Явор Куюмджиев: Ако продадем реакторите от Белене, се връщаме 10 г.

На България ѝ трябват 4 ядрени реактора, смята той
Обновена: 10 юли 2023 22:26 | 10 юли 2023 21:37, Анисия Иванова
68

Продажбата на оборудване от АЕЦ "Белене" - поставя ли под въпрос съдбата на проекта?

"На България ѝ трябват 4 ядрени реактора - това е категорично за следващите 20 години. В енергетиката процесите са в много далечен хоризонт. От сега се знае какво ще стане след 20-30 години. Ние сега трябва да започнем да строим атомни централи, които да заместят отпадащите ТЕЦ-ове. След 15 години трябва да започнем да строим нови два атомни блока, които да заместят "Козлодуй". Защото от момента на взимане на решение до пускането в експлоатация на АЕЦ - минава 20 години в добрия случай", каза енергийният експерт Явор Куюмджиев в студиото на "Денят ON AIR".

Той поясни, че първите 10 години минават в документация, одобрение и проектиране, а след това 10 години се строи.

"Белене" е извървяло половината път. Там вече има всичко, само че лицензираната площадка, лицензираният проект, който съществува, е за 2 блока. Ако решим да продадем тези реактори, ние се връщаме 10 години назад и започваме отначало. Същото важи и за "Козлодуй" - не можеш просто да отидеш да пльоснеш 2 реактора. В АЕЦ "Козлодуй" също не можем да направим 7 и 8 блок утре. И там се връщаме годините назад, защото там има лицензирана площадка за един блок", добави Куюмджиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

И е категоричен, че ако искаме нещо да се построи, трябва направеното досега "да се изхвърли в коша" и да започнем отначало.

"Ние българската енергетика я пускаме в "кръглата папка", приключваме я. Започваме да внасяме ток от Турция, която междувременно си построи първата атомна централа. В момента прави терен за още две атомни централни, ние вместо да си построим централите и да бъдем сравнително независими, ще станем зависими от Турция. Денков онзи ден каза, че изобщо не ни трябва "Белене" и било ненужно да се строи", припомни експертът.

По думите му, за да може 2049 година да имаме два атомни блока, които да заместят ТЕЦ-овете, ние трябваше да сме ги започнали преди 5 години.

"Вече е късно, освен ако не направим "Белене". Трябва да се въведе някакъв закон или система за носене на лична отговорност на хората, които взимат такива безумни решения. Много е просто, когато се скриеш зад колективната безотговорност. Другата голяма безсмислица, която се повтаря, е, че не може да се дострои АЕЦ "Белене" без участието на руснаците - може, защото ключовата част на централата вече е доставена", коментира още Явор Куюмджиев.

Той ясно, подчерта, че няма забрана за руската атомна енергетика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
10
 
14
 
! Отговори
До 4 преди 10 месеца
Със сигурност нищо не сте прочели какво казват Ботев, Каравелов, Поп Минчо Кънчев, Захари Стоянов, Капитан Петко Войвода, а също и Васил Иванов Кунчев, ако знаете кой е Той, за руската напаст.
14
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Трябва да се въведе някакъв закон или система за носене на лична отговорност на управляващите, които взимат такива безумни решения.
13
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 12 Е па така, да си ги имаме. Винаги е по-добре да имаш, отколкото да нямаш. Що пречи ли ти?
12
9
 
10
 
! Отговори
Реакторът преди 10 месеца
За какъв са ни тия руски атомни бомби. Освободете се от тях колкото може по-бързо.
11
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще продадете или подарите ,с след това че продават на България ток ,национални предатели от където и да погледнеш
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На мястото на топлофикация софия е добро място за АЕЦ Сердика !!
9
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 5 Нема такова нещо, дето като е решено, па непременно и да стане. Това са две различни неща. Ама че трябва да разкараме тия 7-процентовите вредители, дето се намърдаха, щото народецът ходи за гъби, си е съвсем вярно.
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сиг слуги сме щото едни други братушки ги върнаха 50г назад.Пак баш тия дето споменаваш ме не казват нищи добро заРаша .!
7
11
 
13
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 10 месеца
На България и трябва закриване на руската 5та колона.
6
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Някой ден тия майце продавци ще висят с главите надолу по дърветата!
5
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Късно е либе за китка! Решено е: ПОДАРЯВАМЕ ГИ НА УКРАЙНА! Благодарение на избора на българския народ.
4
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ние вече се върнахме преди 1878 година язък за Левски, Ботев и другите българофили загинали за едното нищо. Левски със сигурност не е искал да сме слуги на ЕС и САЩ.
3
7
 
8
 
! Отговори
жалко е преди 10 месеца
Ама вие не разбрахте ли ,че станахме най-големите врагове на Русия .Стига сте *** ръцете на Путин ,защото пак ставаме за смях пред света !
2
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако Зельо толкова иска да си купи реактори, защо не си купи нови? Няма за какво да ни врънка за нашите. Освен, разбира се, ако изобщо не са му притрябвали, а целта е само да ни лиши от нашите. Ама умнокрасивите до толкова не могат да мислят.
1
9
 
10
 
! Отговори
... преди 10 месеца
БСП - ама въобще няма връзка с раша, въобще. Сигурно ще иска и те да ни я направят !