ГЕРБ праща 7 евродепутати, БСП с един по-малко, ДПС - 3

Според прогнозата на "Екзакта" ВМРО също ще има един представител
149
ГЕРБ праща 7 евродепутати, БСП с един по-малко, ДПС - 3
Снимка: Булфото, архив

32.4% от избирателите ще дадат своя глас за ГЕРБ на предстоящите на 26 май евроизбори. 27,3 на сто ще гласуват за БСП. Това  сочат данните от  проучване на "Екзакта Рисърч Груп”, проведено с независимо финансиране сред 1000 пълнолетни българи.

Още по темата

На финала: ГЕРБ дръпна на БСП, ВМРО с единия крак в ЕП

Според изследването ГЕРБ ще има 7 евродепутати, а БСП – 6.

За ДПС ще гласуват 13,3% от избирателите и движението ще изпрати трима свои представители в ЕП.

За ВМРО глас ще дадат 6,5 на сто и така водачът на листата на движението Ангел Джамбазки ще изкара още един мандат като евродепутат.

Това са и четирите политически сили, които ще имат евродепутати.

Изборите – прелюдия към голяма промяна на евроинституциите

За "Воля – Българските родолюбци" ще гласуват 4,5 на сто от избирателите, за Демократична България – 4,3%, за "Атака" -  2%, за Коалиция за България – 1,8 на сто.

Редица преки и косвени индикатори, използвани в последните изследвания на "Екзакта”, показват, че на 26 май е най-вероятно да гласуват около 2 млн. избиратели или очакваме избирателна активност в рамките на 26%-32%. В столицата активността ще бъде по-ниска от средната. Извънредни събития и обстоятелства в дните до вота могат да отблъснат или да привлекат още избиратели.

От "Екзакта"отбелязват, че ГЕРБ и БСП влязоха в кампанията с близки резултати. Интригата между двете големи партии привлече почти изцяло общественото внимание. С разгръщането на кампанията ГЕРБ успя да вземе преднина, да повиши резултата си и да изпревари БСП. При този тренд може да очакваме ГЕРБ да печели подкрепа до самия изборен ден. Това с колко ГЕРБ ще спечели вота пред БСП в крайна сметка ще зависи и от избора на нерешилите и колебаещите се.

Данните на "Екзакта” показват още, че евровота се възприема като по-важен от избирателите на ГЕРБ отколкото от тези на БСП. 54% от избирателите на ГЕРБ заявяват, че евроизборите са важни лично за тях, докато това твърдят 45% от избирателите на БСП.

Равни дялове – от по 42% от избирателите на ГЕРБ и на БСП възнамеряват да гласуват преференциално.

Прогнозата е изготвена на базата на национално представително проучване проведено в периода 18-22 май 2019 г. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи, в 125 гнезда, в 91 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано интервю "лице в лице”. Изследването е независимо от външно финансиране и е реализирано със собствени средства на "Екзакта Рисърч Груп”. Максималната грешка при 50-процентните дялове е около +/-3%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още по темата: дпсБСПГЕРБЕкзакта
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
7
 
8
 
! Отговори
1 преди 4 години
Значи Б"К"П ще изпрати 16 евродепутата. Всичко е точно! Да живеят новите другари и да ни управляват все по-добре към светлото бъдеще! Ураааа!
12
6
 
5
 
! Отговори
Жена преди 4 години
До Анонимен"В България мъжете нямаме стимул да просперираме защото жените не стават."Вярно, на мъжете в България и космите им пречат...
11
7
 
15
 
! Отговори
да бе преди 4 години
Ееее, защо само от "правилните" агенцийки пускате резултати?Ето още две:АФИС: БСП изпреварва с 27,4% ГЕРБ, които събират 26,1%, ДПС стабилно трети с 14,1%."Галъп": БСП печели 28-32%, ГЕРБ - 27-31% , ДПС взима 15-16% от действителните гласове.
10
5
 
8
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
До ГЕРБХехехехехех.... За БСП;))) и с преференция - първият или вторият зад Станишев;))) Та, да се научи Бойко, кон боб яде ли, магаре пъстърма пасе ли;)))
9
12
 
5
 
! Отговори
Brei преди 4 години
Аз ще гласувам за Цветанов и Плевнелиев...и разбора се Бойко.
8
5
 
8
 
! Отговори
Бял човек преди 4 години
Всичко е ясно: ГЕРБ са бита карта. Да идва бесепето да дигат мерезето и серезето да зимаме мангизи да живееме като бели хора.
7
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България мъжете нямаме стимул да просперираме защото жените не стават. Един мъж за да е мотивириан да печели пари трябва това да идва от долната му глaва - от там идва най-големия стимул, а тук в БГ селските пиkли с какво да ни стимулират - те дори не знаят как да се обличат сеkcи, как да се държат, как да говорят, как да се гримират, какви прически да си направят. Да не говорим че са много дребни по 1.40см което е трагедия. Къси крака, кpиви нocoве, сплескан зле оформен зaдник - това виждам
6
15
 
2
 
! Отговори
ГЕРБ преди 4 години
До СтратегПритрябвал му е на някой твоя глас, гласувай за когото искаш...
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ви плати за таа статия бе пичове.То и на бабата даваха 10% разлика с Радев ама..
4
2
 
14
 
! Отговори
стига бе преди 4 години
Вие вече и резултатите от изборите ли знаете?Ще прати определена бройка в зависимост от гласовете на 26-ти. По-скоро от тия, които броят гласовете и/или тия, които пишат протоколите.
3
6
 
17
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
ГЕРБ ще загуби евроизборите с разлика от 1 глас... Моят!
2
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гладен гербаджия суджуци сънува.
1
4
 
26
 
! Отговори
zeus преди 4 години
И Мама Цеци президент, нали?