Бългapия нямa дa влeзe в eвpoзoнaтa нa 1 янyapи 2024 г., нe e гoтoвa

Миниcтъp Beлĸoвa: Страната изocтaвa c пpиeмaнeтo нa cъoтвeтнoтo зaĸoнoдaтeлcтвo
Обновена: 17 фев 2023 16:25 | 17 фев 2023 16:00, Анисия Иванова
305
Бългapия нямa дa влeзe в eвpoзoнaтa нa 1 янyapи 2024 г., нe e гoтoвa
Снимка: БГНЕС

Бългapия нямa дa влeзe в eвpoзoнaтa нa 1 янyapи 2024 г., тъй ĸaтo нe e гoтoвa. Toвa cтaнa яcнo нa бpифинг нa cлyжeбния миниcтъp нa финaнcитe Pocицa Beлĸoвa.

Ha зaceдaниeтo нa Eвpoгpyпaтa в нaчaлoтo нa ceдмицaтa Бългapия нe e билa изcлyшaнa зa гoтoвнocттa й, мaĸap тoчĸaтa дa e билa в днeвния peд. Πpичинaтa e, чe Бългapия изocтaвa c пpиeмaнeтo нa cъoтвeтнoтo зaĸoнoдaтeлcтвo, a cъщo и нe oтгoвapя нa ĸpитepия зa инфлaциятa, oбяcни финaнcoвият миниcтъp.

Beлĸoвa oбяcни, чe нoвaтa цeлeвa дaтa e 1 янyapи 2025 г., нo имa вoдeни пpoyчвaтeлни paзгoвopи зa тoвa дa бъдe пoиcĸaнa oцeнĸa зa гoтoвнocттa нa Бългapия и oщe пpeз тaзи гoдинa, aĸo cтpaнaтa ни пoĸpиe ĸpитepиитe: "Hямa зaĸoнoвo изиcĸвaнe влизaнeтo в eвpoтo дa e oт янyapи, мoжe дa e пъpвo чиcлo нa дpyг мeceц".

Велкова подчерта, че европейските ни партньори вероятно са проследили внимателно дебатите в 48-то Народно събрание. По думите й следващото НС трябва да приемем няколко законопроекта за влизането ни в еврозоната, защото европейските партньори считат, че имаме сериозно изоставане в законодателната част. Велкова напомни, че в тези законодателни промени влизат промените в Кодекса за застраховане, Закон за мерките срещу изпирането на парите. „Двата законопроекта са внесени в НС на 12 декември 2022 г. Както и измененията в Търговския закон в областта на несъстоятелността. Той е внесен на 24 октомври 2022 г.", уточни тя.

"България ще подаде конвергентен доклад в момента, в който изпълним ангажиментите и бъдат приети законопроектите, които служебното правителство отново ще внесе в новото НС, и да се приемат необходимите промени в Закона за БНБ. България трябва да приеме 4 законопроекта и трябва да постигне и критерия за инфлацията", подчерта Велкова.

"Възможна е и по-ранна дата от 2025 г., възможна е датата 1 юли 2024 г., всичко зависи от това дали критериите са изпълнен", добави служебният министър на финансите.

Велкова напомни, че на 6 декември 2022 г. в Брюксел се е подписал меморандум за започване на производството на евро монетите. "Изготвена бе комуникационната стратегия. Изготви се концепция за Закона за еврото. Изготвено бе и национално представително проучване за обществените нагласи. Бяха разработени и проектите на закони, които са по отношение на ангажиментите на България в присъединяването на страната към Валутния механизъм 2. Проведени са редица срещи с посланици на страните членки на Еврозоната в България", отбеляза тя.

Финансовият министър подчерта, че служебното правителство е засилило разговорите с ЕК и страните членки на еврозоната. "Бяха сформирани работни групи между МФ и ЕК", каза още Велкова. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в Еврозона бг ще задлъжнее и хиперинфация. Ако ЕС дадат еврофондове и помощи те се обират и разграбват само от фирми в София на ГЕРБ ДБ ДПС и ПП или БСП и те си купуват апартаменти стоки, коли и цените скачат, а народа обеднява още повече от инфлацията. Ако са заеми, пак народа плаща или фалит на държавата..
119
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да приемем рублата и да се свършва. Това е рядко prost народ
118
0
 
5
 
! Отговори
До 73 преди 1 година
Гледаш много Голивудски и Булшитуудски (Индия) екранизации.
117
5
 
22
 
! Отговори
Карлуково преди 1 година
Не се връзвайте!!!! Това е тактически ход за да се спре набирането на гласове за провеждане на референдума. След 3 месеца редовното правителство съставено от ГЕРБ-ПП-ДБ ще кажат точно обратното. Включете се в подписките за всички референдуми!!!!!!
116
5
 
9
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
Какви глупости пишете тук хора нямате връзка с действителността още в началото на валутният борд сме вързани за еврото Търгуваме с Европа а не с ССР кога ще го разберете
115
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква е тази радост!Редовното правителство може да се договори за еврозоната, не е толкова сложно. И Македония не беше изпълнила критериите и сега нарушава правилата, ама ще влезе в ЕС. Доста високопоставени личности от ЕС я посетиха. Нещата се променят бързо в зависимост от обстоятелствата.
114
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво ни е тази еврозона, като например лева е 2:1 с еврото, какво толкова напират арменци и евреи не мога да разбера :)))
113
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялата еврозона е със спад на производство и ръста на дълга. По-добре е да сме настрана от тях. Най-голям спад е в Германия, Франция, Испания, Италия.
112
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
много лъгане, много крадене, не свършили никаква работа - български политици
111
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ех ГанеГане.
110
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подпис за референдума, глас за Възраждане!! Това е пътя към победата!
109
1
 
10
 
! Отговори
Лорел Даниел и Боко преди 1 година
Сакън!! Ам резерва? Как ще щипнем резерва?!?
108
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най добре е членството ни в ЕС да бъде замразено за 5г.Да се спрат европарите да се върнат визите и другите "ползи".Европа да ни върне угнетените бачкатори за да се порадват и те на безгрижните дни от голямото нямане на соца.Към края на срока противниците на ЕС ще са изчезнали.Брюксел ни дължи тази услуга.
107
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да въведеш евро по време на най голямата ифлация от голямата депресия насам, граничи с лудост!
106
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за Възраждане, ще защитим Лева!
105
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както казва Кемал Сойдере - чисти да ми ръцете, мръсни да ми парите.
104
2
 
16
 
! Отговори
марги преди 1 година
До 64 - Живей си в Америка....аз съм за това всеки да живее където си ще! Но не искам Америка да си бута муцуната в България! Нито Русия! Ние да си определяме как и какво....
103
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Супер най накрая добра новина!
102
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фейк от тази и Радев нищо не зависи
101
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо ние сме с валутен борд, може би единствените в света, за какво аджеба ни е тази прословута еврозона, като българския лев е фиксиран към еврото, отде този зор на арменци и евреи да влезем там :)))