трябва да имаме не повече от 2% отклонение от средната инфлация на трите държави с най-ниска инфлация в еврозоната. Това е много трудно да се постигне при настоящата ситуация и има голяма вероятност ние да не покрием този критерий". За сметка на това по негови думи „правителството и БНБ са се насочили към търсенето на компромис‘.

Целият разговор вижте на Bloombergtv.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


498
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
318
6
 
5
 
! Отговори
КТБ 5 милярда-липси преди 1 година
Ние сме фиксирани за еврото още от 1998 г. Единственото при приемането на еврото е ,че банките ще се контролират по стандарти на Еврозоната и няма да има обиори на народа по стар мутро-комунистически обичай...
317
0
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 356: после същия ти и подобните ти ме срещате и ме питате какво стана? Защо не е решен проблема, а като те питам, а ти сигнал подавал ли си? Отговора винаги е един и същ: ама аз чакам някой като теб да го направи вместо мен. Значи хем ви пречи, ама малкото което се иска от вас не го правите! И после искате да ви питаме за евро, НАТО, управление или каквото и да! Е как да те питам, като ти дори и тогава ще те домързи да ми отговориш!
316
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До РадославЖивял съм и по времето на комунизма, няма разлика в хората. Но обидите си ги запази за теб, нямаме нуджа да ни казваш колко сме зле, при положение че сме си ЕКСТРА
315
0
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 356: искаш отговор, получаваш го: от години зимата само аз чистя пред блока, защото целия блок е пълен с индивиди като теб, да дават акъл и мнение са ненадминати, но да хванат лопатата и да разринат им е под достойнството! Подписки съм организирал за пешеходни пътеки да се слагат, да се натисне институция да си свърши работата заради шумни съседи и знаеш ли какво става? Такива като теб ми казват, то прекрасно ама се обади като събереш достатъчно подписи и тогава може и да се включа.
314
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До РадославТи или не живееш в България, или живееш в студентски град. Колко пъти ти поправи нещо, а. Не ми отговаряй, знам отговора и той е много незадоволителен.Повярвай, никога не подминаваме нередности, няма да ги подминем и сега с еврото
313
1
 
3
 
! Отговори
80/20 преди 1 година
Пишете в ютуб "80 процента ***" и ще ви излезе защо не трябва да се разчита на референдум .Умните и красивите ще са на море в деня за гласуване ,а Столипиново и Шекер махала ще гласуват под строй.Не вярвате, е как тогава преди години партии като АТАКА и ВМРО печелиха в махали с ромско население?
312
0
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 352: ей го на поредния комунист. Къде пък и ти видя, че съм за безусловен базов доход? Това е най лошото нещо което може да се случи в една държава на мързелите като нашата! Типичния комунист, като няма какво да каже почва да извърта като лигава змиорка на където му изнася! Такива като теб си заслужават мизерията, даже ви е малко!
311
1
 
0
 
! Отговори
ДО РАДОСЛАВ преди 1 година
РАДОСЛАВЕ, ТИ ИЗВЪНЗЕМЕН ЛИ СИ ЧЕ НЕ ВИЖДАШ ИСТИНАТА КОЯТО БОДЕ ОЧИТЕ????
310
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До РадославЧовек говори от името на своят опит, до момента виждам че имаш голям опит със скатаване, пиене и зяпане на западна пропаганда. Германия ще дава пари на хората за да не работят, това ли искаш. Аз искам да работя и да си изкарвам прехраната, и най-вече да ми се плаща в ЛЕВОВЕ
309
0
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 346: Колонизаторите от Европа са ти виновни, че няма кой да ви окоси пред входа, че няма кой да ви събере найлоновите с домашните отпадъци от дърветата които сте хвърлили ония ден, те са ви виновни, че всеки като види нещо нередно само цъка и подминава, а не се хваща да го оправя, че все чакате някой друг (баламата) да подава сигнали или да се опитва да накара институциите да работят, че когато някой ви каже да звъните на 112 за някаква нередност и да подавате сигнал, вие спите!
308
0
 
4
 
! Отговори
Народопсихология преди 1 година
До АнонименКое не е вярно ? Че 90% от народа обедня с 30% ли или ,че летеца каза теа се некви шарлатани и не ги познавам ? Или че всеки виси в интернета и си помпа егото и се мисли за голям капацитет? и Вярва на "новини" от типа на "ЕС ни забранява православието" или Исландия плаща по 5000Е на месец за мъже -професия осеменител на исландки срещу 10 000 лв на месец-имаше хора дето напуснаха работа и отлетяха към Исландия ве мой...
307
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 329"... какво разбират те от държавни финанси ?" - ми разбирачите се напънете и им обяснете така, че да го разберат. Ама явно сте мързеливи и некадърни, та не можете!
306
3
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 346: да цяла Европа се е събрала да умува как да открадне на бай Иван ракията и да го затрие. Аман от конспиратори които си мислят, че Бил Гейтс сън не го хваща, че точно теб, специалния не го е чиповал. Все чуждите държави ви виновни за вашия мързел! Всички проблеми в тази държава тръгват и завършват с вечно пияният и мързелив индивид който се чуди как да се скатае на работа, все да мине тънко, да избяга от отговорност и да се уреди на работа в офис да не му се налага да работи!
305
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До НародопсихологияНищо от това което си написал не е вярно, но да, много обидно
304
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До РадославНищо не върви, защото никой от чуждите ни господари не иска да върви, субсидиране на всичко, за какво да се пънеш. Радославе, толкова ли не проумяваш какво се случва в България, язък ти за четенето. България е чисто и просто донор. Колониалните държави изсмукват истинските умове и ограбват държавите, слагайки техни протежета, толкова е видимо и ме е яд, че не го виждаш
303
4
 
4
 
! Отговори
Народопсихология преди 1 година
Народ дето се върза на некъв пенсиониран летец дето тури некви непознати от чужбина да го дойкат хахах- референдум.Те ако им направиш една медийна пропаганда- промивка за ползите на кастрацията ,80% ще гласуват за задължителна кастрация на всички мъже над 18г. щото така ценното им семе няма да бъде откраднато и гените им на полубогове ще си останат само за тях си :) ...
302
1
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 342: нищо не идва даром. Ако си мислите, че като приемем евро и нещата от самосебе си ще се излеят над нас като мана небесна, то тогава няма значение каква валута ще ползваме! Ако ще долар, рубла, ранд, йени, евро, лев: ако се чака нещо само да стане никога няма да стане, с такова мислене и за зимбабвски долар не сме! Въпроса е на достъп до условия за създаване на бизнес. Които има желание ще се справи, които чака на готово ще става все по беден без значение от валутата която ползваме
301
6
 
5
 
! Отговори
Антрополог преди 1 година
Като влезем в Еврозоната няма да има грабежи на народа от по 5 милярда през няколко години като в КТБ.Червените мутро-мафиоти са против еврото!
300
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До РадославСега като приемем еврото и машини и капитал и клиентти ще имаме, въобще не знам какво ще чакаме година и половина, искам референдум за приемане на еврото още сега. Ако до всяко евро застане поне още едно, тогава ще има такъв живот, че само си викам, дано.
299
0
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 322: или да има някакво предимство чрез технология. Все неща които ние нямаме. Ето виж спряха торовете, вдигна се газта и земеделието ни зави на умряло (не, че преди беше успешно). Даже в сфери където имаме потенциал не се справяме добре. Туризма е прекрасен пример, имаме исторически обекти, имаме природа, но туризма ни куца. Защо така? Защото кадрите не са подготвени, защото бизнесмените ни са повече политически обвързани отколкото пазарни субекти,защото рекламата ни куца и куп други причини