Европейските политици реагират остро на смъртта на Навални: Кремъл го уби!

Русия му отне свободата и живота, написа Роберта Мецола
Обновена: 16 фев 2024 14:51 | 16 фев 2024 14:43, Нели Христова
155
Европейските политици реагират остро на смъртта на Навални: Кремъл го уби!
Снимка: БГНЕС

Каквото и да мислите за Алексей Навални като политик, той просто беше брутално убит от Кремъл. Това написа президентът на Латвия Едгар Ринкевич в Twitter минути след като бе съобщено, че опозиционерът е починал в затвора в Москва.

"Това е факт и това е, което трябва да знаете за истинската природа на сегашния руски режим. Моите съболезнования на семейството и приятелите", допълва той.

Риши Сунак също поднесе своите съболезнования:

"Това е ужасна новина. Като най-яростен защитник на руската демокрация, Алексей Навални демонстрира невероятна смелост през целия си живот. Мислите ми са със съпругата му и народа на Русия, за които това е огромна трагедия", написа той в Twitter.

В своя френският външен министър Стефан Сежурне казва, че Навални е "платил с живота си" за своята "съпротива срещу руското потисничество". "Смъртта му в наказателна колония ни напомня за реалността на режима на Владимир Путин", добавя той.

"Светът загуби боец, чиято смелост ще отеква през поколенията. Ужасена съм от смъртта на лауреата на наградата "Сахаров" Алексей Навални. Русия отне свободата и живота му, но не и достойнството му. Борбата му за демокрация продължава. Нашите мисли са със съпругата и децата му", написа председателя на ЕП Роберта Мецола.

Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО, заяви на свой ред, че е "натъжен и обезпокоен от докладите, идващи от Русия". 

Германският канцлер Олаф Шолц пък заяви, че активистът е "платил за смелостта си с живота си". Докато чешкият външен министър Ян Липавски призова света да "почете паметта" на човек, "затворен и измъчван до смърт, защото се е противопоставил на Путин"

Президентът на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че блокът смята, че руският режим носи "единствена отговорност" за "трагичната смърт" на Навални.

В публикация в X Мишел каза, че Навални се е "борил за ценностите на свободата и демокрацията" и е направил "крайната жертва" за своите идеали.

"Изказвам най-дълбоките си съболезнования на семейството му. И на тези, които се борят за демокрация по света в най-мрачните условия. Бойците умират. Но битката за свобода никога не свършва", добави Мишел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
4
 
6
 
! Отговори
Човек преди 2 месеца
Въобще не ни пука!
118
2
 
6
 
! Отговори
Анон преди 2 месеца
Защото на запад никои няма врагове, никой не умира и всички са завинаги живи и здрави
117
3
 
1
 
! Отговори
Путин В.В. преди 2 месеца
Ами щом се е налагало......
116
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е кво риват ся? Нали напоследък ни убеждават, че било съвсем нормално млади хора да си умират от кръвни съсиреци и инфаркти и да не питаме много що така става. А ся се сетили да риват. Кво последно, нормално ли е или не е?
115
5
 
3
 
! Отговори
Рендету преди 2 месеца
Западно Либералите са убедени, че го е елиминирал Путин без да се интересуват от резултатите на разследването и истинските причини за смърта му!? Всъщност, реакцията на Западните Политици на смърта на Навалний е вид лично "Послание" към Путин, че всички негови опити да се "договори" със Запада са Отхвърлени и абсолютно несъществени! Любопитно, дали Путин що го разбере и каква ще е реакцията му!?
114
3
 
7
 
! Отговори
Нури преди 2 месеца
Навални го убиха за да мълчи и не е имал никакъв тромб
113
8
 
10
 
! Отговори
До Укро феновете преди 2 месеца
Не Кремъл. Киев го уби. Мойта дума срещу вашата дума. Ха. Сега де..? Психично болния Нахални сам не желаеше да живее. Сега пък някой друг му е виновен. Какво ще кажете за Джулиан Асанж и особено за убийството на американския журналист в Киев който критикуваше Зеленски ?!
112
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трудно е да се прецени кой има пръст в смъртта на Навални - Украйна, САЩ или Великобритания ..
111
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гонзало Лира, който умря януари в украйнски затвор, защото критикува Киев, никой не го отрази обаче. Лицемерчета малки.
110
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сега предлагам Баце, Кире, Асанчо, "академика" ДенкОФФ и жирафа Мариа габриелова да изградят паметник на горкия навалниЙ. Даже има и свободно място!!! На местото на паметника дето го рязоха с оксижен и го демонтираха. Та на откриването на паметника на навалниЙ може да поканят и посланиците на ФАЩ и ***, да им направят дълбок поклон и едно "дълбоко гърло"!!!
109
3
 
5
 
! Отговори
Путин преди 2 месеца
Експертизата излезе- самоубил се е за да ме наклевети, злобно човече!
108
1
 
3
 
! Отговори
Дебел(O)(O)кият к0к0 преди 2 месеца
Обичам Димки, Фишеци с Плътна Димна Завеса, докато Изпарявам Милиардите на Българският Народ!
107
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Точно затова се върна в Русия, заради здравните проблеми които му "наложиха" западняците.. Иначе отдавна да беше дал фира..
106
5
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
Хубаво си помислете: защо му е на Путин и неговата свита да го убива точно сега, след интервюто, което даде пред американския журналист, с което популярността му нарасна още повече. Кой има полза от смъртта на Навални точно сега - който разсъждава ще загрее веднага - Зеленски и западните му господари, толкова е просто!
105
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако някой от тези политици успее аргументирано да обясни защо им е на руснаците и на Путин да трепят Навални точно в този момент тогава ще се съглася, че е убит.
104
4
 
7
 
! Отговори
Само напомням преди 2 месеца
Все още няма данни от аутопсията, няма данни от независими медицински изследвания, обаче западните лидери си имат становище, как така???
103
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Накрая ще се окаже че Путин е убил нотариуса и трактора... Хем лично..
102
6
 
3
 
! Отговори
до 98 преди 2 месеца
Ами той беше в Германия тъкмо заради "проблеми със здравето", причинени от любимата ти руска *** и агентите и, които после бяха подведени от българин да си признаят как са го направили.
101
4
 
7
 
! Отговори
маалатъ преди 2 месеца
Всеки, абсолютно всеки човек, сам прави своя избор и носи последствията от него! Силно се съмнявам се Путин да е замесен в смърта на Навалний и то пред предстоящите избори за президент на РФ. Да, Пригожин беше Демонстративно Елиминиран от Путин, но не и Навалний, той не преставляваше никаква заплаха за него, нито докато беше на свобода, нито в затвора! Много по-вероятно е "някой" да е решил да го превърне в "жертвен идол" и да извлече максимум дивиденти от смърта му точно преди изборите!!!
100
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Глупости на търкалета! А на бас че след седмица никой няма да помни за този! Искате ли?