Протест срещу данъчен закон блокира центъра на Будапеща

Унгарци се опасяват, че ще има съществен скок на данъците
14 юли 2022 08:09, Елка Василева
7
Протест срещу данъчен закон блокира центъра на Будапеща
Снимка: архив, БГНЕС

Протестиращи в унгарската столица Будапеща за втори пореден ден блокираха основни пътни артерии в знак на несъгласие с данъчна промяна, прокарана тази седмица от управляващата дясна партия ФИДЕС, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
Няколкостотин демонстранти, засегнати от промените, се събраха на главния площад до унгарския парламент, за да протестират срещу приет във вторник закон, който, както се опасяват мнозина от тях, ще доведе до съществено повишаване на данъците. След митинга повечето от протестиращите преминаха в час пик по централните улици на Будапеща.

Управляващата партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан използва супер мнозинството си в парламента, за да приеме закон, насочен срещу популярна данъчна схема, позволяваща на малкия бизнес и на еднолични търговци като фризьорите например да плащат нисък плосък данък.

Асошиейтед прес цитира мнението на един от протестиращите, 33-годишния преводач на свободна практика Тибор Тарчай, който казва, че едва ли ще успее да свърже два края, когато законът влезе в сила през септември. "Може да замина за чужбина", добавя той и предрича, че след два месеца пред благотворителните организации ще се извият опашки от хора, чакащи за консервена кутия леща.

Смята се, че в Унгария почти половин милион работещи използват данъчната схема, която сега е променена. Според унгарското правителство много компании са злоупотребявали с нея, като са наемали служители на временни, а не на постоянни договори и с това са ощетявали всяка година бюджета с 250-300 милиарда форинта (614 - 736 милиона долара) от данъчни постъпления.

Във вторник протестиращите блокираха два моста на Дунава. Това е първата проява на масово недоволство в Унгария, след като Орбан и партията му ФИДЕС бяха преизбрани през април с много голяма подкрепа. Инфлацията в Унгария е рекордно високо за последните 25 години, а форинтът е рекордно слаб спрямо еврото и долара. Правителство иска да запълни дупките в бюджета, образували се заради щедрата социална политика преди изборите. Критиците на данъчните промени казват, че те са били направени без съгласуване със засегнатите работници и са били прокарани в парламента само за един ден.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хаха,сороските мишленца в действие,орбон не прощава на такива
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, важното е, че Орбан е приятел с Путин и имат "евтин" газ. :)))))
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ако се беше случило тук на българския народ нямаше нито да му пука нито да му дреме.Той щеше да продължи да спи своя вековен от турско време сън. Вдигат му тока, газа,хляба,горивата - той пак спи без да осъзнава че 80% от вдигането на цените е чиста спекула. Ами спи народе и не се оплаквай че обедняваш и ринеш дъното на блатото повеч от 30г.
3
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредния фейк НПО-тата в действие, показване на желаното за действително.
2
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Со рос пробва дали почвата в Будапеща е достатъчно подготвена за майдан...
1
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
балканджийте искат всичко без пари