Пътуването с влак в Европа може да се окаже по-скъпо, отколкото със самолет

Полетът Барселона-Лондон – 30 евро, влакът 384 евро
65
Пътуването с влак в Европа може да се окаже по-скъпо, отколкото със самолет
Снимка: Pixabay

Да се пътува с влак в Европа, макар да е по-екологично, често е по-скъпо от пътуването със самолет, посочва световната екоорганизация "Грийнпийс" (Greenpeace), цитирана от ДПА и БТА.

Би трябвало да има данък върху керосина, за да се насърчат по-щадящите околната среда форми на транспорт, препоръчва организацията.

"Грийпийс" е сравнила цените на билетите по 112 маршрута в Европа в няколко "прозореца" за резервации. Според екозащитниците 71 процента от клиентите установяват, че пътуването с влак е по-скъпо, отколкото със самолет. Влакът е бил по-скъпата опция за половината от 31 връзки, които започват или свършват в Германия например.

При проучването най-значителни разминавания в цените са отчетени по маршрута "Барселона-Лондон", който се изминава за 384 евро с влак, което е 30 пъти повече, отколкото със самолет, билетът за който струва 13 евро.

Същевременно влаковете по маршрутите "Хамбург-Мюнхен" и "Хамбург-Брюксел" винаги са по-евтини.

Експертът по транспорта на "Грийнпийс" Мариза Райзенер призова да бъде приет общоевропейски данък върху керосина от 50 евроцента на литър, който би донесъл приходи от 46,2 млрд. евро годишно. Тези средства би трябвало да бъдат насочени към жп инфраструктурата, допълва Райзенер.

Германският жп оператор "Дойче бан" (Deutsche Bahn) изрази задоволство, че пътуването с влак като цяло е по-евтино, най-вече по най-популярните вътрешни маршрути в Германия. Пътуващите по железниците освен това могат да вземат децата и багажа си без никакви допълнителни такси, подчерта говорителка на компанията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: влаксамолет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 40: Коя екология? Авиотранспорта НЕ Е с по-малко вредни емисии на превозен пътник оъ пътуването с влак. В коя да е страна или като цяло за ЕС
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Влаковете нито са евтини, нито безопасни........" Дрънкаш напосока, без никаква основа! По статистики на ЕС 4,5 пъти повече пътници се превозват с влак, а ето откъде и повече бр. загинали. Ама ти нали трябва да напишеш нещо сензационно............
38
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Екологията изисква жертви!
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
С влак и кола е пътува на малки растояния, всичко над 2 или 3 часа път със самолет.
36
0
 
4
 
! Отговори
До 50 преди 9 месеца
Е то и за клечки за зъби да произведеш пак ти трябват машини материали и енергия. Тука обаче става въпрос за това че за производството на един самолет са нужни много по малко ресурси и енергия отколкото за производството на един съвременен бърз влак. В същото време самолета е 3 пъти по бърз и 4 пъти по безопасен.
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да братче, ще пътувам с влак от София до Лондон, с 15 прекачвания и 3 дни път с камили. Ще трябва са си взема две раници с храна и 2 дамаджани с вода. Няма да си взема самолета и за два часа да бъда там, ами като в 1650 година ще пътувам 3 месеца. Кой ги пише тия простотии бе?
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На екоталибаните им дай само данъци, ограничения и забрани - най-големите социопати в човешката история.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 33- А те самолетите се правят от хартия и не е нужна минна и машиностроителна промишленост?!
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То и сега си е по-скъпа, дори да не отчитаме високоскоростното движение! Винаги полета София-Мадрид ще е по-евтин отколко ако идеш с влак, обаче, ако искаш по път да видиш и Будапеща, и Виена, и Мюнхен. и Париж - ще е по-евтино, щото въобще НЕ МОЖЕШ да навържеш толкова полети един след друг с пауза от 1-2 дена, а и сумата цени вече ще е по-висока.... Това са си нормални неща, всеки турист го знае! Не е чудо, за което да се пише драматична статия ))))
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Влаковете нито са евтини нито безопасни, нито чисти. Един съвременен бърз влак струва повече от самолет и в него има много повече материали, стомана и др за които е нужна минна и тежка металургична индустрия. Най бързите влакове се движат 3 пъти по бавно от стандартен самолет. За строежа на релсите и гарите се унищожава много природа. Токът за влаковете идва основно от газ и въглища. Според официалната статистика загиналите при катастрофи с влак са 4 пъти повече от тези в самолетна катастрофа.
30
3
 
7
 
! Отговори
Ек преди 9 месеца
И а си своите преди става пътуването с влак.На разстояние до 1000км в западна Европа е много по бързо да пътуваш с влак от колкото със самолет.Линиите се модернизират постоянно,на места се развива скорост от 200км/ч,спестява се доста време от всички тези процедури пи летищата ,чек ин,контрол ,бординг ,депарчър ,арайвъл ,контрол ,багаж ,такси.Гарите също така се намират в центърът на градът.
29
1
 
4
 
! Отговори
... преди 9 месеца
ми пътуването с влак на дълги разстояния е губене на време и много дразнещо и въобще ...! Освен ако не е някаква екскурзия! Примерно ориент-експрес! Но така до колкото знам билета за ориент-експрес май май е някъде от 7000-8000 и нагоре евро!
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да наблегнем на думата ЕКОЛОГИЧНО, а? Все повече такива статийки чакайте
27
1
 
2
 
! Отговори
А какъв е проблема? преди 9 месеца
Всеки може да даде 2,50 в посока и лети без въглеродни емисси. На сайта на авиокомпанията го пише! Срещу никаква такса ти махат емисиите.
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма влак който да може да покрие разстоянията в Европа. Зелените искат да пътуваме с влак, но то просто влак няма. Който не иска да лети пътува с автомобила си. И с автомобил е по-бътзо по-удобно и по-евтино от с влакове.
25
5
 
2
 
! Отговори
Край преди 9 месеца
Тенденцията е доколкото въобще се пътува - да е на релси с ток. Пътуването със самолет ще стане огромен лукс. Това дето всеки китаец/индиец ще вземе самолета да се снима на Айфеловата кула няма как да го понесе планетата.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пътуване с влак е невъзможно. Купете си биелт от Берлин за София? Най-много до Будапеща ще ви продадът. От там нататък оправяй те се с билети по гарите.
23
9
 
4
 
! Отговори
Рахел преди 9 месеца
Разберете, че пътуването със самолет не е основно човешко право. Това е услуга за алтернативен транспорт по даден маршрут с цел на пътуването, която в 99% от случаите е non-essential (изключвам само спешно лечение, което не може да ви го осигури държавата). Това е услуга, която трябва да силно да се ограничи и съзнателно да е недостъпна за повечето хора.
22
3
 
16
 
! Отговори
Бай Тошо преди 9 месеца
До АнонименС каруци ще е по евтино ама не и по зелено. Коня/магарето кат пърди и отделя метан. Пък той е парников газ.
21
5
 
2
 
! Отговори
Неутрален преди 9 месеца
Аз мисля върху закон - данък топлина! Лайковете ще дават оценка на моята скъпоценна идея!