Европейските политици реагират остро на смъртта на Навални: Кремъл го уби!

Русия му отне свободата и живота, написа Роберта Мецола
Обновена: 16 фев 2024 14:51 | 16 фев 2024 14:43, Нели Христова
155
Европейските политици реагират остро на смъртта на Навални: Кремъл го уби!
Снимка: БГНЕС

Каквото и да мислите за Алексей Навални като политик, той просто беше брутално убит от Кремъл. Това написа президентът на Латвия Едгар Ринкевич в Twitter минути след като бе съобщено, че опозиционерът е починал в затвора в Москва.

"Това е факт и това е, което трябва да знаете за истинската природа на сегашния руски режим. Моите съболезнования на семейството и приятелите", допълва той.

Риши Сунак също поднесе своите съболезнования:

"Това е ужасна новина. Като най-яростен защитник на руската демокрация, Алексей Навални демонстрира невероятна смелост през целия си живот. Мислите ми са със съпругата му и народа на Русия, за които това е огромна трагедия", написа той в Twitter.

В своя френският външен министър Стефан Сежурне казва, че Навални е "платил с живота си" за своята "съпротива срещу руското потисничество". "Смъртта му в наказателна колония ни напомня за реалността на режима на Владимир Путин", добавя той.

"Светът загуби боец, чиято смелост ще отеква през поколенията. Ужасена съм от смъртта на лауреата на наградата "Сахаров" Алексей Навални. Русия отне свободата и живота му, но не и достойнството му. Борбата му за демокрация продължава. Нашите мисли са със съпругата и децата му", написа председателя на ЕП Роберта Мецола.

Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО, заяви на свой ред, че е "натъжен и обезпокоен от докладите, идващи от Русия". 

Германският канцлер Олаф Шолц пък заяви, че активистът е "платил за смелостта си с живота си". Докато чешкият външен министър Ян Липавски призова света да "почете паметта" на човек, "затворен и измъчван до смърт, защото се е противопоставил на Путин"

Президентът на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че блокът смята, че руският режим носи "единствена отговорност" за "трагичната смърт" на Навални.

В публикация в X Мишел каза, че Навални се е "борил за ценностите на свободата и демокрацията" и е направил "крайната жертва" за своите идеали.

"Изказвам най-дълбоките си съболезнования на семейството му. И на тези, които се борят за демокрация по света в най-мрачните условия. Бойците умират. Но битката за свобода никога не свършва", добави Мишел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
1
 
! Отговори
Против Русия преди 2 месеца
До Анонимен 74И после и този надзирател случайно ще се спъне в камъче и хоп на главата.
78
8
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 2 месеца
Това е жалкият отговор на ФАЩ и Евроджендърска Европа на изобличаващото ги в множество престъпления и грехове скорошно интервю на Путин. Да живее Русия!!!
77
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да са мислели преди да събудят мечката !
76
4
 
5
 
! Отговори
Шиндо преди 2 месеца
Европейски политици?! И такива ли има?! Къде сега има политици от ранга на Хелмут Кол или Маргарет Тачър?! В момента Европа се представя е една руса икономка, която Ердоган не и даде даже стол, за да седне!
75
2
 
1
 
! Отговори
ИВАН преди 2 месеца
И НОТАРИУСА ПОЧИНА!
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Сержант. Еми не ни пожелавай нищо бе. Не ти щем пожеланията. Ти защо се напъваш да ни пожелаваш нещо си. Кажи си мнението,отговори на чуждо и толкова. Може и без пожелания тоест клетви.
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 123. Тва с адресите е най-примитивната идея бе. От толкоз деситилетия форумни геройства с писателствуване на уплахи не са ли спрехте вече.
72
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много интересно след като в Германия спасиха Навални от отравянето му с Новичок (поне така казаха) защо след това западняците го върнаха на руснаците.
71
6
 
5
 
! Отговори
Сержант преди 2 месеца
Пожелах на русофилите, отношение на властта към тях, както техните любимци се отнасят към проевропейско мислещите. И хо изтриха коментара.
70
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сега от кумова срама големия демократ и стожер на руската демокрация Путин ще накаже някой надзирател с глоба 100 рубли, че не е реагирал навреме за Навални.
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 70. Ни ще. Само дава мъдри съвети : "това трябва", "онова трябва" и после седи и кибичи и чака някой друг да му изпълни желанията и мечтите.
68
3
 
5
 
! Отговори
а преди 2 месеца
европолитиците да почнат да ревът и за геноцида на натайняхо над палестинците ,а не само да му ръкопляскат и покланят .
67
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не знам от какво е умрял Навални, но 1/ той по никакъв начин не е заплаха или опозиция в самата Русия 2/ако е утрепан по нареждане на Кремъл изобщо няма нужда да го обявяват на всеослушание - никой нямаше и да разбере. При нормални обстоятелства, кой изобщо дава публични обяснения за един затворник? 3/ Ако някога с нещо е бил "заплаха" за Кремъл - изобщо нямаше да му дават възможност да "призовава" за каквото и да е от затвора. В заключение - ако има умисъл в смъртта му, то тя е Западно дело.
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До До 56. Не стааш бе. Не мой с такава глупава манипулация да се пробваш. И малките деца са по-умни от тебе.
65
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
" Време е за война с империята на злото. "............. Ми айде отивай в Покрайна и воювай . Стига си воювал само в интернет :)
64
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те даже много го търпяха тоя ! ако беше в България опозиция на мутрата Бойко нямаше дори до затвор да изкара
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 123. Превъртел, за обратното стааше въпрос бе вие ептен сте дали фира от злоба.
62
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А еврогейckите политици как ще коментират убийството на садам хюсейн, или Това на Муамар Кадафи?!? Да не говорим за Милошевич, който утрепаха в килията в Хага, щото го съдиха НЕзаконно и той им тегли една цветуща сръбска псувнння на всичките съдии в Хага!!! Тия убийства бяха европейско и законово оправдани нали?!? ФАЩ еввва маmmaта на Европа и на света за съжаление. Ние за съжаление пак сме на грешния кон!!!!
61
4
 
4
 
! Отговори
До 56 преди 2 месеца
Давай, слагай манерката и заминавай.
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Сержант 59. Че има книги има обаче кат ти чета какво си разбрал от тях...То трябва да може и да се схваща.