Руските военни изгарят телата на своите загинали, за да прикрият жертвите?

Доброволци редовно намират изгорени тела в освободените територии
15 мар 2023 21:17, Йоана Цонева
238
Руските военни изгарят телата на своите загинали, за да прикрият жертвите?
Снимка: БГНЕС

Доброволците от украинската група за издирване "Черно лале" на няколко пъти намират изгорени тела на руски войници в освободените територии. Според ръководителя на групата Алексей Юков, някои от тези тела са били изгорени от други руски военнослужещи, за да се прикрият загубите, пише в. "Гардиън".

"Сред руските военни има такива, които искат да скрият загубите и да не вземат със себе си телата", казва Юков. Той добави, че в някои случаи телата на руските войници са били изгаряни от местните жители, за да се отърват от миризмата. От конкретните случаи доброволецът разказа за пет изгорени тела, намерени край Лиман в Донецка област. Кой ги е изгорил, той не уточни.

По думите на Юков, той е имал подобни находки, когато е участвал в издирвателни операции по бойните полета на Великата отечествена война: "Веднъж намерихме тела на съветски войници в голяма яма - там имаше 10-15 души. Можем да предположим, че те са били изгорени умишлено."

През ноември миналата година изданието написа, че по време на окупацията на Херсон руските военни вероятно са изгаряли телата на своите загинали на местно сметище. Местните жители разказват, че военните редовно докарвали там черни чували, пълнели ги с боклуци и ги изгаряли. Журналистите открили на сметището каски и руски военни униформи.

През май 2022 г. Службата за сигурност на Украйна (СБУ) цитира прихванати телефонни разговори, в които се казва, че руснаците са направили "купчина с височина на човешки ръст" от мъртви тела край окупирания Донецк. Те са обявени за изчезнали, за да се прикрият загубите.

Още по темата

През април миналата година Главното разузнавателно управление (ГРУ) на украинското министерство на отбраната съобщи, че руската армия използва мобилни крематориуми за обезвреждане на телата на загинали цивилни граждани. По данни на разузнаването такива крематориуми са били използвани в Мариуполска, Черниговска и Луганска област. През януари заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр написа, че руснаците използват мобилни крематориуми и за изгаряне на телата на загинали военнослужещи, за да прикрият загубите си.

Отрядът "Черно лале", в който сега работят около десет доброволци, издирва трупове от 2014 г. насам. От февруари 2022 г. досега украинските военни са открили 311 тела на руски войници на освободените територии. Юков казва, че основният проблем за доброволците е големият брой мини в окупираните територии.

В издирването на загиналите участват още няколко доброволчески отряда, както и украинските военни. Намерените тела на руски военнослужещи се разменят с тези на загинали украинци. Според източника на "Гардиън" от началото на войната досега са извършени поне 20 такива размени. Страните в конфликта пазят тази информация в тайна. Украинският Червен кръст също участва в размяната на тела. Според говорителя на организацията, Ахил Депре, те са успели да върнат стотици тела на загинали военнослужещи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
0
 
! Отговори
Офффф преди 1 година
Като са изгорени как разбирате какво са? Войници ли са? Руснаци ли? Украинци? Изгорили ги но униформите стоят за да ги видите вие😅 Явно бюджета е за дек статиите е много нисък😅
132
4
 
8
 
! Отговори
СОЦИАЛЕН ПАТОЛОГ преди 1 година
Ама горят ги, вярвайте.. И ядат украински деца и изнасилват димашните животни.. Вярвайте. И се тъпчат с виагра, за да правят любов с пленените украинци..
131
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да разфасоват труповете и да ядат. Няма зян да става.
130
13
 
16
 
! Отговори
ТЕРОРИСТИ преди 1 година
Днес е годишнината от военното престъпление и геноцид, който руските окупатори извършиха бомбандирайки драматичния театър в Мариупол където се криеха стотици цивилни, много от които деца. Да се помни!
129
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я КАКЪВ СВЕЖАР - 103 ГОДИШЕН ДЯДО ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА !!! Я ДА ГО ПРАТЯТ ДА ИЗТРЕБИ РАШКИТЕ И СА СПАСЕНИ !!!
128
2
 
12
 
! Отговори
пропаганда класик преди 1 година
1. Ние не искаме да воюваме, ние се защитаваме. 2. За разпалването на войната са виновни другите. 3. Лидера на противника ни е самото зло. 4. Ние защитаваме общи ценности а не лични интереси . 5. Врага умишлено извършва злодеяния, ние правим случайни грешки. 6. Врага ползва забранени оръжия. 7. Ние практичеки нямаме загуби, докато врага ни е пред пълен колапс. 8. Учените и културните дейци са със нас. 9. Делото ни е свещенно. 10. Тези които разобличават нашата пропаганда са предатели!
127
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Телата може да се изгарят за да не плъзнат зарази по принцип. Те каквото и да направят пропагандата ги плюе. Ако ги заровят после ще кажат масов гроб... "То значит нам нужна одна победа." това е песен от филм и означава че руснаците нямат полезен ход освен единствено и само победа.
126
18
 
12
 
! Отговори
Днес преди 1 година
пак са превзели Бахмут 4 пъти само до обед. Утре щели да го вземат още 6-7 пъти.
125
14
 
19
 
! Отговори
яжми преди 1 година
Импотентните *** пак ни разсмиват със съчинения по картинка...Мерзавци не разбрахте ли вече че Фащ и НАТО загубиха третата световна война?!?
124
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпрос за руските ботове - като санкцийте не работят, защо продължавате да ревете за тях?
123
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпрос за русофилите - като санцкийте не действат, що продължавате да ревете за тях?
122
7
 
14
 
! Отговори
оле преди 1 година
тялото изгоряло ,ноо дрехата е цяла няма и следа от огън ???
121
14
 
18
 
! Отговори
Бай Ментор преди 1 година
Стига глупости и измишльотини!То бива , бива Гьобелсова пропаганда , но Запада и Зеленски май го надминаха!
120
10
 
13
 
! Отговори
Антинатовец преди 1 година
Това от СНН ли го научихте или от Алджазира ? Това може би за фашагите важи щото те видите ли никакви жертви не били понасяли само дето без армия останаха та САЩ им пращат наемници от техните пустини . Русия нито за армия проси от Китай нито за оръжие като фашагите имат си всичко в излишък и години на ред войни могат да водят.
119
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахах московянец увит в килим :D Московия съвсем скоро ще е независима държава !
118
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Под прикритието на силни и хитри съюзници се извършват най големите престъпления на света. Нашата история е пълна с такива неща. Баташкото клане е прикрито от световната общност и е забравено от българите това е по потресаващо.
117
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човкоядство е имало във Великобритания в късното средновековие има описан случай на други хора от Единбург мисля беше за голям род от около петдесет човека който така се е препитавал. Пише го в нета но го имаше в нашата преса преди години с рисунка даже. Ние сме потресени.
116
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САШКОООО! - А КОЙ ПОРЪЧА ОТ ГЕРМАНИЯ 4 МОБИЛНИ КРЕМАТОРИУМА А? - МАЙ НЕ СА РУСНАЦИТЕ.
115
17
 
29
 
! Отговори
българин преди 1 година
Пропагандата на Гьобелс е нищо в сравнение със сегашните бълвочи. пишете че руснаците са изяждали своите убити. Чувал съм от роднини живели на запад по време на комунизма че в САЩ антикомунистическата пропаганда и гонения са били по страшни и от тези в Съветския съюз. Разбира се това е бил демократичен тормоз. Ще ме направите русофил с вашите гнусна анти руска пропаганда.
114
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хи-хи. Обгоряло руло плат, вероятно след пожар. До него някой полегнал с артистично вдигната ръка омазана със сажди, вероятно от същия пожар. Облякъл униформа, преди това. Някой мисли ли затова как се изгарят трупове без следи? Не мисли, ама пише. Други с удоволствие четат и развиват теории за авторитарната държава с "диктаторчето".