Ако евровота беше днес: ГЕРБ печели с 22%, след тях БСП грабва 19,4%

28% от българите искат да гласуват с преференции
10 мар 2019 13:47, Боряна Павлова
448
Ако евровота беше днес: ГЕРБ печели с 22%, след тях БСП грабва 19,4%
Снимка: архив, Investor Media Group

Ако евроизборите се провеждаха днес, ГЕРБ биха били първи с 22,2% от гласовете, а след тях втори ще останат БСП с 19,4%. Това става ясно от проучване на "Екзакта Рисърч груп" за нагласите на българите.

Трети са ДПС с 6.9 на сто, а четвърти са Обединени патриоти – 6.4 на сто при условие, че участват в сегашния си коалиционен формат.

Още по темата

"Демократична България" би взела 2.5 процента от гласовете, СДС – 1.3 процента, РБ, АБВ, Воля и Възраждане - по 1 на сто.

Шансовете на десницата за спечелване на евровота е трудно да бъдат определени, но отделното им явяване би намалило шансовете на патриотите.

За кого да гласуват не са решили 8.3 на сто от анкетираните, а 24.8 процента не била пуснали бюлетина за никого.

Двайсет и осем процента от българите, интервюирани от "Екзакта" в края на февруари, заявяват, че възнамеряват да гласуват преференциално на предстоящите евроизбори. 15 на сто не смятат да се възползват от правото си на преференциален вот.

Преференциално искат да гласуват половината от избирателите на ОП, както и по една трета от избирателите на ГЕРБ и на БСП. Сред твърдо решилите да гласуват на предстоящия евровот, желаещите да отбележат преференция са два пъти повече от нежелаещите.

Това показва, че преференциалният вот се е утвърдил в изборната практика у нас и мотивира немалко избиратели за участие, е изводът на социолозите от агенцията.

Проучването е направено по домовете, интервюирани са 1000 пълнолетни лица, подбрани чрез двустепенна гнездова извадка, в 125 гнезда в 91 населени места.

Изследването се провежда в рамките на собствената изследователска програма на "Екзакта Рисърч Груп", посочват от агенцията.


448
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
6
 
44
 
! Отговори
Boko bo преди 1 година
Ако това е вярно, а то скоро ще стане ясно тежки години ни чакат. Но всеки народ си заслужава управниците.
4
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
`Екзакта рисърч груп`??
Въх леле мале.
Ми днеска Борисов да събере ОПГ-то и да му ударят един гуляй. Че напоследък много омърлушено го дават. Даже Борисов не е посмял да поиска повече от 22%?
3
8
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не иска ГЕРБ на власт,а те все печелят.Как става това?
2
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Същите резултати даваха и на изборите за президент. Но накрая се оказа че за Цацата не са гласували тези за които казваха а Радев удари над 2 000 000 гласуватели. Тези стъкмисти да вземат да се самообесят едва ли вече е останал народ който е лъган 30 години да им повярва. Тези знаят ли приказката за лъжливото овчарче. Да вземат да я прочетат.
1
7
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната манипулация на възпитаника на помощното училище във Вършец Цв.Цв. по известен като Цеко - пъпеша.