Пак сме сред най-нещастните в Европа, само германците са след нас

В Австрия, Полша и Румъния са най-щастливи
9 дек 2023 15:30, Нели Христова
97
Пак сме сред най-нещастните в Европа, само германците са след нас
Снимка: Pixabay/StockSnap

Българите са най-нещастната нация в Европейския съюз, следват ни германците. Австрия, Полша и Румъния пък се нареждат в топ 3 на най-щастливите нации. Това показва ново проучване на ЕС, съобщава "Евронюз".

Проучването се провежда всяка година от "Евростат" като скалата за оценки върви от 0, което е абсолютно неудовлетворение от живота в страната, до 10, което индикира, че нещата няма как да са по-добре. Проверява се също и колко оптимистично настроени са хората за бъдещото.

Единствената страна от 27-те в ЕС, чиито граждани са дали оценка по-малка от 6 върху цялостното си задоволство от живота е именно България.

Но докато очакванията са, че по-ниски оценки може да дадат страни в съюза, които са бедни, то оказва се това съвсем не е така. Германия, чиято икономика е най-силната в ЕС, се нарежда на второ място след България по неудовлетвореност на гражданите от живота там. През 2021 г. германците са дали оценка от 7,1 на страната си, докато сега тя пада до 6,5.

Статистиката обаче не може да обясни изцяло помраченото настроение на германците. Преди седмица свое проучване по този въпрос публикува базираният в Кьолн институт "Рейнголд". То е установило, че 20% от населението на Германия се чувстват преварени и тревожни, а други 9% са обзети от апатия.

Германия също така страда от икономическа стагнация заедно с безпокойство, свързано с войната в Украйна, както и от безпрецедентен ръст на имиграцията и се управлява от сравнително непопулярно правителство.

Какво обаче прави нациите щастливи?

Това не е първият път, в която Австрия заема челно място в класацията на най-щастливите нации. Хората там дават оценка 8 на нивото на щастие в страната. Австрия обаче е заможна държава, затова и тя не е изненада.

Румъния и Полша от друга страна обаче са сред държавите, които се традиционно се смятат за по-бедни. Затова и изследването посочва, че парите не са толкова големият критерий за щастие, а в тези страни те са заместени от факторите - възраст, образователна степен и семейни отношения.

Всъщност по-голямо удовлетворение от живота в анкетата показват именно участниците на възраст 16 и 29 г. в сравнение с тези над 65 г.

Обратният модел обаче се наблюдава в страни като Дания, Швеция, Ирландия, Нидерландия, Люксембург и Финландия.

Финансовата сигурност все пак се отразява на данните, но по малко по-различен начин, отколкото очакваме.  Оказва се, че във всяка държава членка удовлетвореността от живота се увеличава успоредно с нивото на образование, което пък от своя страна е свързано с доходите.  В Словакия това има най-голямо значение. Там разлика е от около 1,6 пункта на удовлетворение между тези с висше образование и тези, които имат основно (или по-малко от средно) образование.

Мястото, където живеете, също има значение. В Малта, Австрия, Финландия, Холандия, Белгия, Ирландия, Швеция, Дания и Люксембург хората в селските райони са се обявили за малко по-щастливи с 0,2 пункта.

В България, Румъния, Литва, Словакия, Португалия, Унгария, Хърватия, Кипър, Германия и Словения обаче градските жители казват, че са по-доволни от живота.

Изследването показва още и, че най-щастливи са домакинствата, в които има дете. А най-нещастни - тези, които живеят сами. Това  обаче е характерно за Европа, докато изследвания от други континенти показват именно обратната тенденция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
5
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
До 59 Никой не се интересува от Шолц и немците. Да изчезнат всичките - на никого няма да липсват.
52
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
АМИ ВЪВ ВЕСТНИК "БИЛД" ИМА СТАТИЯ КАК ШОЛЦ КАЗВА ЧЕ ЕС ПЛАЩАТ 10 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ЗА ГАЗ ОТКОЛКОТО ПРЕДИ. КОГАТО Е ДОСТАВЯНИ ОТ РУСИЯ. И ЧЕ ЗАТЪВАТ ВСЕ ПО ДЪЛБОКО.
51
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 51.В София едно пътуване с градски транспорт струва 1,60 лева при медиана на заплатите в България около 1200 лева./Ае сме6ниk като казваш колко е билета в София ,кажи че и заплатата там гони 3000 хиляди лева.Недей казвай колко е билета в София като го сравняваш с заплата в малък провинциален град .
50
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Do 53.Може би щяхме да бъдем по-щастливи, ако населението на България не намаляваше, а нарастваше с темпове примерно като в Холандия и сега България ако беше 11 милиона щяхме да сме по-щастливи .Колкото повече хора ,толкова по скъпо става.
49
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
По времето на Бай Тощо.... ние творците направихме в Завод Електроника в София Компютъра ИЗОТ 0310 - копие на ПиДеПи 8 и какво стана? Дойдоха Комунистите от Института и казаха, че те трябва да го задвижат и подскачаха около него над 6 месеца и никакъв резултат. Аз, Антон Ковачев и Николай Балов създадохме в "МНЕМОНИЧЕН КОД" - цифровия език за връзка с чиповете и направихме програмата "Капеща единица" за тестване и компютрите тръгнаха! Но и на Петилетката отчетоха, че са го направили Те!
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До долния. Ми не са в Парламента, защото малко са noyмpeли! Пък и Гас се пише газ, че и с малка буква.
47
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
България след 1989г намаля по население, понеже Ние - Българите сме ТВОРЦИТЕ НА ЗЕМЯТА - Светът ни иска! Първият Лампов Компютър е изобретен от Българина Джон Атанасов! Избретателят на Свободна Енергия - "Браунов Гас" е българина Илия Вълков - Yull Brown! Стефан Маринов - изобретател на "Няма енергийни кризи, има кризи на невежеството"! Двама мъже от Велико Търново изобретиха генератор, който може да произвежда електричество от Земната Гравитация! Но и защо тия Учени не са в Парламента?
46
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Може би щяхме да бъдем по-щастливи, ако населението на България не намаляваше, а нарастваше с темпове примерно като в Холандия и сега България ако беше 11 милиона щяхме да сме по-щастливи.
45
6
 
1
 
! Отговори
Кой ли преди 5 месеца
би поврвал на анкетирани, живеещи в територия фъкана с мафиоти, хайдути, лицемери и предатели.
44
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В София едно пътуване с градски транспорт струва 1,60 лева при медиана на заплатите в България около 1200 лева. С една медианна брутна заплата 750 пътувания. През 1988 година в София едно пътуване с градски транспорт струваше 6 стотинки при медиана на заплатите в България около 240 лева. С една медианна брутна заплата 4000 пътувания. Някои твърдят, че ни се била повишила покупателната способност..... Е, спрямо преди 10 години може би, но не и за по-дълъг период
43
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сега жизненият стандарт в България е като през 1962 година. Как да сме щастливи?!
42
2
 
4
 
! Отговори
Друг преди 5 месеца
Бла Бла Бла..........!
41
3
 
8
 
! Отговори
айде нЕма нужда преди 5 месеца
"България е на 7-мо място като % (85) на жители живеещи в собствено жилище", но сме намалени с 30% или с около 3 милиона. Ако бяхме пак близо 9 милиона (или повече), щяхме да сме по-зле от немците по този показател
40
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Едно време, ние Българите - Белите хора измислихме как от пашкулите на пеперудите да правиме Коприна и от нея Здравословни Копринени Дрехи! Научихме Китайците да отглеждат пашкули за коприна и от там почна търговията "По пътя на Коприната" за да може нашите Принцеси да се обличат в Здравословни Копринени Дрехи! Но и какво стана? В китайската енциклопедия пише, че те са изборетили "КОПРИНАТА"!!! Смях, Смях, Смях. а *** какво да прайш? Виновни сме, че ги учиме и после те скачат по нашите глави!
39
10
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 31 преди 5 месеца
Все още не съм професор, но имам намерение да стана. Та, да ти го обясня простичко, с думите на една баба: "Чедо, ние след лошото, видехме хубаво, ама вие от хубавото на лошо отивате. та как ще живеете и свиквате, не знам, хич няма да ви е лесно". Не е мерила БВП-та, но го е усетила и видяла.
38
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хе,според герб,ПП и дб ,сме май добре и най щастливи Европа ,трите партията предатели на българския народ ,те уважават повече Украйна отколкото българите !!!
37
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Поредното нагласено проучване ,което се опитва да накара българинът да се почувства смачкан и че от него нищо не зависи.
36
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
България е на 7-мо място като % (85) на жители живеещи в собствено жилище. В Германия тоя процент е 49. Разбирам ги немците, че са сдухани жестоко, защото с непрекъснатото покачване на наеми и ипотеки едвам смогнат да си покриват жилищните нужди. Не знам какво е това хронично нещастие в Българина. Половината нации от ЕС живеят по-зле от нас но не са такива нещастници. Много се сравняваме с околните, това ни е проблема..
35
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Българите сме творци! Измислихме Колелото! Едно време - ние Белите Хора преди хиляди години с кон и бойна каручка с две колела заминахме за Китай.. Сега в Китайската енциклопедия са написали, че те са измислили "Колелото"! После отидохме пак до Китай и им показахме как се прави Мед и Желязо от руда. В китайската енциклопедия пише, че те са изобретили добива на Мед и Желязо! Сега ние Белите Хора измислихме Компютрите и Телефоните.... След 1000г, а може и днеска вече да чуем, че те са ги измислили
34
4
 
6
 
! Отговори
Цар Симеон Две: преди 5 месеца
Казах ви да си смените чипа, вие - "Не, та не! Не ни давай акъл дедо Моньо, къв цар си ти? Някакъв втори братовчед на крал Чарлз? Ние какви царе сме имали? Ехееей!".