Възможна ли е обща минимална европейска заплата?

Политиците говорят общо по темата, заяви Петър Ганев
21 май 2019 12:15,
49
Възможна ли е обща минимална европейска заплата?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Не е възможно да има обща минимална европейска заплата. Това каза пред bTV икономистът Петър Ганев.

Думите са по повод една от най-горещите теми, които трябва да бъдат решени от следващия Европейски парламент. Един от основните кандидати за шеф на ЕК - социалистът Франс Тимерманс, вече заяви, че ще поиска въвеждането на единна минимална заплата, която да бъде 60% от медианната.

"Обикновено се говори за механизъм и координация, а не просто за 1000 евро, които да взема всеки европейски гражданин", обясни Ганев и посочи, че предложението на Тимерманс може да доведе и до по-ниска минимална заплата в България, отколкото е в момента.

Още по темата

"1135 е средната заплата за 2018 година. Медианната е 795 лв. У нас тя е 70% от средната заплата. Ако вземем предложението на Тимерманс, тя трябва да е 475 лв.", категоричен е експертът.

Според него, това означава, че минималната заплата у нас трябва да падне с 30-40 лв. По думите му политиците говорят твърде общо по темата.

"Като се влезе в конкретика, то се оказва, че губим от механизма на Тимерманс. Ако общата минимална заплата е процент от средната, тогава тя би се повишила", изчислява икономистът.

Петър Ганев изтъкна, че е много важно да разберем дали сме съгласни тези неща да се решават и налагат от Европа.

"Бизнесът подкрепя идеята да има единна минимална заплата, но определена по български механизъм", завърши той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
3
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Анонимен 6 Като дойде социалистическата с...*** ще го направят. Вярвай си.
18
5
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Като са ви ниски заплатите, станете работодатели и си плащайте каквото поискате. И високи заплати да вземахте, пак щяхте да сте роби
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хайде пример, рафинерия Бургас и рафинерия омв виена, купуват суровина на еднакви цени, изходните продукти да на съизмерими почти равни цени.Обема преработен петрол съизмерим по офиц данни, е кск тогава оператор в цех за бензин там взима 4 пъти по голяма заплата от бургазлията в Лук оил.И не ми пишете че пак Путин е виновен
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
като не щете такава мин единна европейска заплата, недейте рипа че стоките ви са с друго ,втора ръка качество. Каквито са ви заплатите такива ще са ви и стоките и храната
15
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Възможно е, ако станем Съединени европейски щати. Щатът България ще има една заплата със Щата Германия. Но национацистите пречат на интеграцията в една държава на Европейския съюз.
14
2
 
4
 
! Отговори
до КОС преди 4 години
малко ти е акъла май,колкото да се правиш на интересен. А психиката на вечния цървyл
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това трябваше да се случи още по времето, когато България беше асоцииран член на ЕС първите години след 90-те. Вместо това стана тъкмо обратното - определени хора придобиха власт над държавното имущество и паричните потоци, което обрече населението на много по-ниско заплащане от това на която и да е била членка на съюза. За да е възможна към днешна дата минимална заплата по-висока, трябва да има работещи конкурентни фирми.
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
стига с тези програмисти бе, те нямат и 0,5 % от работещите в Бг. Стига и с тая мантра колко не бил ефективен труда в Бг и енергоемко производството. Отдавна старите соц фабрики подмениха машини и др средства за производство, а тези които не го, фалираха .
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Възможно е ....... Ама не точно сега ами някой друг път
10
8
 
5
 
! Отговори
КОС преди 4 години
БЕСЕПЕ обеща една заплата за сервитьорка в Горно Чукурово и същата на Шанз елизе аз бачкам като барман дано и за мен се отнася това кажете ако е ДА да гласувам и аз
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
възможно е, но нашите кожодери не им изнася. Другите как продавст в европа и плащат заплати. Но нашите искат за 5 години, яхта, къща във Флорида и ако може самолет.
8
8
 
5
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Не заблуждавайте хората! Обща минимална заплата е прагът под който не бива да се слиза. Никой няма да намалява заплатите, напротив, според разчетите на финансово министерство, ще се увеличават значително. За това е голЯмият реФ на кремльовските ятаци!
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едни хора се чудят как да постигнат нещо смислено, други хора само врещят за висока минимална заплата и държавен контрол на всичко.
6
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
трябва да стане 1000 евро минимална но г.рберастката с.*** не го иска това
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"1135 е средната заплата за 2018 година. Медианната е 795 лв. У нас тя е 70% от средната заплата. Ако вземем предложението на Тимерманс, тя трябва да е 475 лв.", категоричен е експертът."АЗ разбирам, че става дума за EURO а не за BGL (до редакторите)!Или на нашите робовладелци не им "стиска" да плащат такава заплата?
4
1
 
8
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Ами то не може и да има налагани от ЕС закони, които по никакъв начин не кореспондират с нравите и локалното законодателство в различните страни, ама такива закони са факт. Реално ЕС трябваше да е ограничен до свободно движение на стоки и хора, но се *** до Четвърти Райх.
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много да внимават обещаващите! И най-вече, да работят по проблема тук, без да чакат какво ще им сервират Тимерманс или Вернер! За начало, да въведат необлагаем минимум, с което поне реалната минимална заплата ще нарастне с 56 лева.
2
14
 
9
 
! Отговори
сметка. преди 4 години
Един средно статически програмист тук изкарва 6-7 хил. лева.В Германия един такъв изкарва 4хил евро или във Великобритания 5хил паунда.Т.е. за програмистите заплатите на практика са равни с тези в ЕС.Защо само програмистите за облагодетелствани? Или доходите им трябва да се намалят за да се изравнят с тези на останалите българи ,или да се вдигнат на останалите българи.
1
0
 
25
 
! Отговори
са преди 4 години
Тоя робовладелски бизнес няма как да не иска нещата да се решават по български механизъм.Възползват се от придобивките на ЕС,ама като опре до пари и заплати-БГ механизъм!!И стига вече-идват избори и чесането на езици започна,а затова се говори от поне 5-6 години!!