Пак сме сред най-нещастните в Европа, само германците са след нас

В Австрия, Полша и Румъния са най-щастливи
9 дек 2023 15:30, Нели Христова
97
Пак сме сред най-нещастните в Европа, само германците са след нас
Снимка: Pixabay/StockSnap

Българите са най-нещастната нация в Европейския съюз, следват ни германците. Австрия, Полша и Румъния пък се нареждат в топ 3 на най-щастливите нации. Това показва ново проучване на ЕС, съобщава "Евронюз".

Проучването се провежда всяка година от "Евростат" като скалата за оценки върви от 0, което е абсолютно неудовлетворение от живота в страната, до 10, което индикира, че нещата няма как да са по-добре. Проверява се също и колко оптимистично настроени са хората за бъдещото.

Единствената страна от 27-те в ЕС, чиито граждани са дали оценка по-малка от 6 върху цялостното си задоволство от живота е именно България.

Но докато очакванията са, че по-ниски оценки може да дадат страни в съюза, които са бедни, то оказва се това съвсем не е така. Германия, чиято икономика е най-силната в ЕС, се нарежда на второ място след България по неудовлетвореност на гражданите от живота там. През 2021 г. германците са дали оценка от 7,1 на страната си, докато сега тя пада до 6,5.

Статистиката обаче не може да обясни изцяло помраченото настроение на германците. Преди седмица свое проучване по този въпрос публикува базираният в Кьолн институт "Рейнголд". То е установило, че 20% от населението на Германия се чувстват преварени и тревожни, а други 9% са обзети от апатия.

Германия също така страда от икономическа стагнация заедно с безпокойство, свързано с войната в Украйна, както и от безпрецедентен ръст на имиграцията и се управлява от сравнително непопулярно правителство.

Какво обаче прави нациите щастливи?

Това не е първият път, в която Австрия заема челно място в класацията на най-щастливите нации. Хората там дават оценка 8 на нивото на щастие в страната. Австрия обаче е заможна държава, затова и тя не е изненада.

Румъния и Полша от друга страна обаче са сред държавите, които се традиционно се смятат за по-бедни. Затова и изследването посочва, че парите не са толкова големият критерий за щастие, а в тези страни те са заместени от факторите - възраст, образователна степен и семейни отношения.

Всъщност по-голямо удовлетворение от живота в анкетата показват именно участниците на възраст 16 и 29 г. в сравнение с тези над 65 г.

Обратният модел обаче се наблюдава в страни като Дания, Швеция, Ирландия, Нидерландия, Люксембург и Финландия.

Финансовата сигурност все пак се отразява на данните, но по малко по-различен начин, отколкото очакваме.  Оказва се, че във всяка държава членка удовлетвореността от живота се увеличава успоредно с нивото на образование, което пък от своя страна е свързано с доходите.  В Словакия това има най-голямо значение. Там разлика е от около 1,6 пункта на удовлетворение между тези с висше образование и тези, които имат основно (или по-малко от средно) образование.

Мястото, където живеете, също има значение. В Малта, Австрия, Финландия, Холандия, Белгия, Ирландия, Швеция, Дания и Люксембург хората в селските райони са се обявили за малко по-щастливи с 0,2 пункта.

В България, Румъния, Литва, Словакия, Португалия, Унгария, Хърватия, Кипър, Германия и Словения обаче градските жители казват, че са по-доволни от живота.

Изследването показва още и, че най-щастливи са домакинствата, в които има дете. А най-нещастни - тези, които живеят сами. Това  обаче е характерно за Европа, докато изследвания от други континенти показват именно обратната тенденция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най - щастливи хора на земята сме ние българите, понеже мислиме логично, а не емоционално. Тия статистики са за тия, които гледат на света емоционално, а не логично!
32
5
 
16
 
! Отговори
парите са в крадците преди 5 месеца
Кървави пари не носят щастие. Господ гледа и наказва!
31
7
 
18
 
! Отговори
Как да сме щастливи преди 5 месеца
като вчера живяхме по-добре от днес, а утре ще живеем по-зле??
30
6
 
7
 
! Отговори
чудо е там преди 5 месеца
И в Китай и в Бг командват комунисти. Нооо...там крадливите от тях ги вкарват в Трудови лагери, а най-крадливите ги разстрелват. Когато стане поне наполовина същото у нас, тогава ще се случват и много, ама мноо хубави неща за всички, не само за крадците.
29
7
 
13
 
! Отговори
тук-там преди 5 месеца
При "трима българи-чета с предател" как нормален човек да е щастлив?! Който избяга в уредена страна, не се връща. Далече от крадливи, завистливи и предатели.
28
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 30.Тези 5 магистрали, 3 стадиона и 3 хиляди блока в Китай ги завършват много по-бързо, много по евтино и ... по-качествено, разбира се. Затова Китай е начело, а България е все на последните места./Ще си изсмучи от пръстите всякаква глуп0ст ,ще изкара от 10 извора вода но няма да признае че в България се случват и много хубави неща и ще хленчи и хеити ..Ще ми дава за пример Китай ,отивай си у диктаторскара комунистическа държава тогава ,кво правиш тука .
27
5
 
11
 
! Отговори
чудо е там преди 5 месеца
Тези 5 магистрали, 3 стадиона и 3 хиляди блока в Китай ги завършват много по-бързо, много по евтино и ... по-качествено, разбира се. Затова Китай е начело, а България е все на последните места.
26
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами как няма да сме нещастни след като 34 години живота ни става все по-лош?! За да станат мафиотите още по-богати, ние народа на България ставаме все по-бедни.
25
1
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
До 11 "... с най-голяма смъртност на населението" - ми про'с'таците като теб като изгониха младите, нормално е и смъртността да е висока.
24
7
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
До 21 "Реално погледнато в историята на България бвп-то на България от глава на населението никога не е бил толкова висок." - типичната логика на неграмотния про'с'так. Но не си струва да се обяснява на при'м'итив.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ощастливете се бе като сте не щастни
22
3
 
4
 
! Отговори
1 преди 5 месеца
"Има една страна Франция, в която всички са щастливи, жените са хубави и лесни, а мъжете все са на война." "Колко е хубаво сутрин да се събудиш в леглото до блондинка.В двора на мама расте лаврово дръвче, няма нищо по-хубаво да любиш блондинка." Цитати от Фанфан Лалето и Тигъра на 7 морета, марш на драгуните. "Там където живота няма цена,смъртта има голяма цена"-Каза Сам Калифорния и прибра 1000 д. за Черния Бил, когото гръмна между очите, За няколко долара повече. Щастливи сте,писаното лъже.
21
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В момента в БГ се строят 5 магистрали , 3 стадиона ,3 хиляди блока предстоят да се сенират.Може да влезем в еврозоната ,в Шенген.Но българския мрънka4 не престава да се оплаква .
20
6
 
8
 
! Отговори
Бай Ганьо е щастлив преди 5 месеца
когато съседа му е зле. За жалост!
19
4
 
5
 
! Отговори
България загива! преди 5 месеца
22, когато станем от племе народ ще бъда щастлив, а и не само аз.
18
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 4.35 години западна демокрация - 35 години упадък на родината ни./Реално погледнато в историята на България бвп-то на България от глава на населението никога не е бил толкова висок.Ако нещо не ти хареса отиди си в Русия ,в Беларус ..там ще ти е екстра
17
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Румънците се изчистиха от корупция. Имат политици в затвора. Ако някои от тези, които днес са над закона и ни управляват, ги видите, че утре са в затвора, няма ли да сте по-щастливи?
16
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кво да правиш ЕвроатлантизЪм
15
3
 
2
 
! Отговори
Само политиците са преди 5 месеца
щастливите! Значи направете всички политици!
14
6
 
5
 
! Отговори
Не народ мрьши ! преди 5 месеца
Теглото ни никога няма да свърши !