Експерт: Неразумно е да има референдум за приемането на еврото!

Според Красимир Катев, са несъстоятелни аргументите, че инфлацията ще скочи
2 юни 2022 07:10, Петя Славова
498
Експерт: Неразумно е да има референдум за приемането на еврото!
Снимка: БГНЕС

Няма категорични и солидни аргументи против влизането на България в еврозоната, а колебливата позиция на някои политически сили се дължи на популистки съображения. Референдумът е излишно упражнение и не е отговорна национална позиция. Това коментира Красимир Катев, управляващ партньор в "Делта кепитъл инвестмънтс" и бивш зам. финансов министър, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Всички политици, които искат референдум го искат с користни политически цели, всеки иска да дръпне килимчето под коалицията и да тръгне по популистката вълна. За много неща е хубаво да няма референдуми, както например във Великобритания. Там хората се подведоха и сега са много по-зле икономически", смята той.

Още по темата

Катев е категоричен, че приемането на еврото ще доведе до повече инвестиции и по-високи доходи. „Да имаме втората по сила валута в света носи репутация, самочувствие, голямо улеснение при пътуване, по-ниски разходи за трансакции. В краткосрочен план ще имаме и по-ниски лихви по заемите, макар да се очаква че скоро лихвите ще се вдигнат от ЕЦБ. За сметка на това ще има прилична лихва по депозитите в евро“, припомня той пред Bloombergtv.bg.

Според него аргументите, че инфлацията ще скочи с приемането на еврото са несъстоятелни особено като се има предвид, че България е във валутен борд с еврото от много години. „Де факто ние сме в еврозоната от 25 години, казва той. „Поради строгия валутен борд и липсата на монетарна политика в България ние консумираме всички негативи от това да сме вързани за еврозоната без да имаме място на масата и да ни се чува гласа.“

Катев смята, че трябва да се погледне опита на другите държави от Източна Европа, които вече са приели еврото. По негови думи Латвия, Литва и Естония са отчели единствено позитиви от това, като първоначалната инфлация след приемането е била между 0.3% и 0.4%.

И в Хърватска имаше популисти, които искаха да изчакват и да правят референдум, припомня той, „но там политиците постъпиха далновидно и не допуснаха това. Ние започнахме процеса заедно с тях, но те вече са одобрени и ще въведат еврото на 1 януари 2023г.“

"Според мен опозицията срещу приемането на еврото се води от местни корпоративни интереси, които смятат че банковия надзор ще бъде по-лек при БНБ, макар че откакто влязохме в банковия съюз големите банки вече са под надзора на ЕЦБ. Може би по-малки играчи имат интерес да останат необвързани. Има и руски лоби в България, която води хибридна война срещу еврото. Някои популистки партии са яхнали тази метла и смятат, че ще им донесе позитиви при евентуални избори", смята Катев.

Относно Унгария, Полша и Чехия Катев подчертава, че „те са по-развити икономики, при тях аргументите срещу еврозоната са наистина националистични, особено в Унгария. В Чехия вече са с толкова силно развита индустрия при която имат полза от това да водят собствена монетарна политика. Видяхме, че сега те вдигнаха лихвите много по-рано, в момента техните лихви са 4-5%. Те имат възможност да водят адекватна и независима монетарна политика, а ние нямаме това. Техните централни банки водят по-адекватна политика от ЕЦБ допреди 6 месеца. Ние от своя страна печелим членство в много силен блок, с дългосрочна стабилност и ниска инфлация“, категоричен е той.

Катев предупреждава, че има "80% вероятност догодина да не покрием критерия за инфлация. По правило ние трябва да имаме не повече от 2% отклонение от средната инфлация на трите държави с най-ниска инфлация в еврозоната. Това е много трудно да се постигне при настоящата ситуация и има голяма вероятност ние да не покрием този критерий". За сметка на това по негови думи „правителството и БНБ са се насочили към търсенето на компромис‘.

Целият разговор вижте на Bloombergtv.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


498
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
338
3
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 367: това, че вие не си знаете правата, не се интересувате и чакате на готово не е оправдание. Минава се курс 1 път в годината които се плаща от работодателя, извинението е ясно, все нещо друго ще ви е виновно, я работодателя, я ЕС, я марсианците, САЩ, Илюминати, Масони, Тамплиери, банкери, евреите, турците, ромите, обратните, абе всичко само не и горкия презрян от светът тъжен трудовак. И какво колегите не си говорите? Не сте способни да се организирате сами? Шефа ще ви уволни всичките?
337
1
 
2
 
! Отговори
До Радослав преди 1 година
Комитетите и групите по условия на труд - КУТи ГУТ се създават от приближените на шефа като ръководители, обикновено от обща администрация, кой от работниците ще се образова допълнително за своя сметка за да се самозащитава?
336
1
 
5
 
! Отговори
До Радослав преди 1 година
70% услуги е сктора на услугите, мислиш ли че една сервитьорка в Италия, Франция или къдто и да било е по-високопродуктивна от българските? Колцентровете ги правят тук , защото е необходимо да имаш освен познания по няколко езика и техническа грамотност надвишаваща средното ниво. За съжаление си сложил розови очила и не виждаш нищо. АКо искаш виж в един сайт бгспомен за да видиш каква е била икономиката преди и сега! В натурало изражение брой произведени хладилници и др.
335
2
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 359: а за КУТ и ГУТ чувал ли си? Че ги има във всяка фирма и, че работниците избират повечето представители там? И като си ги избирате какво? Как ги ползвате? Имате алтернатива на синдикат която вие лично си избирате и какво правите с това? Защо не ги питаш тях защо нищо не се е променило на работното ти място? Ако въобще знаеш какво е това КУТ и ГУТ?
334
2
 
2
 
! Отговори
лъжи преди 1 година
Изчислено през присъствието на Рдослав, е видно че някой друг му върши работата.
333
2
 
14
 
! Отговори
Абе я стига преди 1 година
От левчето по-хубаво няма !
332
1
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До359: синдикат викаш? Пак някой друг да те защитава, някой друг да вирши работата вместо теб? Ако може и на работното място да те смени, ти само да получаваш заплата, нали. И после викаш, неее, нас не ни мързи. Ако се организирате и цялото производство единно бойкотира работния ден, шефа ще клекне, ама за целта се иска да се самоорганизирате, някой да застане отпред и да свърши нещо, а вие да го подкрепите, но неее, ние си ревем за синдикат които не е стъпвал при нас, но щял да ни пази правата.
331
2
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 371: когато работиш сам за себе си, дори и да си тръгнеш от работа, ти умствено си там, защото мислиш за поръчки, за материали, за инструменти, кое, къде, как и защо. Мислиш за фактури, падежи, кредити и какво ли не още. Докато в кол центъра ти си автомат, повтаряш заучени неща, не ти се налага да мислиш, има си протокол и го спазваш, не ти се налага да си самоинициатива, да си новаторски или каквото и да е, ти си високо платен диктофон.
330
4
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 371: това, че тялом присъстваш на работното си място, не означава, че си продуктивен. Не бъркай часовете на работа с реално свършена работа! Има хора за 1 час свършват повече работа отколкото цял отдел за 1 ден. Като не ти харесва, правиш си бизнес и сам си определяш по колко часа ще работиш и кога. Ама да знаеш, че когато си сам и си частник работно време за теб няма! Нито събота, нито неделя ще видиш. Защото ти като си работник като ти свърше работната смяна изтървал химикала и хукваш, но
329
1
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 366: дава се избор на всички и какво става? В деня на избора никой не си прави труда да отиде да изкаже мнението си, но на следващия ден вече почват да реват, че този или онзи спечелил, че щели да фалират държавата и тн., е като си имал такива притеснения защо не си гласуваш за този които смяташ, че ще се справи по добре? То на събрания на блокове никои не ходи да си изкаже мнението защото в него момент давали турския сериал, ти за евро да гласували, ха.
328
1
 
3
 
! Отговори
До Радослав преди 1 година
Мързел викаш, що не видиш на укринката видеото където се оплаква че я карали да работи реално по 9 часа на ден и как българите търпели такова отношение от работодателите. *** и виж има ли събота или неделя когато шефа ти каже идвай да работиш, нямаш синдикати нямаш защита най-ниското заплащане на час в ЕС. Тръгнал да говори за мързел, *** виж в колцентровете по колко часа работят и с какви почивки.
327
2
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 366: и пак ще попитам, защо да хабим милиони които ги няма е за да организираме референдум на които няма да отидете да гласувате? Всеки следващ изборен ден е с по ниска и по ниска избирателна активност. Тогава за какво въобще да пилеем пари? Да оставин настрани въпросите с компетенция, знания и тн., да отговорим само на въпроса защо да хабим пари които нямаме? Колкото отидоха да гласуват за АЕЦ Белене, толкова отидоха да гласуват и за мажоритарни избори,толкова ще отидат да гласуват и за евро
326
1
 
5
 
! Отговори
До Радослав преди 1 година
Торове "Химко" Враца къде е? Искаш земеделие без собствено производтсво на торове. Всичко ти е внос, а суровините са в Украйна и Русия. Чехия имаха и знания и умения за да правят Шкода а ние нямахме така ли? Знаеш ли колко инженери и умове заминаа от България и продължават? Дава ти се колко решат - даде се туризма. Настроиха се бетонни чудовища, няма персонал да ги обслужва защото са ниски възнагражденията в туризма и е кратък сезона, никой не е мислил за климатичните промени и др.
325
2
 
13
 
! Отговори
ЗА референдум преди 1 година
Ако приемем еврото - губим много.Ще загубим още повече когато почнем да плащаме дълговете на гърци , италианци, испанци и португалци.Приемането на ерото единствено обслужва интересите на банките, които така или иначе ни одират всеки месец и интересите на правителството да харчи повече нашите пари.
324
1
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 366: сега пък маймуни, къде видя маймуни и ти? Искаш още примери, по масови от блок, ок. Пред Кауфланд, Лидл, Билла и тн. винаги е пълно с индивиди паркирали точно до входа, може на паркинга да има 200 свободни места, но не, той ще спре на 1 метър от входа за да не му се наложи да се мръдне! После същите тези паркират пред блоковете върху градинките със засадени цветя защото му било най близо, а паркинг местата били на 20 метра. Същите тези влизат в насрещното за да спестят 2 грама нафта и тн
323
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До РадославНе е така, прекалено много обвиняваш. Има много хора които са наясно със съществуването си, най-малкото не е уважително все да оприличаваш другите на маймуни. Така нищо хубаво не те очаква. Предлагам ти да се успокоиш.
322
2
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 362 (то нещото) нито ви искам благодарност, нито похвала, а само да не ми пречите и да не ми давате акъл как се хваща лопата като даже ви мързи да я държите. Очаквам да не си паркирате колите върху проправената за бабите и дядовците пътека защото ви мързи да си разринете място, но не искате да си измокрите и крачката. Това очаквам от вас! Като няма да вършите нищо, поне да не пречите на останалите да правят нещо като хората! С еврото е същото! Като не разбирате и не ви касае, мълчете!
321
3
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 359: как да не си екстра? Даже те мързи име да си сложиш анонимно нещо си (тя/той/то или както там се определяш). И като ви направят референдум какво? Ще седнеш да пиеш от сутринта защото си почивка докато Айшето и Асан заедно с баба ти Пенка отидат да гласуват и така до 20% избирателна активност. Преди 1 година ви питаха кой искате да управлява и 60% ви домързя да отидете и това да свършите! Да не говорим за факта, че 90% от гласувалите даже не знаят за кой или защо са гласували!
320
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До РадославА и блока ти не е цялата страна, не прави изводи по толкова елементарен начин.
319
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До РадославЗначи нищо от това което е обща работа не я работиш от сърце, за благото на блока. Чакаш да те похвалят, а хвалба няма, даже си казваш "Ееее, аз ли съм *** или другите са много хитри" и понеже няма как ти да си ***, се оказва че другите са селски хитреци. Всики чистим сняг, стига си се оплаквал, хубаво е, а и сгрява в студа