Евровотът на кантар: БСП се изравни с ГЕРБ, дори взе лек превес

Имотните скандали продължават да отронват симпатизанти от партията на Борисов
201
Евровотът на кантар: БСП се изравни с ГЕРБ, дори взе лек превес
Снимка: Алфа рисърч

Интензивността на политическите интриги през последния месец разколебава както  готовността на избирателите да участват в евроизборите, така и подкрепата им за водещите формации, показва национално представително проучване на Алфа Рисърч, проведено по домовете в периода 20-30 април 2019г., сред 1015 пълнолетни граждани от цялата страна.

Още по темата

 
Електоралните щети за ГЕРБ, регистрирани още в края на март, продължават да отнемат от подкрепата за управляващите, която обаче не се трансформира в категоричен превес за БСП. В резултат, на официалния старт на предизборната кампания за Европейски парламент се запазват паритетните позиции между двете партии, с минимален аванс от 0.5% в полза на БСП.

Спад в очакваната избирателна активност. Сигурните, че ще гласуват на 26-ти май, намаляват от 35.0% в края на март до 32.9% в края на април. Което означава около 2.1 млн. избиратели, готови да отидат до урните. Както и преди месец, с по-висока мобилизация се открояват симпатизантите на БСП.

Паритет в подкрепата за БСП и ГЕРБ, с минимално преимущество за социалистите.

Имотните скандали продължават да отронват симпатизанти от ГЕРБ.

Резултатите от проучването обаче не позволяват да се каже, че това води до ясна тенденция за доминация на БСП.

Предимството, с което социалистите влизат в кампанията, е символично. 32.7% от решилите да гласуват биха дали гласа си за БСП, срещу 32.2% за ГЕРБ.

В полза на БСП работят имиджовите щети за управляващите в резултат от имотните скандали, по-високата мобилизация на традиционно подкрепящите я възрастни избиратели в малките населени места, ръстът на недоверие към ключови фигури от ГЕРБ.

Потенциалът за ГЕРБ, обратното, е в по-широката му електорална периферия в големите градски центрове, вътрешните противоречия в левицата, слабата все още мобилизация на конкурентните дясно-центристки формации.
 
Запазваща се подкрепа за ДПС, с лек отлив след обявяването на листата.

ДПС влиза в предизборната кампания с потенциал от 9.3% сред решилите да гласуват. Доколкото в евроизборите могат да участват само граждани, живеещи на територията на страните членки на ЕС, Движението няма да може да разчита на обичайните си гласове от Турция. Възможно е обаче да мобилизира в последните дни избиратели в страната и сред българските турци, живеещи в други страни-членки на ЕС. Ако това се случи, то ще увеличи тежестта си в крайния резултат и ще запази третата си позиция.
 
Продължаваща концентрация на националистически вот около ВМРО. Партията подобрява позицията си от март и стартира кампанията с подкрепата на 6.0% от решилите да гласуват.

Поотделното явяване на трите партии от Обединени патриоти намалява влиянието им, но както отбелязахме в мартенското проучване, шансът някоя от формациите да привлече симпатизантите от този сектор, би могъл да й гарантира мандат в Европарламента. За момента като такъв център се очертава водената от Ангел Джамбазки листа на ВМРО. Това отслабва позициите на другите партии: листата  на НФСБ "Патриоти за Валери Симеонов” стартира кампанията с 1.7%, а на "Атака" – с 1.2% от решилите да гласуват. Вотът и за трите националистически формации обаче е силно реактивен към конюнктурни събития и едно радикализиране на ситуацията е способно за кратко време да предизвика значими амплитуди в него.
 
Мобилизационни предизвикателства пред Демократична България. Обединението между "Да, България”, ДСБ и "Зелено движение” стартира кампанията с 4.5% подкрепа сред решилите да гласуват и съществен дял дясно-центристки избиратели, които все още не са взели решение как ще постъпят в изборния ден. Шансовете на извънпарламентарната коалиция за представителство в Европарламента са пряко зависими от способността й да привлече колебаещите се десни избиратели в хода на кампанията, както и да разшири влиянието си в повече региони и населени места.
 
Настоящото проучване на "Алфа Рисърч" е проведено с аналог на реалната интеграла бюлетина, включващата всички листи и независими кандидати за членове на Европейския парламент.

Резултатите показват, че при реалното включване на повече формации, а не само на основните, между 13% и 17% от гласовете могат да бъдат разпръснати между листи и независими кандидати, извън посочените по-горе. С по-различима подкрепа сред тях се открояват Воля (1.7%) и "Коалиция за България” (1.2%). Трудно е да се определи дали проектовотът за коалицията около АБВ се дължи на самата партия, или и на името, с което БСП се явяваше в поредица предишни избори. Ако има такова влияние, то до изборите БСП може да си върне частично този вот. Сумарната подкрепа за независимите кандидати е в рамките на 3.5%, като към момента нито един от тях не се откроява като мобилизиращ достатъчен вот, който да му осигури представителство в Европейския парламент потенциал. 2.2% биха отбелязали позицията "не подкрепям никого", въведена с обявяването на гласуването за задължително.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко пак си пише отличен на кабинета браво добре усвоихте апартаментите и къщите за гости построени с еврофондове.
140
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма изход, няма и светлина в тунела, ще теглиме още 100 години не можем да се оправим.
139
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За съжаление над милата България надвисват огромни червени облаци, ще последва огромна трагедия за всички ни, Бог да ни пази.
138
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не искам БСП на власт. Много обещават, но когато са на власт, всичко рухва. Малко са компетентните там.
137
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахаха, Само Нинова може да оправи България и всеки българин по отделно.
136
3
 
6
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Щом троловете реват и са на смяна в петък вечер, значи това е правилния път
135
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Задава се значи следващия фалит на държавата. Комунистите дойдат ли на власт до 1-2 години следва фалит
134
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Решетников добре си върши работата
133
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мечтата ми се сбъдна....БСП на власт завинаги....Нинова премиер
132
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИСКАМЕ ДА ИМА БЮЛЕТИНА . НЕ ПОДКРЕПЯМ НИКОГО...
131
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гербаджийте направо се подиграха в очите на хората, никой вече не ги иска тези крадци
130
6
 
4
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
Кой беше номера на тази от Младост?
129
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Където са пипнали гербавите, навсякъде е омазано. Вижте какъв дисбаланс направиха с пенсиите! Объркаха системата. В законодателството само лобистки закони. Данъци и такси - непоносими, хляба минава два лева, водата, представяте ли си все едно живеем в Сахара. За кражбите и нагласените конкурси няма да споменавам то е видно. Скандал след скандал
128
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
искренно съжалявам че гласувах за ГЕРБ,,никога повече не бих гласувал за тези измамници и крадци...90% са олигарси...
127
7
 
11
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
Герб се оляха .... Тиквата си мисли че е Бог,но уви не е
126
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разговор между ББ и ЦвЦв - ЗНАЕШ ЛИ ИМАМ ЕДНА ДОБРА И ДЕНА ЛОША НОВИНА - ДОБРАТА Е ЧЕ СПЕЧЕЛИХМЕ С 70% А ЛОШАТА Е ЧЕ НИКОЙ НЕ Е ГЛАСУВАЛ ЗА НАС..
125
14
 
13
 
! Отговори
бай Пешо преди 4 години
Нема страшно, за изборите електоратът на ГЕРБ ще се мобилизира! Хората няма да оставят курнелите да спечелят :)
124
4
 
10
 
! Отговори
Мня преди 4 години
Постоянни лъжи, медийни конфронтации, кражби и неосъдени народни представители, безпочвени и безмислени обещания, предизборни лъжи казани наслуки. ТОЗИ ПЪТ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ!!!
123
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
напред ББ! мачкай червените дървеници от бсп!
122
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ не са угодни вече дори на Козяк! С политиката си отчуждават хората от идеята на ЕС и тласкат страната в друга посока.