Ако евровота беше днес: ГЕРБ печели с 22%, след тях БСП грабва 19,4%

28% от българите искат да гласуват с преференции
10 мар 2019 13:47,
448
Ако евровота беше днес: ГЕРБ печели с 22%, след тях БСП грабва 19,4%
Снимка: архив, Investor Media Group

Ако евроизборите се провеждаха днес, ГЕРБ биха били първи с 22,2% от гласовете, а след тях втори ще останат БСП с 19,4%. Това става ясно от проучване на "Екзакта Рисърч груп" за нагласите на българите.

Трети са ДПС с 6.9 на сто, а четвърти са Обединени патриоти – 6.4 на сто при условие, че участват в сегашния си коалиционен формат.

Още по темата

"Демократична България" би взела 2.5 процента от гласовете, СДС – 1.3 процента, РБ, АБВ, Воля и Възраждане - по 1 на сто.

Шансовете на десницата за спечелване на евровота е трудно да бъдат определени, но отделното им явяване би намалило шансовете на патриотите.

За кого да гласуват не са решили 8.3 на сто от анкетираните, а 24.8 процента не била пуснали бюлетина за никого.

Двайсет и осем процента от българите, интервюирани от "Екзакта" в края на февруари, заявяват, че възнамеряват да гласуват преференциално на предстоящите евроизбори. 15 на сто не смятат да се възползват от правото си на преференциален вот.

Преференциално искат да гласуват половината от избирателите на ОП, както и по една трета от избирателите на ГЕРБ и на БСП. Сред твърдо решилите да гласуват на предстоящия евровот, желаещите да отбележат преференция са два пъти повече от нежелаещите.

Това показва, че преференциалният вот се е утвърдил в изборната практика у нас и мотивира немалко избиратели за участие, е изводът на социолозите от агенцията.

Проучването е направено по домовете, интервюирани са 1000 пълнолетни лица, подбрани чрез двустепенна гнездова извадка, в 125 гнезда в 91 населени места.

Изследването се провежда в рамките на собствената изследователска програма на "Екзакта Рисърч Груп", посочват от агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


448
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
2
 
7
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
а моето ГНЕЗДО не го посетиха да ме питат - оакани с птичи мнения проучвания :))))))
220
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичките са менте и партийни калинки. Борисов 2 пъти подаде оставка за некадърност, но е васал на САЩ и Турция и пак се връща. БСП са милионери и менте опизоиция и щом ги изберат, напускат парламента ама уж са против Борисов. Юнкер даже и не подаде оставка заради добрата заплата, а пенсията му мизерна и почна да рекетира Англия,
219
12
 
30
 
! Отговори
Миро: преди 5 години
Всяко нещо е временно-преходно явление!!!Това се отнася за ГЕРБ,НАТО,ЕС, БОЙКО БОРИСОВ! КУРАЖ БРАТЯ БЪЛГАРИ!!!ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!!ДОЛУ ГЕРБ И ТЯХНИТЕ ДОЛНИ ПРЕДАТЕЛИ!!!
218
3
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
До 1835Звездичките сигурно значат соро соиди?
217
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма значение и България ще е във В група ако не и в Г група на ЕС. ГЕРБ или ОП нямат значение.
216
25
 
10
 
! Отговори
хаха преди 5 години
Герб пак ще спечели напук на всички мърди в тоя форум.
215
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ ще спечели,турците и джипси Кингс гласуват за тях,българите няма да гласуват!
214
4
 
2
 
! Отговори
до МИРО преди 5 години
Ти *** ли си или да? Ако твоите деца са близо до огнище с болести от животни и ги хване нещо, тогава ще искаш държавата да изгориш, а не само житоните. Много тъпо к...е си
213
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сааамо ГЕРБ ве
212
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойкот и никакво гласуване. ГЕРБ крадат гласовете на малките партии и си гласуват бюджетна пара, ЕС се разпада и си гласуват само техни заплати.
211
18
 
8
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 5 години
Ха ха ,и в Неделя ГЕРБ ви е кошмар.
210
8
 
22
 
! Отговори
МИРО: преди 5 години
ПИТАМ ГЕРБ,БОЙКО,ЦЕЦО И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ХУБАВО ЛИ СЕ НАПРАВИ, КАТО ИЗКЛАХА ТОЛКОВА МНОГО *** НА ХОРАТА!!!ТОВА НАПРАВИХА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ГЕРБАДЖИИТЕ!КАК ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ВАС? КАКВО НАПРАВИХТЕ С ЕНЕРГИЙНИТЕ ПРОЕКТИ! БОЙКО НИ ПРЕДАДЕ!С ПЕТРОЛОПРОВОДА,С ГАЗОПРОВОДА,С ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛАТА!!!КАК ДА СЕ ГЛАСУВА ЗА ТЕЗИ ПРЕДАТЕЛИ!!!
209
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е че с тия "проучвания" които са чиста психологическа атака се внушава на народа че тази *** наречена ГЕРБ е победител.Всички в парламента са гнили и прогнили ябълки, долни *** и нищо повече.
208
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойкотирайте Борисов...Просто заради удоволствието да видите реакцията му на детрониран самомнителен самохвалко...
207
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като му дойде времето ще видим кой колко процента е взел. А дотогава ще захлебват социолозите. За всеки случай някои политици да си купят валериан!
206
14
 
6
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Нинова никога няма да прости на Станишев че я уволни като зам. министър за кражби и злоупотреби, по всички възможни форуми е насъскала троловете против него.
205
8
 
8
 
! Отговори
А бе преди 5 години
ГЕРБ със сигурност ще спечели евроизборите!Проста сметка-8млн. подарени на мюфтийството правят 160 000 гласа(по 50лв парчето),ДПС ще им ги осигури от собствените си р.оми.Даже няма нужда всички,а само 60-80 000,които са достатъчни да се обяви победа.За ДПС евровотът не е толкова важен,могат спокойно да жертват някой и друг процент.
204
8
 
5
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Ако изборите наистина са честни и демократични, както е в Германия, Франция...Аз бих казал, че ако са толкова "демократични" колкото в Русия тогава ГЕРБ би загубила!
203
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако изборите наистина са честни и демократични, както е в Германия, Франция и т.н., герб ще изгуби категорично. И те го знаят.
202
11
 
4
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Ако измрът всички *** в Русия, останалите търсете в България!