Швеция ще търси метод за преговори с Турция

Ердоган е твърдо против влизането скандинавската държава в НАТО
10 юни 2022 22:25, Йоана Цонева
47
Швеция ще търси метод за преговори с Турция
Снимка: БГНЕС

Швеция ще се стреми да постигне конструктивен напредък в разговорите с Турция относно възраженията на Анкара срещу кандидатурата на скандинавската страна за присъединяване към отбранителния съюз НАТО, заяви в петък министърът на външните работи Ан Линде.

Финландия и Швеция подадоха молба за присъединяване към НАТО миналия месец в отговор на нахлуването на Русия в Украйна, но се сблъскаха с противопоставянето на Турция, която ги обвинява, че подкрепят и укриват кюрдски бойци и други групи, които смята за терористични, предаде "Ройтерс".

Възраженията изненадаха финландските, шведските и много други представители на НАТО, като помрачиха перспективите за бърз напредък по кандидатурите за членство преди срещата на върха на НАТО в Мадрид по-късно този месец.

"Нашата кандидатура получи широка подкрепа сред членовете на НАТО", заяви тя в декларация за външната политика в шведския парламент. "Амбицията ни е в конструктивен дух да постигнем напредък по въпросите, които Турция повдигна."

Линде добави, че не бива да има съмнения, че Швеция е заедно със съюзниците си в борбата срещу тероризма.

Правителството на Швеция оцеля при гласуването на вот на недоверие във вторник с помощта на депутат, чиито искания за подкрепа на кюрдите в Северна Сирия биха могли да усложнят опитите на страната да се присъедини към НАТО, чиито членове трябва да одобрят всеки нов член.

Анкара също така нанесе удар на шведските власти за спирането на износа на оръжие за Турция през 2019 г., тъй като страната започна военна операция в Северна Сирия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
,,разхормирово'' Моше научи се на български да пишеш грамотно ,ако ще се правиш на националист възрожденец . Разформирован .
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво се пуйкаш.Верно е че е едно от основоположниците.Докато тук се градеше ,,Варшавския Договор'' Турция беше като плацдарм на комунистите срещу борбата им лошите капиталисти. Страни които се имат за нещо удобно подменят своето меланхолия, Гьрция примерно беше извьн НАТО известно време. И без условия от страна Турция го приеха и сега се дьрвее че ничиите островчета са техни.Вьв всяка НАТОвска операция беше редом. Докато не се разкри големия план за новия Изток след Садам.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какьв кьсмет че си бил на тая маса когато Турция е изисквала за ракетите.Турция няма проблем с Бьлгария ,виз Грьрция имаше и има. Нали знаеш в Гьрция няма бьлгари на за сметка на това в Турция има, написано.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ердоган не против, Туркия е против. Борбата с терористичната ПКК (партия на кюрдските комунисти, обрьщенето им другарю йолдаш ) след разпада на СССР се преименуваха на работническа с сепаратискиа идеология и с нов ,,Шеф''.Финансират се от всички незаконни методи и най вече спонсорирано тая терористична мафия от интесчии да мьтят водата в този регион.
25
4
 
2
 
! Отговори
пуйкистан прекръсти преди 1 година
ли се......както ние направихме с помашкитеМелези.
24
3
 
3
 
! Отговори
какви обезболяващи преди 1 година
"Турция е една от основателките на НАТО....." използваш.
23
6
 
7
 
! Отговори
До 13 преди 1 година
Турция е една от основателките на НАТО. Не става въпрос за религия. Втората по сила в НАТО. Затова има право на глас и имат право да им слагат вето. Да са мислили шведите преди това.
22
5
 
8
 
! Отговори
ГОЧО преди 1 година
ШведскитеПЕДАЛИ много добре знаят какъв е метода, на турците ще им хареса! Е, малко ще се "обидят", ама то ще е в името на разбирателството и мирът!
21
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пращайте шведките на колете пред ердоган да преговарят
20
3
 
10
 
! Отговори
Кумчо Вълчо преди 1 година
Турция втора силав НАТО и е от основателите на НАТО членка от 1952г. Участвала във войната в Кореа заедно със САЩ основаха Южна кореа... Пинчерите да си джафкат да вдигат зайците от храстите поне...
19
2
 
6
 
! Отговори
Стамболов преди 1 година
Ще се разберат сатва въпрос за 30 издирвани от турските служби криещи се в Швеция.Просто да ги засилят за някъде през летището и толкоз.После ще ги изловят от службите,не искат да пипат грубо в Швеция .Швеция и Финландия ме кефят НАТО вската звезда ще им отива.
18
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Швеция трябва да нанесе изпреварващ ракетен удар на ислямски пуйкистан! Да хвърчат чаршафи и лубриканти за козя любов!
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тюркешите да се оплачат на Арменския Поп.
16
6
 
4
 
! Отговори
Кзу преди 1 година
Швеция и Турция да ми ядат уята
15
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция може да поиска от Швеция да стане ислямска държава.А като нищо тъпите *** ще го приемат...
14
2
 
9
 
! Отговори
Хюго Бос до 17 преди 1 година
Какво значи "милЯрд"? От английското миля ли идва?
13
6
 
10
 
! Отговори
Хюго Бос преди 1 година
Списъкът на Ердоган се увеличава ежедневно. Швеция ще сънува НАТО.
12
5
 
5
 
! Отговори
Линде, преди 1 година
Турция два пъти плати по милярд на Русия за изцепки. Та няма си разваля алъш-вериша заради лицемери!
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трумън вкарва самоволно и Гърция и Турция 50те поради страх от комунистически революции в двете страни.Сталин ги е бил набелязал,а това кара Сащ и лично Трумън да ги вкара в Нато.Така почва глупавото разширяване на изток.И днес една ислямска държава да е в Нато...Какво да се прави.На някой днес хрумва ли му,че Швеция в Нато е заплаха за ТСВ?Бързаме...
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ше атакуват мaнaфитe с пждразделения на ЛГТБ...