Европол: Престъпността в ЕС използва взаимосвързания свят, изгражда подземна икономика

Властите конфискуват едва 2% от приходите на организираните престъпни групи
12 сеп 2023 07:10, Анисия Иванова
28
Европол: Престъпността в ЕС използва взаимосвързания свят, изгражда подземна икономика
Снимка: Pixabay

Близо 70% от престъпните мрежи в ЕС използват различни форми на пране на пари, за да финансират дейността си и да прикриват активите си, разкри Европол в първия си доклад за финансовите и икономическите престъпления в блока. В доклада се казва, че взаимосвързаният свят се използва от престъпниците, които са създали подземна икономика, за да поддържат незаконните си операции.

Сред основните констатации в доклада, който съдържа от 57 страници, Европол посочва, че повече от 60 % от престъпните мрежи, действащи в ЕС, използват корупционни методи за постигане на незаконните си цели.

80% от действащите в ЕС престъпни мрежи злоупотребяват със законни бизнес структури за престъпни дейности.

"Организираната престъпност е изградила паралелна глобална криминална икономика около прането на пари, незаконните финансови трансфери и корупцията. С помощта на съвременните технологии те са разнообразили начините си на действие, за да избегнат разкриване", заяви Катрин де Бол, изпълнителен директор на Европол.

Тя допълни, че докладът служи "като пътна карта за насърчаване на сътрудничеството, което ще пресече незаконните печалби и преди всичко ще направи Европа по-сигурна", предаде Анадолската агенция..

В доклада се подчертава, че криминалният пейзаж в района е фрагментиран, като участниците често са базирани извън блока.

Де Бол също така предупреди, че техниките и инструментите, използвани от престъпниците, напредват бързо, като се възползват от технологичния напредък или от геополитическите събития.

"Този доклад представя все по-усъвършенстваните методи на организираната престъпност и успехите на европейските правоприлагащи органи в борбата с нея. Ако държавите - членки на ЕС, си сътрудничат още по-тясно в тази борба, можем да постигнем големи резултати", заяви Илва Йохансон, европейски комисар по вътрешните работи.

Макар че възстановяването на активи е един от най-мощните инструменти за борба с финансовите престъпления, Европол установи, че властите конфискуват едва 2% от годишната оценка на приходите на организираните престъпни групи в ЕС.

Докладът се основава на оперативни анализи и стратегически сведения, предоставени на организацията от държавите - членки на ЕС, и партньорите и́.

В него се проследяват всички финансови и икономически престъпления, засягащи ЕС, като пране на пари, корупция, измами, престъпления срещу интелектуалната собственост и фалшифициране на стоки и валута./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То албанска, то сръбска, то руска, то българска мафия, все хуабви хора и все на балканите.
18
1
 
1
 
! Отговори
Истина преди 7 месеца
единственият начин е с правителствени организации които решават кой от престъпниците да живее. всеки който се помисли за по-голям го запознават със Свети Петър, така поддържат сивата икономика в ниски нива ..... няма друго решение, иначе след време анархия и социални войни.... дивия запад в Европа
17
0
 
7
 
! Отговори
Подземен икомомист преди 7 месеца
.... и както показват фактите , тази подземна икономика Е НЯКОЛКО ПЪТИ ПО СТАБИЛНА от НАДземната икономика на некадърниците с меки китки от Брюксел. Що тъй ? Нали доброто винаги побеждава злото ..... И ако нелегалната икономика е победител , то тогава кой е лошия и кой добрия ? Да не би надземните бизнесмени да си присвояват повече от печалбите за себе си и за това икономиката им там да затъва ? Да не би мениджърите да са избрани на шуробаджанашки принцип и затова да вземат грешни решения ? А?
16
0
 
1
 
! Отговори
На ви, преди 7 месеца
ЕС!
15
2
 
2
 
! Отговори
BGexit преди 7 месеца
Ето защо ППДБЛГБТ+ напират за еврозоната - за да се интегрират в европейската престъпност.
14
0
 
3
 
! Отговори
И какъв е е извода преди 7 месеца
ЕС е една ***-люлка на корупцията.
13
0
 
0
 
! Отговори
До Възмутена преди 7 месеца
Браво на Макс, угажда си!
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И какво лошо има :) ... Ааа забравих- искате да контролирате всичко ...
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Как ще я стигнем Урсула кой да ни каже.
10
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Кръстниците на мафията с в Брюксел.
9
0
 
3
 
! Отговори
Янко от Ябълково преди 7 месеца
Престъпници, политици...като теглиш вертикалната черта, шапката е една и съща.
8
0
 
3
 
! Отговори
ЦвъкиМолитвеника преди 7 месеца
Но нищо не пишат за моя приятел - милиардера и кожодера Асфалт паша Ди Банкя?Не смея по негов адрес да пропея,че лошо ми се пише.Освен това и аз с него съм в кюпа.
7
0
 
6
 
! Отговори
до 6 преди 7 месеца
Така си мислихме, но след далаверата на Урсула с Пфайзер, ние по-скоро изглеждаме като пионерчета пред нея.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Европол: Престъпността в ЕС използва взаимосвързания свят, изгражда подземна икономика"--------------Тоест, явява се пряк конкурент на престъпниците в Брюксел.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Що сте снимали Чекмеджето на Про стия.
4
0
 
0
 
! Отговори
Навсякъде има Мафия преди 7 месеца
Но саво в България мафията си има държава
3
0
 
0
 
! Отговори
Шкафчета и кюлчета преди 7 месеца
Важното е Еврото да е на Бали че тоя скапан лев не струва нищо
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Докладът се основава на оперативни анализи и стратегически сведения. В него се проследяват всички финансови и икономически престъпления, засягащи Еесовската Зона, като пране на пари, корупция, измами, престъпления срещу интелектуалната собственост и фалшифициране на стоки/валута. Резултатът от цялата тази канцеларщина и бюрокрация е, че властите конфискуват едва 2% от годишната оценка на приходите на организираните престъпни групи в Еесовската Зона.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
изгражда подземна икономика, защото официалната акушерска икономика е чалдисана