Явор Куюмджиев: Ако продадем реакторите от Белене, се връщаме 10 г.

На България ѝ трябват 4 ядрени реактора, смята той
Обновена: 10 юли 2023 22:26 | 10 юли 2023 21:37, Анисия Иванова
68

Продажбата на оборудване от АЕЦ "Белене" - поставя ли под въпрос съдбата на проекта?

"На България ѝ трябват 4 ядрени реактора - това е категорично за следващите 20 години. В енергетиката процесите са в много далечен хоризонт. От сега се знае какво ще стане след 20-30 години. Ние сега трябва да започнем да строим атомни централи, които да заместят отпадащите ТЕЦ-ове. След 15 години трябва да започнем да строим нови два атомни блока, които да заместят "Козлодуй". Защото от момента на взимане на решение до пускането в експлоатация на АЕЦ - минава 20 години в добрия случай", каза енергийният експерт Явор Куюмджиев в студиото на "Денят ON AIR".

Той поясни, че първите 10 години минават в документация, одобрение и проектиране, а след това 10 години се строи.

"Белене" е извървяло половината път. Там вече има всичко, само че лицензираната площадка, лицензираният проект, който съществува, е за 2 блока. Ако решим да продадем тези реактори, ние се връщаме 10 години назад и започваме отначало. Същото важи и за "Козлодуй" - не можеш просто да отидеш да пльоснеш 2 реактора. В АЕЦ "Козлодуй" също не можем да направим 7 и 8 блок утре. И там се връщаме годините назад, защото там има лицензирана площадка за един блок", добави Куюмджиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

И е категоричен, че ако искаме нещо да се построи, трябва направеното досега "да се изхвърли в коша" и да започнем отначало.

"Ние българската енергетика я пускаме в "кръглата папка", приключваме я. Започваме да внасяме ток от Турция, която междувременно си построи първата атомна централа. В момента прави терен за още две атомни централни, ние вместо да си построим централите и да бъдем сравнително независими, ще станем зависими от Турция. Денков онзи ден каза, че изобщо не ни трябва "Белене" и било ненужно да се строи", припомни експертът.

По думите му, за да може 2049 година да имаме два атомни блока, които да заместят ТЕЦ-овете, ние трябваше да сме ги започнали преди 5 години.

"Вече е късно, освен ако не направим "Белене". Трябва да се въведе някакъв закон или система за носене на лична отговорност на хората, които взимат такива безумни решения. Много е просто, когато се скриеш зад колективната безотговорност. Другата голяма безсмислица, която се повтаря, е, че не може да се дострои АЕЦ "Белене" без участието на руснаците - може, защото ключовата част на централата вече е доставена", коментира още Явор Куюмджиев.

Той ясно, подчерта, че няма забрана за руската атомна енергетика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
8
 
! Отговори
Върнахме се 70 г. преди 10 месеца
назад и копаем дъното, след като ИЛИЯ ВЪЛКОВ, българският Леонардо да Винчи беше прогонен от комунистите от България през 1952 г.
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Който притежава енергията той ще притежава силата. В следващите години производителите на енергия ще диктуват пазара.Всички останали ще са консуматори и ще плащат цената
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ДА СТЕ ЧУВАЛИ ЗА ИЛИЯ ВЪЛКОВ, Yul Brown, Юл Браун ? Българският Леонардо, откривателят на браун газ, укротеният оксиводород който не се самовзривява и в браун горелка развива 6000 градуса и топи волфрам. През 1984 г Илия Вълков продава на Китай браунов генератор за бързо неутрализиране на радиоактивни отпадъци, вместо съхраняване в контейнери с риск за радиация. Илия минава 1600 км с 4 литра вода оксиводород браун газ и браун горелка. Черно Море за браун газ и метали, без атомни централи ???
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Украйна е във война с Русия и ще строи същите тези руски реактори а България трябва да спазва санкции.
31
7
 
8
 
! Отговори
закривай кочината преди 10 месеца
колонията пропаднала, до 15 години ще затворят и аец-а, то това остана на колонията ядрената енергетика да закрият ... да в направят вносител и на ток като всичко друго
30
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Украинците ще строят АЕЦ с тези реактори, Бг не може, е как страна във война се стреми да е енергийно независима и даже да продава ел енергия, а България иска да купува и от енергийно независима и износител, се превръща в енергийно зависима и вносител. Ще се затварят ТЕЦ-ове блокове на АЕЦ Козлодуй и въпреки всичко няма желание за строеж на АЕЦ произвеждащ най евтината и чиста енергия. Освен това ако сега се купуват, цената ще е много по висока.
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мисля че трябва един АЕЦ за балансираща мощност, но като цяло реалността е, че България използва по-малко електричество от последните 50 години, населението намалява, индустрия няма, освен на Македония на друг няма на кой да продаваме, потенциала на ВЕИ расте. Производство на ток от слънцето падна под 5 цента, измислят се нови и нови неща. Гравитационни батерии, дори слънчеви пещи за метал. Истината е, че енергийна стратегия се прави с хоризонт от 50 години.
28
7
 
13
 
! Отговори
Shshshshsh преди 10 месеца
Откачени краварски евроджендъри....строите само хотели и къщи за гости. Само далавера вие в *** НПО тикви.
27
4
 
5
 
! Отговори
R.A.T.M преди 10 месеца
В коментарите, колко много специалисти има. Е да ви кажа, че ако има глобус, където светят местата, където строят или са строили последните десет години руснаци и такива където са строили американци, французи или японци, може и нещо да разберете. Ако и това не ви помага прочете за новите технологии за реактори с бързи неутрино, каквито японци, французи и американци нямат и работят с отходни материали на всички съществуващи АЕЦ, затворен цикъл. Никой не налага санкции в ядрената енергетика на РФ.
26
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Глу.пости на съветски "експерт". А какво да ги правим бе, кап ***, като с тях нищо не можем да построим никога.
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всичко е схема, няма нищо случайно. ДС всичко е нагласило
24
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако Белене беше печеливш проект, досега щеше да е станал. Не случайно имаше референдум за него. Просто се откраднаха едни много големи пари.
23
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Рубладжията Куюмджиев пак се изказва неподготвен.
22
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 22 Има поговорка "Не изхвърляй старата тенджера преди да си купиш нова." Що ли са го казали хората така, как мислиш?
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В Козлодуй блоковете са строени 2 по 2,така се и зная 1и2,Зи4,5и6,7и8 работещи заедно за нуждите на енергетика,а още и първите 2 сега би трябвало да им изтече експлоатационния срок за функциониране в действие на цялостното монтирано обурудване за което все казваха и изчисляваха 60г. за срок на използването им с приходите от тях със срока на възвръщаемост на разходите от инвестициите по построяването и ремонтиране,заменяне на обурудването с амортизацията на блока и модулите от 1973/5г. до 2025г.
20
2
 
2
 
! Отговори
вас да ви отикаме преди 10 месеца
ще дръпнем 20 напред
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да ги продадем, ама на кого? Нали Украйна ще влиза в ЕС и няма да може да ползва руско оборудване, като нас. Не ми се вярва да хвърлят милиард и половина така. Ако им трябват нови реактори и искат в ЕС единственият вариант е са си поръчат от Уестингхаус
18
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Трябва съд и затвор за всички спирали строежа на АЕЦ Белене през годините.
17
4
 
18
 
! Отговори
НАРОДА преди 10 месеца
Трябва да се въведе някакъв закон или система за носене на лична отговорност на хората, които взимат такива безумни решения. Много е просто, когато се скриеш зад колективната безотговорност. Другата голяма безсмислица, която се повтаря, е, че не може да се дострои АЕЦ "Белене" без участието на руснаците - може, защото ключовата част на централата вече е доставена
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 13 Е да си купят същите от там, откъдето сме ги купили и ние, кво! Ще ги упътим ако трябва.