Денков: Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове, с протести няма да има решение

Нито един представител на протестиращите енергетици и миньори не се яви на среща с него
1 окт 2023 17:24, Анисия Иванова
362
Денков: Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове, с протести няма да има решение
Снимка: БГНЕС

Имаме нужда от съгласие как да се развие енергетиката в следващите 20 години. За да има такова, първо трябва да има разговор, но не чрез мегафони, а като седнат представители на всички страни на преговори. Затова поканихме днес представителите на синдикалните организации по всички въпроси, които вълнуват миньори и енергетиците. Така няма да решим проблемите в енергетиката. Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове. Тяхната цел е да привлекат 4 млрд. лева във въглищните региони чрез няколко различни европейски програми, заяви премиерът Николай Денков.

Той организира среща в Министерския съвет с протестиращите енергетици и миньори, на която никой техен представител не се яви.

По думите му средствата са предназначение за развитие на регионите. "Трябва да ги поискаме, спазвайки европейските правила. С предаването на документите преговорите с ЕК тепърва започват. В предстоящия много важен етап ще водим преговори по всички точки в ПВУ в сектор "Енергетика".

Още по темата

Няма текст в териториалните планове, който да предвижда затваряне на въглищни централи. Те предвиждат осигуряване на бъдеще на хората в регионите за устойчиви работни места и модерни предприятия. Териториалните планове са предадени на последната възможна дата и трябва да получат одобрение от ЕК и всички държави членки до 31 декември тази година.

Всички останали държави ги предадоха отдавна, ние сме последни. Имаме точно два месеца за преговори, очакваме синдикатите за разговор по същество, за да подготвим аргументите и да поставим исканията си", каза Денков, цитиран от Нова тв.

Премиерът е категоричен - няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи. "Ще подсигурим необходимите базови мощности поне до 2038 г., за да гарантираме енергийната сигурност. Дори когато спре производството на ток от въглища, самите предприятия ще продължат работата по трансформация поне още 5-10 години след затварянето. Има възможност за създаване на държавен оператор за конверсия на въглищните региони, който може да осигури заетост и да подготви публични терени за развитие на нови икономически дейности. Докато въглищните предприятия ще рекултивират своите площи, за да може на тяхно място да има поля и гори, държавното предприятие ще конвертира други площи, подходящи за индустриална дейност", разкри той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ще стане ще стане , ще бутнат сглобката , цялата държава ще излезе да гласува за този дето предложи реална алтернатива и да знае ако излъже като тези какво го чака , а не да ги търпим да работят за чужди интереси не за национални
13
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много противен и нагъл човек е тоя. Ама и той няма да види бял ден. Всички врагове на България ще получат възмездие. Има сила, която бди над България.
12
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От юни до 26 септември не са обсъждали ситуацията в енергетиката. Обаче парите от ПВУ ги заложихте в бюджета. Че и в августовка ваканция излязохте и сега нова. И изведнъж- ау, няма време.интересно как имаше време три пъти да отлагате.
11
20
 
5
 
! Отговори
1 преди 7 месеца
По добре без ТЕЦ отколкото болен от рак!!! Затваряййй!!!!!!
10
5
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 7 месеца
Измъчваш Цяла България- Решението Е Да Хванеш Първият Самолет за Щата Тексас в САЩ - С Еднопосочен Билет ........ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА.....Друго Решение Няма ....
9
3
 
12
 
! Отговори
Нане преди 7 месеца
Мъ що не подписахте КТД на миналият протест със синдикатите бре, кво ми излиза с номера, че немал време...ОСТАВКА... ===)))
8
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вие въобще не обсъждахте полезен ли е този ПВУ за България? просто решихте да лапате парите.
7
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Този национален предател иска да остави България без електричество и хората без хляб. Денков, идва ми да те псувам.
6
22
 
7
 
! Отговори
Умен преди 7 месеца
Дянков,за съжаление ,прozтите няма да те разберат.
5
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Оставка незабавна! Или народен съд. Сам си избери Денков кое от двете.
4
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Териториалните планове НАМАЛЯВАТ ЕМИСИИ. Как ще постигнеш това без да затвориш ТЕЦ-овете
3
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кой му вярва на този гризач?
2
7
 
29
 
! Отговори
Virtuozzo преди 7 месеца
оставка или народен съд ,избора е твой молец :)
1
5
 
39
 
! Отговори
Предатели с Пералня преди 7 месеца
ОСТАВКА НА ПРЕДАТЕЛИТЕ ОТ СГЛОБКАТА!!!