Първи опити за навлизане на лабораторно месо в Европа

Израелски производител е подал молба за одобрение
27 юли 2023 08:30, Стела Стоянова
50
Първи опити за навлизане на лабораторно месо в Европа
Снимка БГНЕС

Израелският производител на лабораторно месо "Алеф фармс" прави първа крачка към навлизането си на европейския пазар, започвайки от Швейцария, където е подал молба за регулаторно одобрение. Това съобщи самата компания, цитирана от Франс прес.

Израелската компания, сред чиито инвеститори е американският актьор Леонардо ди Каприо, е подала искане във Федералната служба за безопасност на храните и ветеринарни въпроси, за да може да пусне на пазара първите стекове лабораторно говеждо месо, се посочва в комюнике.

Този стартъп, базиран в предградие на Тел Авив, вече е депозирал искания за разрешително в Израел, САЩ и Сингапур, а Швейцария е първата страна в Европа, в която компанията опитва да навлезе, заяви пред АФП неин говорител.

В Швейцария "Алеф фармс" е обединила усилията си с верига супермаркети - най-големият търговец на дребно в алпийската страна, станал акционер в израелската компания, за да проучи потенциала на тази нова технология.

Няколко стартъпи са "нахлули" в нишата на лабораторното месо, чиято цел е да се произвеждат животински протеини с по-малко влияние върху околната среда от интензивното отглеждане на животни. Нидерландската компания "Моса мийт" (Mosa Meat) бе първата, която представи пред обществеността "ин витро" стек, създаден от стволови клетки на крава през 2013 г.

Към настоящия момент производствените разходи за подобен тип месо продължават да са много високи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хапвайте си туморните клетки, за мен обичайното - пържола, моля. Бръмбари и тумори не ям.
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това момченце винаги е било противно!
41
3
 
13
 
! Отговори
Ти да видиш преди 9 месеца
сега Израелски стартъп ...., а после олеле Списък на Шиндлер .....
40
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Имаше един филм "Крилце или кълка" където произвеждаха месо от пластмаса. Съвсем като истинско. И си мислех, добре че не живея в такива времена. А ето вече живея." - Тое по-лошо ...
39
1
 
15
 
! Отговори
Урсулю : преди 9 месеца
За колонията нашите вериги ще осигурят на промоция скакалци, щурци и брашняни червеи за местните апачи! Хау!
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да добавят и ваксини в лабораторното месо за да е по-вкусно :)
37
0
 
13
 
! Отговори
Това месо преди 9 месеца
Е навлезнало в България още от преди 20г.Швейцарците са назад с времето!
36
2
 
28
 
! Отговори
Нов световен ред преди 9 месеца
Няма да притежавате нищо и ще бъдете щасливи
35
0
 
27
 
! Отговори
Крилце или кълка преди 9 месеца
До Анонимен Интересно какво има в това месо? ... Ами как какво ? Същите тия химии с които тъппчат гууведата сега ДИРЕКТНО ще са добавени в менюто ни. Гууведата отпадат, химията остава в хранителната ни верига
34
1
 
26
 
! Отговори
Прекрасен Нов Свят.. преди 9 месеца
До Анонимен ... не само ще хапваме , ама и ще ни се услажда. Като го набухат с овкусители, подобрители, оцветители за по-примамлив вид, всякакави Е-та направо ще се редим на опашки за да си го купим. Е, разбира се че ще му измислят някакво примамливо име , нещо като "здравословно и екологично одобрено" месо ... "Новия хит на пазара" ... Невероятно вкусното КИБЕР квантово меню за Популярни личности и като ти обяснят че само изостаналите пещерняци ядат истинско месо ... и ти ще проядеш пластмаса
33
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Интересно какво има в това месо?Горките животни са бъкани с антибиотици и хормони,растенията с пестициди и хербициди,а това месо с какво?Нека го изпитат първо на Париз Хилтън за минимум 5 г.,после върху нас.
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 29 -Те предварително си връзват гaщute с изявлението, че "разходите за подобен тип месо продължават да са много високи". Демек, толкова е скъпо, че ще могат да си го позволят само богатите. В евтините колбаси едва ли ще сложат скъп продукт. А дали наистина е скъп, това само специалистите знаят.
31
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този производител сам да яде това месо.
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Освен да сринат доверието, което и без това е ниско, в пазара на нормалните производители, друго няма да постигнат!
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ха-ха! Официално ни съобщават за предстоящи опити за навлизане на това "месце" в Европа. Ама означава ли това, че не сме хапнали такова в колбасите например, без да ни съобщят?
28
8
 
15
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 9 месеца
Ще ядете червии, скакалци и изкуствено месо, също и гмо хляб от братска Украина. Няма как така ще , само богатите като нас ще могат да си позволят истинска храната. Територията ви трябва да се разчисти. Слава Украине
27
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ДОПУСКАШ ОТКРОВЕНО ФАШИСТКИ КОМЕНТАРИ С НАМЕЦИ ЗА ХИТЛЕР И СРЕЩУ ЕТНОСА ЕВРЕИ. НАЯСНО ЛИ СИ,Ч Е ТАКАВА ТРИБУНА ГТЕ ПРАВИ ПОДСЪДЕН ПО НПК? ДА ДОКЛАДВАМ ЛИ НА ПОСОЛСТВОТО?
26
7
 
12
 
! Отговори
Смех преди 9 месеца
До Анонимен 25 Обаче не пречеше на партийните другарЕ да тънат в Западен лукс и да се лекуват в Западните държави, докато нЕкои (хкхм) ни обясняваха какъв "прогнил" е "капитализЪма".
25
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Социализма пречеше на безпределната власт и лакомия на авериканските еврейски фамилии.След като купиха глупавия горбачов, показаха, че хубавините на капитализма бяха само за бутафория.
24
2
 
31
 
! Отговори
Кръчмар Гуньо преди 9 месеца
Заповядайте в кръчмата да опитате новия рибай стек "Бляк Пластик" , направен от 100% рециклирана пластмаса ..... само 380 лева /100грама. п.с. Порциите са над кило и половина ... носете си нотариалния акт за къщата/апартамента ако ви изненада сметката и се наложи да теглите бърз кредит с ипотека за да я платите....