Позицията на България пред ЕС: Вносът от Украйна оказва натиск

Под риск е оцеляването на собствената производителност
177
Позицията на България пред ЕС: Вносът от Украйна оказва натиск
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правителството одобри позицията на България за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 25 април 2023 г. в Люксембург.

Очаква се министрите да проведат дебат за състоянието на селскостопанските пазари, по-специално в резултат на нашествието в Украйна. България отново ще акцентира върху значителния натиск, който вносът от Украйна оказва и ще продължи да оказва върху определени земеделски пазари в Общността. Страната ни ще запознае участниците в заседанието с решението на българското правителство през следващите два месеца в България да не бъдат допускани близо 20 стоки с произход от Украйна, съобщиха от пресслужбата на Министрески съвет.

В България има безпрецедентно увеличение на вноса на зърно и семена от маслодаен слънчоглед, а от началото на 2023 г. се наблюдава сериозно увеличение на вноса на сухо мляко. Налице са трудности за реализацията на произведената българска продукция, повлияна от високите променливи разходи.

Още по темата

Настоящата ситуация на пазара в България и другите държави членки на предна линия все по-ясно доказва, че солидарността ни с Украйна и общата ни грижа за осигуряване на продоволствената сигурност в световен мащаб не следва да поставя под риск конкурентоспособността и оцеляването на земеделските ни производители.

“Считаме, че са необходими мерки, които да гарантират, че Коридорите на солидарността постигат своята реална цел - обезпечаване на доставките от жизненоважни култури за най-нуждаещите се в трети страни. Крайно необходимо е да бъде намерено устойчиво решение в дългосрочен план за гарантиране на конкурентоспособността на европейските земеделски производители и нормализиране на пазара. Държавите членки, в които е установен прекомерен внос, водещ до пазарен дисбаланс, следва да имат възможността да въведат депозитна такса, която след напускането на територията на съответната държава членка да бъде възстановена на вносителя”, пише в позицията на МС.

Също така в рамките на заседанието министрите ще проведат политически дебат по земеделските и горските аспекти на предложението за Регламент за сертифициране на поглъщанията на въглерод. За България най-важни по отношение на бъдещата рамка за сертифициране са въпросите, свързани с качеството и устойчивостта на прилаганите земеделски и горски практики, включително продължителността на прилагането им.

В рамките на Съвета се предвижда да се проведе първото обсъждане на стратегическите планове от началото на новата Обща селскостопанска политика (ОСП).

Очаква се Съветът да приеме проект на Заключения относно възможностите на биоикономиката в контекста на настоящите предизвикателства със специален акцент върху селските райони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още по темата: УкрайнавносЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
3
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
До Shark.... Ти и сега не знаеш какво ядеш, макар че най-вероятно ядеш л.й.на... Като всеки ревностен путинист.
149
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално е , след като отделят 115 милиарда за Украйна , част от които отиват в земеделието да не ни залъгва *** с 100 милиона за източна Европа . Да решението трябва да е общоевропейско и когато има несъгласни страни вносът да се спира .
148
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано мярката остане постоянна.Не желая да се храня с токсични храни,обработени с пестициди отдавна забранени в ЕС,не случайно никоя държава от западна Европа не им иска зърното
147
1
 
9
 
! Отговори
Shark преди 1 година
До Сата НАТО. Мен пък ме интересува какво точно ям. И затова настоявам на етикетите на продукти, направени от украински суровини да е ясно упоменато това!! На хляб, на олио, на всичко! Имам право да знам на какво плащам и какво ям аз и семейството ми. И аз ще преценявам дали ще купя, или не! Не желая да ви се пробутват стоки с неизвестен произход!!! Ако не, пълна забрана па украински продукти и то не само за два-три месеца.
146
8
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Абсолютно противозаконна и противоестествена забрана. Ако нещо сваля цените, то трябва да се внася и не ме интересува мнението на местните производители.
145
7
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Това са празни приказки. Искам точен разчет - колко е печалбата на нашите производители и да се свали до тази на украинските. България е гласувала за приемсне на Украйна в ЕС, значи всички тези мантри сега са фалшиви.
144
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бг много обича да е натисната яко булка даже се кефии
143
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От газовата зависимост избягахме и щяхме да попаднем в селскостопанска трябва да забраним и продуктите на шоколадовия барон
142
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полша заби тревога още на 31 март, след като съответните органи в страната откриха салмонела в гранулирани пшенични трици от Украйна. Това беше последният път, когато Варшава докладва на RASFF за проблеми с украинските хранителни продукти, внесени в страната, съобщи RMF FM,
141
6
 
4
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 1 година
Щом не щете олио по 2.70 във веригите , след месец ще купувате на опашки пак за по 5-6 лева ,а и повече .. то да не е като да увеличиш 3-4 пъти в годината пенсии и заплати ,Баланите по селата измярха ..Яжте сега турски зарзават
140
13
 
2
 
! Отговори
Много цени падат! преди 1 година
Българина и преди войната и сега дава 50% за храна, само по едно време благодарение на тавариш путин даваше 70% за храна. Понял тавариш?
139
2
 
6
 
! Отговори
До 159 Така ли? преди 1 година
Затова ли българина дава 50% от заплатата си за храна? Щото цините на храната падат? Ха ха ха!
138
11
 
2
 
! Отговори
Кои цени падат? преди 1 година
Много цени падат. Почти всички продукти вече се намират и на предвоенни цени, друзя. Тавариш Путин не е фактор за ниски цени, а за високи. Благодарение на него видяхме бензин по 3.60 и олио по 6 лв, сега бензина е 2.50 , а олиото 3.80, а в същото време санкциите продължават да му съдират жопата. Понятно?
137
5
 
7
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
Всичко разбрах, само ЕДНО не можах: Защо други държави в ЕС - напр. Бенелукс, Германия, Италия, Испания и т.н. - НЕ протестират с/у дъмпинговия украинския внос???
136
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофили, борете се със зъби и нокти срещу Украйна иначе Русия загива.
135
2
 
13
 
! Отговори
До 154 преди 1 година
Ауу най вече да Испания (после холандия, Италия) от ЕС! Искаш да кажеш, че любимата Украйна и САЩ излъгаха че житото се експортираза държавити от Африка и Третия свят които гладуват??!
134
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 145 Абсурдно е да убедиш русофил в нещо. Русофилът вярва единствено на руската пропаганда.
133
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Кои цени падат бе? От кога не си ходил в магазина господин русофил?
132
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички видяха че 2,4 милиона украински яйца свалиха цената на яйцата в България за Великден с цели 10 стотинки. Значи и българските производители могат да продават по-евтино яйцата но не го правят, същото е положението и с българските зърнопроизводители, удисвайте им на акъла и чакайте евтин хляб. Разбирам единствено българските русофили които по идеологически причини са за по скъп хляб в България заблуждавайки се че така помагат на Русия да победи омразната им Украйна.
131
2
 
7
 
! Отговори
Кои цени падат бе? преди 1 година
Цените и инфлацията в България само скачат! Според проучване българина дава 50% от заплатата си само за храна!!