Европейските политици реагират остро на смъртта на Навални: Кремъл го уби!

Русия му отне свободата и живота, написа Роберта Мецола
Обновена: 16 фев 2024 14:51 | 16 фев 2024 14:43, Нели Христова
155
Европейските политици реагират остро на смъртта на Навални: Кремъл го уби!
Снимка: БГНЕС

Каквото и да мислите за Алексей Навални като политик, той просто беше брутално убит от Кремъл. Това написа президентът на Латвия Едгар Ринкевич в Twitter минути след като бе съобщено, че опозиционерът е починал в затвора в Москва.

"Това е факт и това е, което трябва да знаете за истинската природа на сегашния руски режим. Моите съболезнования на семейството и приятелите", допълва той.

Риши Сунак също поднесе своите съболезнования:

"Това е ужасна новина. Като най-яростен защитник на руската демокрация, Алексей Навални демонстрира невероятна смелост през целия си живот. Мислите ми са със съпругата му и народа на Русия, за които това е огромна трагедия", написа той в Twitter.

В своя френският външен министър Стефан Сежурне казва, че Навални е "платил с живота си" за своята "съпротива срещу руското потисничество". "Смъртта му в наказателна колония ни напомня за реалността на режима на Владимир Путин", добавя той.

"Светът загуби боец, чиято смелост ще отеква през поколенията. Ужасена съм от смъртта на лауреата на наградата "Сахаров" Алексей Навални. Русия отне свободата и живота му, но не и достойнството му. Борбата му за демокрация продължава. Нашите мисли са със съпругата и децата му", написа председателя на ЕП Роберта Мецола.

Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО, заяви на свой ред, че е "натъжен и обезпокоен от докладите, идващи от Русия". 

Германският канцлер Олаф Шолц пък заяви, че активистът е "платил за смелостта си с живота си". Докато чешкият външен министър Ян Липавски призова света да "почете паметта" на човек, "затворен и измъчван до смърт, защото се е противопоставил на Путин"

Президентът на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че блокът смята, че руският режим носи "единствена отговорност" за "трагичната смърт" на Навални.

В публикация в X Мишел каза, че Навални се е "борил за ценностите на свободата и демокрацията" и е направил "крайната жертва" за своите идеали.

"Изказвам най-дълбоките си съболезнования на семейството му. И на тези, които се борят за демокрация по света в най-мрачните условия. Бойците умират. Но битката за свобода никога не свършва", добави Мишел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
3
 
4
 
! Отговори
Евроджендераст преди 2 месеца
Баба ми вчера беше убита. Мисля че Путин е убиеца . Не, напълно сигурен съм, че тоя я е убил!
98
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И за какво им е да го убиват, след като той е бил в затвор и затворен?
97
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много му се вдигна рейтинга на Путин с интервюто и това са спешните мерки за свалянето му от запада, извършителят е запада с подставени лица.
96
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Предателя се върна в Русия защото знаеше че в чужбина има по голяма вероятност да го ликвидират... И то запада..
95
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А много набързо забравиха западняшките отрееепки че Навални още при престоя си в Германия имаше проблеми със здравето. Долни скапаняцииии!
94
2
 
2
 
! Отговори
Кво Да кажа?BRICS преди 2 месеца
Brazil.Russia.India.China.SouthAfrica!!!! Накратко BRICS! Най-задлъжнялата нация - ФАЩ прави всичко възможно да вкара за трети път света във война на чужд терен(Европа естествено). Междувременно сорроссите ни налагат ЛБrТ, станбулска конвенция, зелена енергия,ваксини и прочие заробващи правила!!! Сега ми реват сорошккките медии за някакъв ***!!! Честито! Демонтирайте и Шипка,щото имало руснаци там!!!! Продажници!
93
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И ние сега какво да направим? Пак " Путин ли го уби"??!-:)) То човек и от Естествена смърт не може да умра в Русия! Все Само Путин ги " убива"! Навални сам избра да е затворник!!
92
5
 
3
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 2 месеца
Ако беше вярно, че "Кремъл го уби", руснаците изобщо нямаше да си дават труда да го съобщават. Колкото и да не им се вярва на евро-л-и-бер-астите, руснаците всъщност не са длъжни да се отчитат пред когото и да било какво става в затворите им.
91
3
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 месеца
Все тровени с новичок, ама всички оцелаха. А едно възрастно английско семейство скоротечно си отиде точно от новичок. Нещо някои съвсем за балъци ни взимат.
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дончо белината, ще пусне поздлавителна телеграма до Путин.
89
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Отиде си и Навални.
88
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонименами пробвай се да унищожиш русофилията, накрая да не се самоунищожиш само.
87
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В крайна сметка това е разликата между демокрацията и диктатурата. В САЩ Байдън и Тръмп са се хванали за гушите от години и не спират с компроматите и мръсните номера, но и двамата са живи. В половин Европа крайно десните партии се радикализират, но още никой не ги е разселил по затворите.
86
3
 
3
 
! Отговори
Таня преди 2 месеца
И тук искаме еднопартийна система. Пеевски да чисти всички копейки когато сметне за добре. Хубаво ще е, нали?
85
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Крайно време е да приемем закон и план за унищожение на русофилията в България по модел на планът за изтребление на разбойниците от 1922г. Повече не трябва да ги търпим тия наглеци.
84
4
 
0
 
! Отговори
someone преди 2 месеца
айде ред сълзи и сополи, че техния платен демонкрат, не успя да захване Русия и да я върне в състоянието по времената на Елцин.
83
0
 
0
 
! Отговори
нафърфорий преди 2 месеца
Ами..., в такъв случай православните християни казват: Б-г да го прости!
82
6
 
6
 
! Отговори
Румен преди 2 месеца
Западните войнолюбци са виновни!
81
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 76 Защото Навални сам пожела да се върне от Германия, за да покаже че не го е страх от убиеца Путин на все още останалите тук там мислещи руснаци. Тази му дързост вбеси Путин. По същия начин Путин беше вбесен и от Зеленски, че не хукна да бяга от Украйна както му се искаше на руския диктатор, дори Путин беше обявил че Зеленски е избягал в Полша.
80
0
 
1
 
! Отговори
Сержант преди 2 месеца
Кое му е лошо, да пожелаеш на някого, това , което боготвори.